Index
3kopiazap (9)
3kopiazap (4)
3kopiazap (7)
A Brodziak Jestes Niesmiertelny
Henryk Sienkiewicz Potop
Jordan Robert Kolo Czasu t 6 cz 2 Czarna Wieza
pamiec
Liberum Veto Swietochowski Aleksander
rok 2027 24 26
209 (3)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bloodart.opx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .U³o¿yê na g³Ÿbokim pó³misku.Podgrzaê sos, zebraê t³uszcz, odmierzyê ¾ szklanki i polaæ kaczkê.Podawaæ na przek¹skê lub na obiad.Proporcje: dla 4 osób - z ry¿em i warzywami lub na 8 -10 porcji na przyjêciu KACZKA PO PEKIÑSKU – kuchnia chiñskaœwie¿a m³oda kaczka (oko³o 2 1/2 kg)placki mandaryñskiecebula dymkaœwie¿y ogóreksos œliwkowy lub hoisinP³yn do smarowania:³y¿eczki soli5 ³y¿eczek czystej wódki2 ³y¿ki cukru1 ³y¿ka wodySprawion¹ kaczkê starannie wymyæ.Wodê zagotowaæ w du¿ym garnku; trzymaj¹c kaczkê za szyjê, zanurzyæ tuszkê we wrz¹tku, wyj¹æ, natychmiast osuszyæ w czystej œciereczce, powiesiæ ptaka za szyjê w przewiewnym, ch³odnym miejscu, zostawiæ na noc.W³o¿yæ do du¿ej miski.Cukier, wódkê, wodê i sól wymieszaæ, posmarowaæ ptaka os³odzon¹ wod¹, powiesiæ do wyschniêcia (smarowaæ s³odk¹ wod¹ jeszcze 2 razy).Piekarnik rozgrzaæ do temperatury 190 °C u³o¿yæ kaczkê na ruszcie piekarnika le¿¹cym na tacce, piec 20 minut, zmniejszyæ p³omieñ do temperatur 170 °C i piec 1 godz.; zwiêkszyæ temperaturê do 200 °C, piec 20 min.Kaczka powinna byæ upieczona, a skórka - chrupi¹ca.Podczas pieczenia kaczki sma¿yæ placki.Cebulê dymkê pokrajaæ w kawa³ki 5 cm, ogórek obraæ, pokrajaæ w cienkie paski tej samej d³ugoœci.Kaczkê wyj¹æ z piekarnika, po 3 min œci¹gn¹æ skórê í pokrajaæ j¹ na kawa³ki o wymiarach 3 x 4 cm, uk³adaæ na gor¹cym pó³misku; podobnie post¹piæ z miêsem, uk³adaj¹c obok kawa³ków skórki lub na oddzielnym talerzu.Na stole ustawiæ miseczki z sosem, talerzyki z jarzynk¹ oraz plackami.Ka¿dy z goœci smaruje placek sosem œliwkowym lub hoisin, k³adzie miêso i kawa³ek skórki na placku, obk³ada cebul¹ i ogórkiem, zawija 3 boki placka który teraz przypomina œpiwór.Placki z kaczk¹ po pekiñsku jada siê palcami; po tej potrawie podaje siê zupê ugotowan¹ na kaczych kostkach.Proporcje: dla 8 osób, kiedy podajemy inne potrawy KACZKA DUSZONA W POMARAÑCZACH – kuchnia chiñskam³oda kaczka (oko³o 2 1/2 kg)2 ³y¿eczki soli1/2 ³y¿eczki pieprzu3 ³y¿ki oleju sojowego4 obrane ma³e cebule, przepo³owione2 ³y¿ki czystej wódki, winiaku lub brandy1 pomarañcza1 ³y¿eczka oleju sezamowego (dowolnie)2 ga³¹zki zielonej pietruszkiP³yn do smarowania:1 ³y¿ka miodu2 ³y¿ki czystej wódki3 ³y¿ki octu (6%)Sos do duszenia:3 kwaœne pomarañcze lub 1 1/2 szklanki œwie¿ego soku z pomarañczy1 ³y¿ka soku cytrynowego2 szklanki wywaru kaczego2 ³y¿ki sosu sojowego2 ³y¿ki cukruZagêszczacz:³y¿ki likieru pomarañczowego lub czystej wódki1 ³y¿ka roso³u lub wodyoko³o 2 ³y¿eczek m¹ki ziemniaczanejMro¿on¹ kaczkê w³o¿yæ do lodówki na 24-36 godz.do ca³kowitego rozmro¿enia.Godzinê przed przyrz¹dzeniem wyj¹æ, zostawiæ w temperaturze pokojowej.Odci¹æ koñce skrzyde³ek i szyjkê.Usun¹æ t³uszcz przy otworze brzusznym i szyi.Odciête czêœci (i podroby) wyp³ukaæ i zalaæ 3 szklankami wody zagotowaæ na ma³ym ogniu do wyparowania trzeciej czêœci p³ynu.Wywar odstawiæ.Powinno go byæ 2 szklanki.Du¿y garnek wody zagotowaæ.Kaczkê mocno przycisn¹æ d³oñmi, a¿ koœci piersiowe pêkn¹, w³o¿yæ j¹ do wrz¹cej wody, doprowadziæ do zagotowania, obróciæ, jeszcze raz zagotowaæ.Po zagotowaniu natychmiast wyj¹æ, prze³o¿yæ do cedzaka, op³ukaæ gor¹c¹ wod¹.Os¹czyæ osuszyæ z wierzchu i od wewn¹trz œciereczk¹.Wsypaæ sól i pieprz do otworu brzusznego.Sk³adniki do smarowania zamieszaæ w rondelku, postawiæ na ma³ym ogniu, mieszaæ do po³¹czenia.Kaczkê dwukrotnie posmarowaæ równomiernie p³ynem.KaczkŸ powiesiê za skrzyd³a w przewiewnym, ch³odnym miejscu, zostawiê na noc.Mo¿na j¹ te¿ w³o¿yê do lodówki.Piekarnik rozgrzaê do temperatury 220 °C, piec a¿ skórka nabierze z³otego koloru, wyj¹ê.Tymczasem zetrzeê skórkŸ z 1/2 pomarañczy wycisn¹ê sok z dwóch owoców.Dodaæ sok i start¹ skórkê do pozosta³ych sk³adników sosu do duszenia, dok³adnie wymieszaæ, odstawiæ.Ma³¹ brytfannê postawiæ na du¿ym ogniu, mocno podgrzaæ, wlaæ 2 ³y¿ki oleju, wsypaæ cebulê, mieszaj¹c sma¿yæ a¿ stanie siê z³ota.Wlaæ alkohol, dodaê sos do duszenia, w³o¿yê kaczkŸ, wszystko doprowadziê do wrzenia, zmniejszyê p³omieñ, chochelk¹ wlaê p³yn do jamy brzusznej, przykryê, dusiê 1 1/2 godz., utrzymuj¹c ma³y ogieñ.Ostro¿nie wyj¹ê kaczkŸ z brytfanny, prze³o¿yê do miski (œrednicy 20 cm) piersi¹ do do³u.No¿ycami do drobiu rozci¹æ wzd³u¿ grzbietu, usun¹æ wszystkie koœci tak, aby jak najmniej uszkodziæ miêso [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.