Index
3kopiazap (9)
3kopiazap (4)
3kopiazap (2)
Goodbye Californio
Jordan Robert Kolo Czasu t 4 cz 2 Ten Ktory Przychodzi Ze Switem
13 (369)
Jablonski Witold Uczen czarnoksieznika
Aldiss Brian W Siwobrody
Adam Smith An Inquiry Into The Nature And Causes Of The Wealth Of Nations
chip 2
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pies-bambi.htw.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Gotowaæ pod przykryciem przez ok.30 min.Ugotowany klops wyj¹æ z rondla, zdj¹æ gazê.Klops pokrajaæ w poprzek na porcje.U³o¿yê na ogrzanym pó³misku, ob³o¿yê ugotowan¹ papryk¹ z cebul¹, posypaê posiekan¹ zielenin¹ i lekko oprószyê ostr¹ papryk¹.Podawaê z dodatkiem ziemniaków purée (1 - 1/2 ³y¿ki na porcjŸ) i z kalafiorem lub broku³ami gotowanymi. ROLADA Z PIERSI DROBIU50 dag piersi drobiu2 bia³ka20 dag pieczareksól czosnkowasól1 ³y¿ka oliwy lub olejuPieczarki oczyœciæ, umyæ, os¹czyæ, pokrajaæ w drobn¹ kostkê, wsypaæ do wrz¹cej wody, doprowadziæ do zawrzenia, odcedziæ, wsypaæ do rondelka, chwilê poddusiæ, przyprawiæ do smaku sol¹, ostudziæ.Miêso z drobiu zbiæ zwil¿onym t³uczkiem, a nastêpnie pobijaj¹c po³¹czyæ w jeden du¿y p³at.Poszczególne zbite p³atki powinny zachodziæ na siebie.Powierzchniê ³¹czenia p³atów posmarowaæ bia³kiem.Ostudzone pieczarki wymieszaæ z ubitym na pianê drugim bia³kiem, oprószyæ sol¹ czosnkow¹.Uzyskanym w ten sposób nadzieniem posmarowaæ p³at miêsa, zwin¹æ w œcis³y rulon.Obwi¹zaæ œcis³o nitk¹ bawe³nian¹ tak jak baleron.Uformowan¹ roladê obrumieniæ, wk³adaj¹c na rozgrzan¹ patelniê posmarowan¹ oliw¹ lub olejem.Po obrumienieniu prze³o¿yæ do rondla, podlaæ wrz¹c¹ wod¹, udusiæ pod przykryciem do miêkkoœci.Miêkk¹ roladê pokrajaæ w poprzek na porcje, u³o¿yæ na ogrzanym pó³misku, ob³o¿yæ pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcjê).Podawaæ z dodatkiem surówki z sa³aty, cykorii lub ze œwie¿ych ogórków. SZASZ£YKI Z DROBIU OPIEKANE50 dag piersi drobiu (brojlera)25 dag ma³ych cebulek8 z¹bków czosnku (równej wielkoœci)1 ³y¿ka mieszanych przypraw zio³owych1/2 ³y¿ki oliwy lub oleju, sól, pieprzMiêso z piersi umyæ, osuszyæ, natrzeæ starannie rozkruszonymi przyprawami zio³owymi, u³o¿yæ p³at na p³acie, przycisn¹æ, przykryæ, pozostawiæ w lodówce na ok.30 min.Cebulki i czosnek obraæ, op³ukaæ.Miêso z piersi pokrajaæ w foremne kostki, o boku 11/2 cm.Na szpadki lub na szpilki do drobiu nadziewaê kolejno miŸso i cebulki.Na ka¿d¹ szpadkŸ nadziaê tak¿e po 2 z¹bki czosnku.PatelniŸ z grubym dnem lub lepiej patelniŸ z pow³ok¹ typu teflon posmarowaê oliw¹ lub olejem.Rozgrzaê, u³o¿yê przygotowane szasz³yki, przykryæ.Ogrzewaæ na ogniu a¿ do zrumienienia siê sk³adników.W czasie ogrzewania odwracaæ, ¿eby siê zrumieni³y ze wszystkich stron.Nastêpnie podlaæ kilkoma ³y¿kami wrz¹cej wody.Udusiæ do miêkkoœci, oprószyæ pieprzem i sol¹.Szasz³yki u³o¿yæ na pó³misku na pod³o¿u z ziemniaków purée.Podawaæ ze szpinakiem, broku³ami czy kalafiorem i z surówkami. KURCZÊ OPIEKANE1 brojler (ok.80 dag)3 z¹bki czosnku1 ³y¿ka umytej, drobno posiekanej (œwie¿ej lub suszonej) sza³wii z estragonem1/2 ³y¿ki oliwy lub oleju4 ³y¿ki posiekanej naci pietruszkisólTuszkê oczyœciæ, umyæ, osuszyæ, pokrajaæ na porcje.Czosnek obraæ, op³ukaæ, posiekaæ, rozetrzeæ z sol¹, wymieszaæ z zio³ami œwie¿ymi lub suszonymi: Przygotowan¹ mieszanin¹ natrzeæ starannie porcje kurczaka.Patelniê tzw.bezt³uszczow¹ posmarowaæ oliw¹ lub olejem i rozgrzaæ.Porcje kurczaka u³o¿yæ na patelni, obrumieniæ po obu stronach, lekko skropiæ wod¹.Udusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu.Najlepiej patelniê ustawiæ na p³ytce ochronnej.Gotowe porcje wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek, posypaæ posiekan¹ naci¹ pietruszki.Podawaæ z dodatkiem pieczonych ziemniaków (1-2 na porcjê), surówek i warzyw gotowanych.Przygotowanego w ten sposób kurczaka mo¿na tak¿e podawaæ na zimno z dodatkiem sa³atek warzywnych. KOTLETY SIEKANE Z BROJLERA50 dag miêsa z udek brojlera2 bia³ka3 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszki,sólpieprz1/4 ³y¿ki sza³wii1/4 ³y¿ki bazyliiķ1 ³y¿ka oliwy lub olejuz¹bek czosnkuUdka brojlera umyæ, osuszyæ.Miêso pokrajaæ i zemleæ dwukrotnie w maszynce.Do masy miêsnej dodaæ rozkruszone i przesiane przez sitko zio³a i bia³ka, wyrobiæ dok³adnie drewnian¹ ³y¿k¹ lub robotem z przystawk¹ w kszta³cie litery S.Przyprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem.Rêkami zwil¿onymi wod¹ przygotowaæ owalne wa³ki, z których na wilgotnej desce formowaæ wyd³u¿one cienkie kotlety.Sma¿yæ je, wk³adaj¹c na patelniê powleczon¹ tworzywem typu teflon, posmarowan¹ oliw¹ lub olejem i rozgrzan¹, Rumieniæ kotlety po obu stronach.Usma¿one lekko skropiæ wod¹, przykryæ i wstawiæ na kilkanaœcie minut do piekarnika, ¿eby "dosz³y".Podawaê z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 ³y¿ki na porcjŸ), szpinaku, marchewki z groszkiem, kalafiora czy broku³Ã³w lub kalarepki.Kotlety mo¿na takie podawaê na zimno z dodatkiem sosów i sa³atek. KURCZÊ DUSZONE Z PIECZARKAMI1 brojler (ok.80 dag)sól czosnkowa10 dag cebuli20 dag pieczarek4 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszki1/2 ³y¿ki oleju lub oliwysólpieprzCebulê obraæ, op³ukaæ, posiekaæ.Tuszkê oczyœciæ, umyæ, pokrajaæ na porcje, oprószyæ sol¹ czosnkow¹.Patelniê pokryt¹ tworzywem typu teflon posmarowaæ oliw¹ lub olejem, rozgrzaæ.Porcje kury w³o¿yæ na patelniê, obrumieniæ po obu stronach, podlaæ wrz¹c¹ wod¹, przykryæ.Dusiæ na ma³ym ogniu (ok.30 min) z dodatkiem posiekanej cebuli do miêkkoœci.Pieczarki umyæ, oczyœciæ, poszatkowaæ, W³o¿yæ do wrz¹cej wody, doprowadziæ do zawrzenia, odcedziæ.Po 30 min duszenia kurczaka dodaæ pieczarki, posoliæ.Dusiæ jeszcze przez ok.10 min.Gotow¹ potrawê wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek, posypaæ pietruszk¹.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków z wody lub pieczonych (1-2 sztuki) i surówek lub warzyw gotowanych. KURCZÊ DUSZONE Z POMIDORAMI1 brojler (ok.80 dag)2 z¹bki czosnku40 dag pomidorów œwie¿ych lub mro¿onych4 ³y¿ki umytej, drobno posiekanej rze¿uchy, liœci selera i bazylii, rozmaryn,sólpieprzKurczê oczyœciæ, umyæ, osuszyæ, pokrajaæ na porcje, u³o¿yæ na patelni pokrytej mas¹ typu teflon, opiec.Czosnek obraæ, op³ukaæ, przecisn¹æ przez praskê i równomiernie rozprowadziæ na powierzchni porcji podrumienionego kurczaka, posoliæ, skropiæ wrz¹c¹ wod¹.Dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu przez ok.30 minut, skrapiaj¹c od czasu do czasu wod¹.Pomidory umyæ.Mro¿one od razu obraæ ze skórki, œwie¿e uprzednio sparzyæ wrz¹c¹ wod¹.Po 30 min duszenia kurczaka dodaæ pokrajane pomidory.Dusiê, a¿ 1/3 p³ynu odparuje.Wówczas dodaê posiekan¹ zieleninŸ, przyprawiê sol¹ i pieprzem.Wy³o¿yê na ogrzany pó³misek.Podawaê z ziemniakami purée (1-11/2 ³y¿ki na porcjŸ) i z surówk¹ ze œwie¿ych ogórków lub z zielonej sa³aty. KURCZÊ DUSZONE Z PORAMI1 kurczê (ok.80 dag)30 dag porów (bia³e czêœci)10 dag pomidorów1 ³y¿ka rozkruszonego estragonusólpieprzTuszkê oczyœciæ, umyæ, pokrajaæ na porcje [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.