Index
3kopiazap (4)
3kopiazap (7)
3kopiazap (2)
Steiner Rudolf Zarys teorii poznania w swiatopogladzie Goethego
02 (602)
abc.com.pl 7
06 (71)
Eddings Dav
Donaldson Stephen R Moc ktora oslania
82529 1
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lenka007.xlx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Odstawiæ, u³o¿yæ na wierzchu naæ pietruszki i wlaæ roztrzepane jaja.Wstawiæ na kilka minut do gor¹cego piekarnika (200 o C).Gdy jaja siê zetn¹ i zrumieni¹, tworz¹c skorupê – podawaæ z przyrz¹dzon¹ na ostro zielon¹ sa³at¹.KURCZAK "CARMEN"2 kg kurczaka,4 czerwone papryki,1 kg zielonego groszku,12 dag ry¿u,1 szklanka oliwy,1 ma³y s³oik majonezu,1 ³y¿ka ostrej musztardy,1 ³y¿eczka estragonu,5 dag mas³a,sól,pieprzKurczaka wysmarowaæ mas³em i upiec, polewaj¹c czêsto tworz¹cym siê sosem (nie soliæ).Miêkkiego ostudziæ, obraæ ze skóry i koœci, a miêso pokroiæ w kostkê.Oczyœciæ paprykê, krajaæ na pó³ i sma¿yæ na oliwie ok.5 min.Nastêpnie drobno pokroiæ.Groszek ugotowaæ, odcedziæ i ostudziæ.Ry¿ gotowaæ na sypko.Wymieszaæ ry¿, groszek, kurê, paprykê i majonez z musztard¹ i estragonem.Ca³oœæ posoliæ.KURCZAK PO BASKIJSKU1,5 kg kurczaka1 du¿y plaster szynki lub bekonu1 pêczek dymki1 ³y¿ka brandy lub koniaku3 str¹ki papryki7,5 dag mas³a3 pomidorysproszkowana paprykasólpieprzW szklanym, ¿aroodpornym naczyniu podgrzaæ mas³o, obrumieniæ kurczaka, dodaæ krajan¹ w kostkê szynkê i dymkê.Posypaæ sol¹ i pieprzem, polaæ koniakiem i zapaliæ.Nastêpnie dodaæ krajan¹ paprykê i pomidory (bez skórki i pestek) 1 cytryna.Posypaæ papryk¹ i dusiæ pod przykryciem na wolnym ogniu przez 75 min.Wyj¹æ kurczaka, a sos odparowaæ, by zosta³a trzecia czêœæ.Podawaæ na ogrzanym pó³misku, uk³adaj¹c wokó³ kawa³ków kurczaka zawartoœæ garnka.KURCZAKI PIECZONE Z JAB£KAMI3 niewielkie kurczaki75 dag jab³ek1 szklanka wytrawnego bia³ego wina10 dag smalcu6 ³y¿ek oliwy1 z¹bek czosnkucynamonostra paprykanaæ pietruszkisólKurczaki podzieliæ na po³Ã³wki, umyæ, osuszyæ, natrzeæ sol¹.Smalec zetrzeæ ze szczypt¹ cynamonu i 1/2 ³y¿eczki ostrej papryki, wymieszaæ z posiekanym drobno czosnkiem i naci¹ pietruszki.Uzyskan¹ mas¹ posmarowaæ kurczaki po obu stronach.Po³Ã³wki kurczaka u³o¿yæ w ogniotrwa³ym naczyniu, skropiæ z wierzchu oliw¹ i wstawiæ piekarnika (175 o C).Piec, czêsto polewaj¹c wytopionym t³uszczem i sosem, obracaj¹c parokrotnie na obie strony.Gdy miêso bêdzie prawie miêkkie, w³o¿yæ do naczynia jab³ka (bez skórki i podzielone na æwiartki).Gdy jab³ka bêd¹ ju¿ uduszone, wyj¹æ danie z piekarnika i polaæ szklank¹ wina, a nastêpnie wstawiæ jeszcze na 1 min.do pieca.Podawaæ zaraz po przygotowaniu.KURCZAK SMA¯ONY Z BANANAMI1,5 kg kurczaka5 bananów1/2 szklanki wytrawnego bia³ego wina1 1/2 ³y¿ki rumu4 ³y¿ki oliwy2,5 dag mas³aimbirsólpieprzPokroiæ kurczaka na 4-5 cz¹stek.W ¿aroodpornym naczyniu zagrzaæ oliwê, obsma¿yæ kawa³ki kurczaka ze wszystkich stron, posypaæ sol¹ i pieprzem, polaæ rumem i zapaliæ.Wlaæ wino, dodaæ szczyptê imbiru i dusiæ oko³o 1 godz.na s³abym ogniu.Banany obraæ i lekko obsma¿yæ na maœle.Os¹czyæ z t³uszczu, krajaæ w kr¹¿ki.Wy³o¿yæ kurczaka z sosem na ciep³y pó³misek i ubraæ dooko³a plasterkami bananów.DUSZONE KUROPATWY2 kuropatwy (ok.50 dag)m¹ka2 p³aty wêdzonego bekonu2 ³y¿ki oliwy1/2 szklanki bia³ego wytrawnego wina2 z¹bki czosnku2 goŸdziki1 ma³y listek laurowy6-8 œwie¿ych szalotek2 œrednie marchwie15 dag œwie¿ego zielonego groszku1 ³y¿ka posiekanej naci pietruszki1 1/2 ³y¿eczki soli1/4 ³y¿eczki pieprzuSprawione i skrusza³e kuropatwy umyæ, osuszyæ, posypaæ sol¹ i pieprzem, obtoczyæ w m¹ce.Na patelni o rozgrzaæ oliwê i sma¿yæ krajany w kostkê bekon, a¿ skwarki stan¹ siê z³ociste i chrupi¹ce.Wyj¹æ je i osuszyæ.Pozosta³y t³uszcz podgrzaæ na du¿ym ogniu i obsma¿yæ na nim kuropatwy, a nastêpnie od³o¿yæ na pó³misek.Na patelniê wlaæ szklankê wody i wino, doprowadziæ do wrzenia na silnym ogniu, przelaæ do ¿aroodpornego naczynia.Do tego samego naczynia w³o¿yæ kuropatwy i skwarki, dodaæ czosnek (bez ³usek), listek laurowy i goŸdziki.Szczelnie przykryæ i dusiæ na wolnym ogniu przez pó³ godziny.Nastêpnie dodaæ cebulê, pokrojone ziemniaki, marchew, ponownie szczelnie przykryæ i dusiæ.Dodaæ zielony groszek i bez przykrycia trzymaæ na s³abym ogniu przez 5 min.; kuropatwy i jarzyny powinny wówczas staæ siê miêkkie.Posypaæ naci¹ pietruszki i podawaæ zaraz w tym samym garnku.PAELLA WALENCKA40 dag ry¿u1 ma³a kura10 dag szynki15 dag pikantnej czosnkowej kie³basy10 dag wieprzowiny1 marchew1 pomidor2 niewielkie cebule1 str¹k zielonej papryki1 str¹k ostrej papryki20 dag zielonej fasolki szparagowej10 ³y¿ek oliwy1 z¹bek czosnkuszafranposiekana naæ pietruszkisólpieprzewentualnie:20 dag wêgorza (œwie¿ego lub wêdzonego)6 langustynek lub krewetek25 dag muli z puszkiKurê dok³adnie umyæ, podzieliæ na czêœci, w³o¿yæ do zimnej wody i gotowaæ z dodatkiem pokrojonej marchwi i jednej podzielonej na cz¹stki cebuli.Wyj¹æ miêso, (zachowuj¹c rosó³).W rondlu podgrzaæ po³owê oliwy i na gor¹c¹ wrzuciæ drobno posiekan¹ drug¹ cebulê.Gdy cebula bêdzie z³ocista, dodaæ obrany ze skórki pomidor (bez pestek), fasolkê szparagow¹, pokrojon¹ w paseczki szynkê, pokrojon¹ w kostkê wieprzowinê i dzwonka wêgorza.Dusiæ 5-6 min.Nastêpnie dodaæ pokrojon¹ w kostkê kie³basê i kawa³ki kury, przez chwilê poddusiæ.Do przygotowania dania u¿yæ du¿ej patelni o grubym dnie lub du¿ego teflonowego garnka.W moŸdzierzu zetrzeæ z¹bek czosnku, str¹k ostrej papryki, szafran, sól i naæ pietruszki, dodaæ niewielk¹ iloœæ roso³u.Na patelniê wlaæ resztê oliwy (5 ³y¿ek).Gdy bêdzie gor¹ca, sypaæ stopniowo umyty i osuszony ry¿, bez przerwy mieszaæ.Dodaæ utarte przyprawy z reszt¹ roso³u i gotowaæ stale mieszaj¹c.Je¿eli ry¿ zbyt szybko wch³onie p³yn i zacznie siê przypalaæ, dolaæ nieco wrz¹tku.Dodaæ zawartoœæ naczynia, w którym dusi³a siê kura, i wymieszaæ.Uformowaæ potrawê, k³ad¹c na wierzchu kawa³ki kury, langustynki lub krewetki i mule oraz paseczki pokrojonej zielonej papryki; udekorowaæ zielonym groszkiem.Ogrzewaæ dalej przez 10-15 min., zmniejszaj¹c ogieñ; (nie dopuœciæ, by ry¿ siê zagotowa³).Na 3-5 min.przed podaniem danie wstawiæ do mocno nagrzanego piekarnika [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.