Index
Pod redakcjš Charlesa E. Skinnera Psychologia wychowawcza (14)
Kurcz Ida Pamięć, uczenie się, język (14)
Frankl Viktor E. Psychoterapia dla każdego (14)
rok 2027 14 16 (3)
28 (182)
K. J. Yeskov Ostatni Wladca Pierscienia (2)
Sienkiewicz Henryk Potop
Deaver Jeffery Dar jezykow
abc.com.pl 9
Tiptree James Matka w niebie diamentów
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • czas-shinobi.keep.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Dodaæ stopione mas³o i dalej wyrabiaæ, a¿ ciasto stanie siê g³adkie i zacznie odstawaæ od rêki.Wtedy przykryæ je œciereczk¹ i odstawiæ w ciep³e miejsce, aby wyros³o.Przyrz¹dziæ nadzienie.Rybê oczyœciæ, odrzuciæ ³eb, przepo³owiæ wzd³u¿, usun¹æ krêgos³up i - ile siê da - oœci.Natrzeæ sol¹, pieprzem, zmia¿d¿on¹ cebuli i drobno posiekan¹ natk¹ pietruszki.Odstawiæ w ch³odne miejsce.Wyroœniête ciasto podzieliæ na 3 czêœci i rozwa³kowaæ formuj¹c wyd³u¿ony prostok¹t.Jeden - trochê wê¿szy - przenieœæ od razu na nat³uszczon¹ blachê, na nim u³o¿yæ filety nadaj¹c im kszta³t ryby, przykryæ drugim prostok¹tem ciasta i zlepiæ brzegi.Z pozosta³ego ciasta wyci¹æ ró¿ne figury, np.w kszta³cie ³usek, i ozdobiæ nimi pieróg.Gotowy rybnik odstawiæ na 30 min do wyroœniêcia.Posmarowaæ rozbe³tanym jajkiem, nak³uæ w kilku miejscach, aby mog³a uchodziæ para, i wstawiæ do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200C przez 40-50 min.Gdyby powierzchnia pieroga zarumieni³a siê zbyt szybko, przykryæ j¹ zwil¿onym pergaminem.Po upieczeniu pieróg zsun¹æ na czyst¹ deskê i od razu podawaæ z topionym mas³em. Ch³odnik z wêdzon¹ ryb¹20 dag wêdzonej ryby1 I kwasu chlebowego2 ogórki5 rzodkiewekkilka listków sa³atypieprzsólRybê obraæ ze skórki, wyj¹æ krêgos³up oraz oœci i utrzeæ w misce na miazgê.Ogórki i rzodkiewki pokrajaæ w piórka, liœcie sa³aty drobno poszarpaæ.Przygotowane sk³adniki zalaæ och³odzonym kwasem, dodaé trochê pieprzu i soli do smaku.Podawaæ z gotowanymi ziemniakami. Zupa rybna z uszkami1 kg ró¿nych ryb2 cebuleszczypiorek z dymki2 listki laurowe³y¿ka posiekanegozielonego koprupieprzsólCiasto na uszka:1 jajkoma³a cebula15 dag m¹kisólRyby oczyœciæ, dodaæ cebulê i listki laurowe, zalaæ 2 I wody i gotowaæ.Gdy szumowiny z powierzchni znikn¹ (nie usuwaæ ich), zupa bêdzie gotowa.Ryby wyj¹æ, wywar przyprawiæ pieprzem, sol¹, posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem i jeszcze raz zagotowaæ.Ugotowane ryby oczyœciæ z oœci i krêgos³upów, przepuœciæ razem z cebul¹ przez maszynkê, dodaæ jajko, sól i pieprz.Z m¹ki i wody zagnieœæ ciasto, cienko rozwa³kowaæ, pokrajaæ w trójk¹ty lub kwadraty, uk³adaæ na ka¿dym po trochê nadzienia i formowaæ uszka.Ugotowaæ w osolonej wodzie, podawaæ jako dodatek do gor¹cej zupy rybnej. Zupa rybna z szasz³ykiem30 dag filetów rybnych5 z¹bków czosnku2 ³y¿ki pasty pomidorowejlistek laurowy1 pietruszka2 goŸdziki3 ziarna ziela angielskiegocebulasólpieprzSzasz³yki:40 dag filetów rybnych2 ³y¿ki m¹ki20 dag wêdzonego boczku lub s³oninystr¹k paprykijab³kocebulasólFilety (30 dag) zalaæ 11 /2 I zimnej wody.Dodaæ cebulê, z¹bki czosnku, listek laurowy, pietruszkê, ziele angielskie i trochê soli.Gotowaæ na bardzo ma³ym ogniu 1 godz.Po ugotowaniu przecedziæ, dodaæ pastê pomidorow¹, trochê pieprzu i ewentualnie soli.Przyrz¹dziæ szasz³yki.Filety pokrajaæ na kwadratowe kawa³ki, posoliæ, obtoczyæ w m¹ce.Boczek, paprykê, cebulê i jab³ko pokrajaæ tak¿e w kwadratowe kawa³ki i nadziewaæ na zmianê z kawa³kami ryby na metalowe szpadki do szasz³yków.Sma¿yæ w szasz³ykarni, na ruszcie lub nad ogniskiem.Gor¹c¹ zupê przelaæ do fili¿anek, na ka¿dej z nich po³o¿yæ szasz³yk.Podawaæ z pieczywem. Makrela w jogurtowym sosie70 dag filetów z makreli1 jajko3 ³y¿ki tartej bu³kikwaszony ogórekszklanka jogurtusok cytrynowypêczek natki pietruszkisólpieprzga³ka muszkato³owat³uszcz do sma¿eniaUmyte filety skropiæ sokiem cytrynowym i odstawiæ na 1 godzinê w ch³odne miejsce.Ogórek pokrajaæ w talarki (powinno byæ ich tyle ile filetów).Tart¹ bu³kê wymieszaæ z sol¹, pieprzem i utart¹ ga³k¹ muszkato³ow¹ (ok.1/2 ³y¿eczki).Na ka¿dym pod³u¿nym filecie u³o¿yæ plasterek ogórka, zwin¹æ tak jak rolmopsy, spi¹æ krótkim patyczkiem, obtoczyæ w roztrzepanym jajku i przyprawionej bu³ce.Na patelni rozgrzaæ t³uszcz, u³o¿yæ zwiniête filety i usma¿yæ na z³oty kolor.Prze³o¿yæ do pó³miska, polaæ jogurtem wymieszanym z drobno posiekan¹ natk¹ pietruszki; dodaæ kilka ³y¿ek kaparów a w wypadku ich braku - kilka drobno posiekanych marynowanych grzybków. Œledzie marynowane I3 œledzie1/3 szklanki octu (10%)4 ³y¿ki cukru2 cebulemarchew korzeñ chrzanu3 listki laurowe10 ziaren pieprzukawa³ek korzenia imbiruOczyszczone i dobrze wymoczone œledzie sfiletowaæ, usun¹æ krêgos³upy i oœci, pokrajaæ na doœæ drobne kawa³ki.Chrzan marchew i cebulê obraæ, op³ukaæ i pokrajaæ w talarki.Szklankê wody zagotowaæ z octem, przyprawami i cukrem [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.