Index
Pod redakcjš Charlesa E. Skinnera Psychologia wychowawcza (14)
Kurcz Ida Pamięć, uczenie się, język (14)
Frankl Viktor E. Psychoterapia dla każdego (14)
rok 2027 14 16 (3)
Tolkien J. R. R. hobbit
Greg Bear koncert
abc.com.pl 7
Bettelheim Bruno Cudowne i pożyteczne O znaczeniach i wartoÂściach baÂśni (10)
abc.com.pl 4
Eddings Dav
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • onisia85.xlx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Wlaæ przygotowany, gor¹cy rosó³, wrzuciæ ziele angielskie, listek laurowy i obrane, przekrajane na pó³ ziemniaki.Gotowaæ 15-20 min.Osoliæ.W³o¿yæ doœæ drobno pokrajane filety i gotowaæ jeszcze 10-12 min.Zdj¹æ z ognia, wlaæ wino i podawaæ. Œledzie w cieœcie1 kg œwie¿ych œledzi3--4 ³y¿ki m¹ki1 jajkotrochê mlekat³uszcz do g³êbokiego sma¿enia (olej + kilka ³y¿ek smalcu)Œledzie oczyœciæ, odci¹æ g³owy, umyæ, usun¹æ oœci i krêgos³upy.Posoliæ.Z m¹ki, jajka i mleka sporz¹dziæ rzadkie ciasto naleœnikowe.Po³Ã³wki œledzi zanurzaæ w cieœcie i partiami przek³adaæ do wrz¹cego t³uszczu.Sma¿yæ póty, a¿ œledzie pokryj¹ siê ¿Ã³³t¹ pian¹.Podawaæ na gor¹co - z frytkami lub pieczywem. Œledzie sma¿one zawijane4 du¿e œledzie z ikr¹ i mleczem2 szklanki mleka³y¿ka œmietany lub jogurtu³y¿ka musztardydu¿a cebulacytrynanatka pietruszkiolej do sma¿eniasólpieprzŒledzie oczyœciæ, zachowaæ mlecz i ikrê, sfiletowaæ, op³ukaæ, w³o¿yæ na 30 min do osolonego mleka.Mlecz i ikrê rozetrzeæ ze œmietan¹ lub jogurtem, musztard¹ i zmielon¹ w maszynce cebul¹.Filety wyj¹æ z mleka, osuszyæ w czystej œciereczce, u³o¿yæ na deseczce i posmarowaæ past¹ przyrz¹dzon¹ z ikry i mlecza.Zwin¹æ jak rolmopsy i obwi¹zaæ bia³¹ nici¹.Sma¿yæ ok.10 min na rozgrzanym oleju.Podawaæ z purée ziemniaczanym i surówkami lub zielon¹ sa³at¹. Pstr¹gi sma¿one4 pstr¹gi4 ³y¿ki oleju2 ³y¿ki octu winnego2 ³y¿ki wytrawnego bia³ego winasólpieprz1 jajko3 ³y¿ki bu³ki tartejt³uszcz (margaryna + olej) do sma¿eniaOczyszczone pstr¹gi, umyæ i u³o¿yæ w p³askim naczyniu, polewaj¹c mieszanin¹ oleju, octu i bia³ego wina, przyprawion¹ sol¹ i pieprzem.Odstawiæ w ch³odne miejsce.Po 3-4 godz.pstr¹gi wyj¹æ, obtoczyæ w rozbe³tanym jajku i tartej bu³ce, sma¿yæ w rozgrzanym t³uszczu z obu stron na z³oty kolor.Podawaæ z frytkami i plasterkami cytryny.Pstr¹gi z migda³ami4 œredniej wielkoœci pstr¹gi10 dag migda³Ã³w (mog¹ te¿ byæ orzechy laskowe)4-6 ³y¿ek oleju2 ³y¿ki mas³a³y¿ka m¹kinatka pietruszkipieprzsólcytryna lub sok cytrynowyPstr¹gi oczyœciæ, op³ukaæ, natrzeæ wewn¹trz sol¹ i pieprzem, obtoczyæ w m¹ce.Olej rozgrzaæ na patelni i sma¿yæ ryby, a¿ uzyskaj¹ ciemnoz³oty kolor.Sparzone i obrane ze skórki orzechy albo migda³y posiekaæ i przyrumieniæ w t³uszczu ze sma¿onych ryb, po czym dodaæ mas³o, sok z cytryny, rozmieszaæ i polaæ ryby na pó³misku.Udekorowaæ plasterkami cytryny i natk¹ pietruszki. Klopsiki rybne50 dag filetów z ryby morskiej1 jajko3 dag s³oniny lub t³ustego boczku³y¿ka margarynydu¿a cebula2 kromki bu³ki paryskiej2 ³y¿ki skondensowanego mlekapó³ ³y¿ki sproszkowanej papryki2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszkisólSos:czubata ³y¿ka m¹ki ziemniaczanejszklanka mlekapó³ szklanki zsiad³ego mleka lub jogurtu3 ³y¿ki kaparów lub marynowanych nasion nasturcjisok cytrynowysólFilety rybne zemleæ w maszynce do miêsa.S³oninê lub boczek pokrajaæ w drobn¹ kostkê i przesma¿yæ krótko na patelni.Dodaæ margarynê i drobno pokrajan¹ cebulê, znów chwilê sma¿yæ a¿ cebula nabierze z³ocistego koloru.Kromki bulki skropiæ skondensowanym mlekiem i rozgnieœæ doœæ dok³adnie.Wymieszaæ ze zmielonymi filetami, dodaæ jajko, sól, paprykê i posiekan¹ pietruszkê.Masê wyrobiæ dok³adnie i uformowaæ klopsiki wielkoœci orzecha w³oskiego, po czym ugotowaæ je (ok.15 min) w niewielkiej iloœci wody, wk³adaj¹c do wrz¹tku.Ugotowane klopsiki wyj¹æ ³y¿k¹ cedzakow¹ na pó³misek i postawiæ w ciep³ym miejscu.Przygotowanie sosu: M¹kê ziemniaczan¹ wymieszaæ z zimnym mlekiem, wlaæ do wywaru rybnego i mieszaj¹c zagotowaæ.Zdj¹æ z ognia, dodaæ jogurt lub zsiad³e mleko, sok cytrynowy i kapary.Klopsy prze³o¿yæ do sosu i jeszcze raz, w razie potrzeby, ogrzaæ na bardzo ma³ym ogniu.Do klopsików podaje siê gotowane ziemniaki i zielon¹ sa³atê. Pudding z ryb50 dag filetów rybnych1 jajkosok cytrynowydu¿a cebula15 dag mas³a lub margaryny2 kromki bu³ki paryskiejmleko do namoczenia bu³kiszczypta sproszkowanej ga³ki muszkato³owejsólkawa³ek selera1 ma³y porpieprzSos:³y¿eczka octu (10%)³y¿eczka musztardy³y¿ka oleju2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki³y¿eczka posiekanego zielonego estragonu (mo¿e byæ suszony)1 jajko na twardo1 kwaszony ogórekcebula³y¿ka kaparów lub marynowanych nasion nasturcjipó³ szklanki wytrawnego, bia³ego winaFilety ugotowaæ z porem i kawa³kiem selera.Gdy bêd¹ miêkkie, ods¹czyæ na sitku i skropiæ sokiem cytrynowym.Ostudzone filety posiekaæ.W misce rozetrzeæ na g³adk¹ masê mas³o lub margarynê, dodaæ namoczon¹ w mleku i odciœniêt¹ bu³eczkê, zmielon¹ surow¹ cebulê, ¿Ã³³tko, pieprz, sól i ga³kê muszkato³ow¹.Dodaæ posiekane filety i ubit¹ na sztywno pianê z bia³ka [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.