Index Aronson Elliot, Wilson Timothy D., Akert Robin M. Psychologia społeczna (11) Bettelheim Bruno Cudowne i pożyteczne O znaczeniach i wartoœciach baœni (11) Dodziuk Anna Psychologia podręczna Częœć III Pokochać (11) Kratochvil Stanisław Psychoterapia Kierunki metody badania (11) Arthur C. Clarke Koniec dzieciństwa skiro Odyseja kosmiczna 2010 (2) 2 (37) Szatański Wirus 05 (19) |
[ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] .Oczyszczon¹ kalarepkê pokroiæ w s³upki, wrzuciæ do szybkowaru.Szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po ugotowaniu wymieszaæ ze œmietan¹ i zielenin¹. Kapusta kiszona po wêgiersku 35 min – kuchnia z szybkowaru60 dag kiszonej kapusty6 dag smalcu2 listki laurowe2 goŸdziki5 ziaren ja³owca4 du¿e cebule1 ³y¿ka m¹ki4 ³y¿ki koncentratu pomidorowego1 ³y¿eczka papryki mielonej1 szklanka œmietanysól i cukier do smakuŒmietanê, m¹kê i paprykê pozostawiæ, a resztê produktów 2 w³o¿yæ do szybkowaru.Jeœli kapusta jest zbyt sucha, wlaæ trochê wody, je¿eli za kwaœna, przep³ukaæ (powinna mieæ trochê kwasu).Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 35 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, do potrawy wlaæ wymieszan¹ z m¹k¹ i papryk¹ œmietanê, doprawiæ sol¹ i cukrem, zagotowaæ.Podawaæ do kartofli, klusek kartoflanych, knedli, miês duszonych. Kapusta kiszona z jab³kami 35 min – kuchnia z szybkowaru60 dag kiszonej kapusty60 dag jab³eknajlepiej antonówek lub szarych renet1 cebula2 listki laurowe1 ³y¿eczka majeranku15 dag boczku (nie wêdzonego)1 du¿y kartofel (10 dag)pieprz do smakuBoczek bardzo drobno pokroiæ, oczyszczone jab³ka i kartofle zetrzeæ na tarce do jarzyn, cebulê posiekaæ.Kapustê i resztê produktów w³o¿yæ do szybkowaru, dodaæ parê ³y¿ek wody, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 35 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ do miês, kaszanki itp. Kapusta parzybroda 20 min – kuchnia z szybkowaru1 kg œwie¿ej kapusty40 dag kartofli5 dag boczku wêdzonego2 dag margaryny2 ³y¿ki m¹ki1 p³aska ³y¿ka kminku1 ³y¿ka siekanego koperku2 szklanki wodysólpieprzkwas i cukier do smakuOczyœciæ kapustê i kartofle pokroiæ w kostkê, zalaæ 2 szklankami wrz¹tku, posoliæ i pocukrzyæ, dodaæ margarynê i wszystko razem zagotowaæ.Boczek przysma¿yæ i zrumieniæ na nim m¹kê, wymieszaæ z kapust¹.Wsypaæ kminek, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po ugotowaniu doprawiæ pieprzem, kwaskiem cytrynowym lub octem.Podawaæ do wieprzowiny lub baraniny. Karczochy na parze 15 min – kuchnia z szybkowaru9-12 karczochów (po 2-3 na osobê)sól do smakuStarannie umyte karczochy w³o¿yæ do perforowanej wk³adki.Zagotowaæ w szybkowarze 2 szklanki mocno osolonej wody, w³o¿yæ wk³adkê z karczochami, tak by znajdowa³a siê ponad wod¹.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Spo¿ywaæ jak karczochy z wody. Karczochy z wody 12 min – kuchnia z szybkowaru9-12 karczochów (po 2-3 na osobê)sól do smakuStarannie umyte karczochy w³o¿yæ do szybkowaru, zalaæ wod¹, posoliæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 12 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Zjada siê miêkkie nasady koszyczków kwiatowych.Najlepiej smakuj¹ z sosem vinaigrettes, czyli z olejem wymieszanym z octem winnym i z roztartym z sol¹ czosnkiem. Kartofle duszone z boczkiem 10 min – kuchnia z szybkowaru1 kg kartofli3 ³y¿ki dobrego olejunp.sojowego10 dag boczku2-3 cebule1 ³y¿ka m¹ki1 kostka maggi1 szklanka wodysólpieprz i notka pietruszki do smakuPokroiæ boczek i cebulê, razem zrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze oleju.Wsypaæ m¹kê, wymieszaæ.Wkroiæ oczyszczone kartofle, popieprzyæ i posoliæ, zalaæ wod¹ z rozpuszczon¹ w niej kostk¹ maggi.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ natk¹ pietruszki. Kartofle na parze 12 min – kuchnia z szybkowaru1 kg kartoflisól do smakuKartofle oczyœciæ, wiêksze poprzekrawaæ.Posypaæ sol¹ i wymieszaæ dla równomiernego nasolenia.W³o¿yæ do perforowanej lub siatkowej wk³adki, wstawiæ do szybkowaru, wlaæ 1-2 szklanki wody (tyle, by nie siêga³a do kartofli).Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 12 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Kartofle po normandzku 15 min – kuchnia z szybkowaru1 kg kartofli2-3 pory (20 dag)10 dag boczku wêdzonego1 szklanka mleka2 kostki maggi1 ³y¿ka siekanej natki pietruszki3 cebuleBoczek drobno pokroiæ, usma¿yæ w szybkowarze, wrzuciæ oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki pory i cebulê, przysma¿yæ nie rumieni¹c.Wkroiæ oczyszczone kartofle, wlaæ mleko z pokruszonymi kostkami maggi.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ natk¹ pietruszki. Kartofle po wêgiersku 15 min – kuchnia z szybkowaru1 kg kartofli3 ³y¿ki oleju25 dag pomidorów3 str¹ki zielonej papryki3-4 cebule1-2 z¹bki czosnku1 ³y¿eczka przyprawy "Vegeta" (lub podobnej)sól i pieprz do smakuPomidory zanurzyæ we wrz¹tku, obraæ ze skórki oczyœciæ kartofle, cebulê i paprykê, pokroiæ.Rozgrzaæ w szybkowarze olej, wrzuciæ warzywa i posiekany czosnek, wsypaæ przyprawê, posoliæ i popieprzyæ.Wlaæ kilka ³y¿ek wody, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ do jaj sadzonych. Kartofle w mundurkach 15 min – kuchnia z szybkowaruKartofle dok³adnie umyæ szczoteczk¹, ca³e w³o¿yæ do szybkowaru, zalaæ wod¹, posoliæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 12-15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego, zale¿nie od wielkoœci bulw. Kartofle w sosie winnym 10 min – kuchnia z szybkowaru1 kg kartofli5 dag t³uszczu1 ³y¿ka m¹ki2 cebule1 kostka roso³owa1 szklanka czerwonego wina (lub zamiennie tyle¿ wody z octem winnym)1 szklanka wody1 ³y¿eczka przyprawy "Jarzynka"sól i pieprz do smakuRozgrzaæ w szybkowarze t³uszcz, zrumieniæ na nim m¹kê.Wymieszaæ z winem i bulionem z wody i kostki roso³owej zagotowaæ [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] |
||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||