Index
rozdzial 10 (37)
25 (37)
37 (30)
42 (37)
Mitologia Greków
Vonda McIntyre Opiekun Snu (9)
abc.com.pl 8
rozdzial 13 (56)
Bond Michael Jeszcze o Paddingtonie
Strelau Jan, redaktor naukowy Podręcznik akademicki Pods (2)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • edytagallery.xlx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    . Melon ze œmietan¹ – kuchnia wêgierska1 dojrza³y melon1 kieliszek likieru wiœniowego1 fili¿anka s³odkiej œmietanki1 ³y¿ka cukru pudru10 konserwowych wiœni dalmatyñskich (wiœnie koktajlowe)Z melona odkroiæ wierzch, usun¹æ pestki i wydr¹¿yæ tyle mi¹¿szu, aby pozosta³a jeszcze dostatecznie gruba œcianka.Wydr¹¿ony mi¹¿sz posiekaæ i wymieszaæ z przepo³owionymi wiœniami, œmietan¹ i cukrem pudrem.Nadzieniem tym nape³niæ melon, polaæ go likierem wiœniowym, przykryæ odkrojonym wierzchem i na kilka godzin wstawiæ do lodówki. Sa³atka z ró¿nych owoców – kuchnia wêgierska1 kg œwie¿ych sezonowych owoców1 fili¿anka likieru pomarañczowego100 g mieszanych kandyzowanych owocówcukiersok z 1/2 cytryny1 ¿eberko czekoladyOwoce.wypestkowaæ, pokroiæ w plasterki, miêdzy warstwy poszczególnych gatunków owoców uk³adaæ owoce kandyzowane i posypaæ drobno posiekan¹ czekolad¹, polaæ sa³atkê sokiem z cytryny i likierem pomarañczowym, Podawaæ bardzo sch³odzon¹. Majowe wino – kuchnia wêgierska1 litr bia³ego winacukiermarzankaplasterki pomarañczyWino przyprawiæ cukrem i zalaæ nim ziele marzanki.Na pó³ dnia odstawiæ do lodówki, aby naci¹gnê³o, przecedziæ.Podaj¹c wino, w³o¿yæ do ka¿dego kieliszka plasterek pomarañczy i kostkê lodu. Kruszon truskawkowy – kuchnia wêgierska1 kg truskawek1/2 I bia³ego wina250 g cukruliœcie marzanki2 kieliszki koniaku1 butelka szampana2 kieliszki maraschino1 pomarañcza1/2 I czerwonego winaTruskawki umyæ, kilka z nich od³o¿yæ do przybrania kieliszków, posypaæ cukrem i odstawiæ na 30 min, aby puœci³y sok.Truskawki i liœcie marzanki zalaæ czerwonym i bia³ym winem, koniakiem, maraschino i sokiem z pomarañczy, i na 1 godz.wstawiæ pod przykryciem do !lodówki.Potem dolaæ szampana i jeszcze raz na 15 min wstawiæ do lodówki.Przed podaniem na stó³ przecedziæ, rozlaæ do kieliszków i do ka¿dego w³o¿yæ po jednej truskawce. Kruszon ananasowy – kuchnia wêgierska1 puszka ananasów1 litr bia³ego wina150 g cukruskórka cytrynowa2 kieliszki koniakuskórka pomarañczowa2 kieliszki maraschino1 butelka szampanaPlastry ananasa podzieliæ na cztery czêœci, posypaæ cukrem i w szklanym dzbanie odstawiæ na godzinê, aby puœci³y sok.Dodaæ skórkê cytrynow¹ i pomarañczow¹, dolaæ wino, koniak i maraschino, przykryæ i na 2 godz.wstawiæ do lodówki.Na 10 min przed podaniem zalaæ szampanem. Kruszon brzoskwiniowy – kuchnia wêgierska1 kg brzoskwiñ2 kieliszki koniaku200 g cukru2 kieliszki curaçao1 litr bia³ego wina2 kieliszki cointreau1/2 I czerwonego winaliœcie marzanki1 butelka szampanaBrzoskwinie obraæ ze skórek, usun¹æ pestki, drobno pokrajaæ, w³o¿yæ do szklanego dzbana i posypaæ cukrem.Potem zalaæ je bia³ym i czerwonym winem, koniakiem, curaçao, cointreau, dodaæ liœcie marzanki i pod przykryciem wstawiæ na 2 godz.do lodówki.Przed podaniem zalaæ kruszon szampanem, przecedziæ, rozlaæ do kieliszków i do ka¿dego kieliszka w³o¿yæ kawa³ek brzoskwini. Kruszon ogórkowy – kuchnia wêgierska1 du¿y œwie¿y ogórek1 litr bia³ego wina100 g cukru pudru1 litr wody sodowejotarta skórka z cytrynyOgórek obraæ, pokroiæ w cienkie plasterki, posypaæ cukrem i skórk¹ otart¹ z cytryny.Pod przykryciem wstawiæ na 1 godz.do lodówki.Nastêpnie zalaæ winem i jeszcze przez 2 godz.trzymaæ w lodówce.Odcedziæ, dolaæ bardzo och³odzon¹ wodê sodow¹ i podaæ na stó³. Grzane wino – kuchnia wêgierska3/4 I wina1-2 goŸdziki1/4 I wodycynamon70 g cukruskórka i sok z 1/2 cytrynyWszystkie sk³adniki dobrze wymieszaæ, odstawiæ na 1 godz., zagotowaæ, przecedziæ i rozlaæ do kieliszków.Gor¹ce podaæ na stó³. Grzane wino z jajkiem – kuchnia wêgierska3/4 I wina cynamon1/4 I wodyskórka i sok z 1/2 cytryny70 g cukru2 jaja7 -2 goŸdziki1 ³y¿ka cukruGrzane wino przyrz¹dziæ tak samo, jak w poprzednim przepisie.Jajka z cukrem utrzeæ na puszyst¹ masê, wymieszaæ z 2 ³y¿kami wody i stale mieszaj¹c zalaæ winem z dodatkami.Zagotowaæ i gor¹ce podaæ na stó³. Likier œliwkowy – kuchnia wêgierska750 g œliwek300 g cukru w kostkach1/2 I spirytusu3/4 I mleka1/2 I wodyŒliwki umyæ, ods¹czyæ i razem z pestkami ut³uc w moŸdzierzu.W³o¿yæ do szklanego naczynia, zalaæ spirytusem, przegotowan¹, och³odzon¹ wod¹ i dodaæ kostki cukru.Odstawiæ na 2 tygodnie.Nie trzymaæ w zimnie [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.