Index Ebooks Pl Ksiazka Serwisowa Daewoo Espero Tom 2 Ebooks Pl Ksiazka Serwisowa Daewoo Espero Tom 1 Chmielewska Joanna Wielki diament T 2 (4) Chmielewska Joanna Wielki diament T 1 (4) Chmielewska Joanna Babski motyw (5) Chmielewska Joanna Wielki diament T 1 (3) Chmielewska Joanna Babski motyw (4) Chmielewska Joanna Wielki diament T 1 (2) 19 (248) Józef Ignacy Kraszewski Hrabina Cosel |
[ Pobierz całość w formacie PDF ] .Wszystko, oczywicie, zaleao od proporcji skadników, przy czym nikomu nigdy nie udao si ustali jej ostatecznie.Zastanawiam si, swoj drog, skd mielimy tyle cukru, ale chyba akurat nasi rbnli Niemcom par wagonów specjau i dao si zrobi zapas.Ponadto ju wtedy nie sodziam herbaty, pijaam gorzk, wic ile tam cukru naleao mi si, obojtne, w jakiej postaci.MIGDAY W SOLIPodawano ten specja w restauracjach i postanowiam w domu zrobi takie samo.W prostocie ducha wysypaam na patelni kilo soli, wrzuciam do niej obrane migday i czekaam, co bdzie, od czasu do czasu mieszajc.Nie powiem, co mi wyszo, bo nie bd si wyraa.Gorce si zrobio, owszem.Migday z soli dao si wygrzeba bez trudu.Ale wcale nie byy sone jak te restauracyjne.Sposób skuteczny wymylia, zdaje si, moja synowa, chocia nie jestem pewna, czy to akurat ten poniszy.Chyba tak, bo zdaje egzamin.Migday obra, co jest bardzo atwe.Zala je ukropem, poczeka, a wystygn i wtedy skórka schodzi sama.Na du patelni nala oliwy tyle, eby utworzya cienk warstewk na caym dnie.Wrzuci do niej migday.Smay, mieszajc i pilnie wypatrujc ciemniejcych.Brzowiej nie równoczenie, tylko fanaberyjnie, i przypalaj si z wielk atwoci, naley wic wybiera sukcesywnie te beowe, sprawdzajc zarazem, czy z drugiej strony nie pozostay cakiem biae.W kocowej fazie wyrzuca si ju na durszlak ca reszt, razem, bo inaczej przypalenie mamy gwarantowane.Odsczone z oliwy, a jeszcze gorce, obficie obsypa sol i par razy wstrzsn.Stara si nie zje wszystkich, dopóki nie wystygn.Uatwienie stanowi wiksza ilo oliwy.Jeli migday sma si w niej zanurzone cakowicie, jak frytki, znika problem biaej drugiej strony, zaczynaj beowie równiej i adniej.Jeli zatem nie szkoda nam oliwy.Mona take posoli je grubo na patelni, razem z oliw.W kadym wypadku oliw naley porzdnie odsczy, przeznaczajc na straty.Ostrzegam, e efekt ostateczny jest bardzo tuczcy.Istniej te migday w cukrze i nawet wiem, jak si je robi, ale jest to wynalazek z pewnoci mojej synowej, która stanowczo zabronia mi publikowa jej prywatny przepis.Wic niech kady sobie wymyla we wasnym zakresie.Koniec akoci.OSO WDZONY NA GORCONo i znów zalecenie, do którego nie kademu atwo si zastosowa: ososi ze trzy due sztuki zowi.Zowi, nie zowi, oso wdzony na gorco jest to produkt wiatu nie znany, przez co biednemu wiatu mona tylko wspóczu.Nie znany za dlatego, e nietrway.Wdzi si go w elaznej beczce, w gorcym dymie, pod przykryciem, powolutku, pilnujc temperatury beczki przez kilka godzin, co jaki czas macajc, czy nie za gorca albo nie za zimna.Drewno, oczywicie, musi by liciaste, nie przesadnie suche, nieza jest wilgotna kora, bro Boe nie zgnia, a byam wiadkiem, jak do ognia dosypywano kilo cukru.Od takich sztuk zaley jako ososia.Rzecz jasna, przed wdzeniem tego wieutkiego ososia trzeba wypatroszy, nasoli, poci na odpowiednie kawaki i okrci sznurkiem.Potem powiesi w beczce.Rezultat jest rewelacyjny.Jak wyglda oso wdzony na zimno, wszyscy wiedz.Kroi si go ostrym noem na cieniutkie plasterki i spoywa z cytrynk, listkami mity, majonezem, na bueczce z masekiem i tak dalej.ososia wdzonego na gorco pokroi si nie da, jest zbyt mikki, wygrzebuje si go ze skóry widelcem, a nawet yk, kropi cytryn i konsumuje w sposób dowolny.Sporód wszystkich osób, jakie tego próboway, podobno istnieje tylko jedna, która woli takiego na zimno.Nie wiadomo, dlaczego.Podejrzewam, e przypadkiem, przy pierwszej próbie, trafia na kawaek zbytnio nasolony, co czasami moe si zdarzy.Wszystko zaley od jednostki wdzcej, moga mie za mao czasu, nie nady z kolejnymi czynnociami, albo zgoa zapomnie o rybach.Moliwe, e niekiedy deszcz i zamie niena troszeczk wchodz w parad, bo wdzi si te rzeczy na wieym powietrzu.No i, niestety, jada to mona tylko nad morzem, poniewa taki oso, trzymany w lodówce, ju trzeciego dnia zaczyna traci swoje walory.Zsycha si, zmienia smak i zalatuje ryb.Std pena niemono spotkania potrawy w wiatowych restauracjach.Jako wyej wymienionego rarytasu zostaa udokumentowana przez dwie osoby pci rónej, zdawaoby si kulturalne, dobrze wychowane i na wysokim poziomie etycznym.Albo tylko udawali te cechy, albo oso je przebi.Otó w rodzinie rybackiej przytrafi si oso w lecie.Przypadkiem wpad w sieci, sprawiajc wszystkim yw rado, bo ju si za nim stskniono.Oczywicie natychmiast zosta uwdzony na gorco i postawiony na stole, przy którym owa rodzina miaa zasi w komplecie i udelektowa si smakoykiem na zasadzie: kademu chocia troch.Jednake przy stole siedzieli ju gocie, wanie te dwie osoby.Zanim reszta biesiadników zdoaa si zgromadzi na uczt, osoby przysuny ku sobie pómisek i poary caego ososia ze zami szczcia w oczach, nie zostawiajc ani okruszyny.adnych wyrzutów sumienia nie byo w nich wida.Poniekd mona je zrozumie, ale zdaje si, e nigdy wicej ich w goci nie zaproszono.(.) osoby przysuny ku sobie pómisek i poary caego ososia ze zami szczcia w oczach, nie zostawiajc ani okruszyny.OSO A LA LEDWszyscy na ogó postpuj odwrotnie i robi ledzia a la oso.oso a la led, to ju zupena rozpusta, moliwa tylko tam, gdzie ososia jest duo i tylko wtedy, kiedy on w ogóle jest.To znaczy nad morzem, pón zim albo wczesn wiosn, bo pón wiosn, latem i jesieni nie ma go wcale.Robi si to zwyczajnie.Surowego ososia, wieutkiego, prosto z poowu, naley zamrozi na 24 godziny.Potem si go rozmraa, w trakcie rozmraania kroi na cienkie strzpki, soli, pieprzy, miesza z olejem i cebulk i gotowe.Pokropienie sokiem cytrynowym bardzo wskazane.Dla wikszoci osób zasadnicz trudnoci przy produkcji wyej wymienionych potraw jest brak dostpu do wieego ososia prosto z wody.Dugo mroony ju si nie nadaje.MARCHEWKA suy gównie do zncania si nad ludmi.Zalecaj j usilnie wszystkie diety odchudzajce, jarskie przepisy propaguj kotleciki z marchewki, torty z marchewki, piure z marchewki.Z dwojga zego ju chyba wol marmolad z buraków.Midzy nami mówic, nigdy nie lubiam marchewki.Jeszcze surow, no, niech bdzie, ale gotowana mi obrzyda i dopiero w cakowicie dorosym wieku pojam przyczyn.Otó robiono j na sodko.Zobligowana posiadaniem dzieci ugotowaam kiedy marchewk i zapomniaam j posodzi.Ani ziarnka cukru! Z koniecznoci spróbowaam i zdziwiam si jej smakiem, wcale nie bya taka obrzydliwa, wrcz przeciwnie, cakiem nieza.Moliwe zatem, e ogóln, przewanie msk, niech do marchewki tym sposobem mona przeama [ Pobierz całość w formacie PDF ] |
||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||