Index
rozdzial 29 (21)
tip2 (29)
29 (66)
29 (55)
29 (123)
29 (63)
Pacynski Tomasz Sherwood
OpowieÂść Przedwigilijna vol IV by Arkadiusz Szynaka
710 (2)
17 (51)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • onisia85.xlx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Wyj¹æ, przeci¹æ wzd³u¿ na pó³.Wlaæ do szybkowaru 3 szklanki wody, w³o¿yæ nó¿ki, pieprz, przyprawê oraz oczyszczon¹ cebule i marchew.Posoliæ, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 45 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie nó¿ki z szybkowaru wyj¹æ, a do znajduj¹cego siê w nim wywaru w³o¿yæ oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki oraz wymieszan¹ z mas³em m¹kê.Pogotowaæ 5 minut.Przed podaniem dodaæ wymieszan¹ z ¿Ã³³tkiem i z sokiem z cytryny œmietanê.Polaæ powsta³ym sosem nó¿ki, posypaæ natk¹ pietruszki. Ozorki cielêce gotowane 20 min – kuchnia z szybkowaru60 dag ozorków1 pêczek w³oszczyzny (bez kapusty1 listek laurowy4 ziarnka ziela angielskiegosól do smakuOzorki dok³adnie wyszorowaæ szczotk¹ pod bie¿¹c¹ wod¹, wyci¹æ znajduj¹ce siê u do³u U nasady po obu stronach gruczo³y œlinowe.Warzywa z w³oszczyzny oczyœciæ i pokroiæ w grube paski.Zagotowaæ w szybkowarze wodê, w³o¿yæ wszystkie produkty, posoliæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaé 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie ozorki wyj¹æ, och³odziæ w zimnej wodzie, oczyœciæ ze skórki, po czym znów zagotowaæ w wywarze.Podawaæ przekrojone wzd³u¿ na 3-4 plastry, przybrane warzywami z wywaru. Paprykarz cielêcy 20 min – kuchnia z szybkowaru80 dag cielêciny z koœci¹4 dag t³uszczu1 ³y¿ka m¹ki1 du¿a cebula1 z¹bek czosnku0,5 szklanki œmietany; sól i papryka mielona do smakuZ miêsa wyj¹æ koœci, pokroiæ miêso na ma³e kawa³ki (po 4-6 na osobê), posoliæ, posypaæ m¹k¹.Rozgrzaæ w szybkowarze t³uszcz i obrumieniæ na nim kawa³ki miêsa, w³o¿yæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê oraz czosnek roztarty z sol¹, wlaæ 0,5 szklanki wody.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru dodaæ pozosta³¹ m¹kê, przyprawiæ sol¹ i papryk¹, zagotowaæ.Po³¹czyæ ze œmietan¹.Podawaæ z warzywa m i z wody i z kaszami. Pieczeñ cielêca (duszona) 30 min – kuchnia z szybkowaru80 dag cielêciny z koœci¹ (np.z ³opatki)5 dag t³uszczu1 ³y¿ka m¹ki1 z¹bek czosnku1 cebulasól do smakuMiêso natrzeæ roztartym z sol¹ czosnkiem, obsypaæ m¹k¹ i obrumieniæ ze wszystkich stron na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Wlaæ 0,5 szklanki wody, w³o¿yæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru oprószyæ sos reszt¹ m¹ki, zagotowaæ i, jeœli trzeba, dosoliæ, Podawaæ pokrojon¹ w poprzek w³Ã³kien na plastry, polan¹ sosem. Pieczeñ cielêca na dziko 30 min – kuchnia z szybkowaru80 dag cielêciny3 dag t³uszczu6 dag s³oniny1 szklanka œmietanysól i pieprz do smakuZalewa.0,5 szklanki octu 6-procentowego1 szklanka wody1 niedu¿a cebula1 niedu¿a marchew1 ma³a pietruszka1 niedu¿y kawa³ek selera2 listki laurowe5 ziaren ziela angielskiegopieprz i sól do smakuNa 2 dni przed pieczeniem zamarynowaæ miêso.W tym celu zrobiæ zalewê.zagotowaæ wodê z przyprawami i sol¹, po ostygniêciu po³¹czyæ z octem.Oczyœciæ i poszatkowaæ warzywa, ob³o¿yæ nimi miêso.Zalaæ wszystko zalew¹, obci¹¿yæ denkiem, przechowywaæ w ch³odnym miejscu (je¿eli miêso nie jest zanurzone ca³e przewracaæ).Przed pieczeniem miêso naszpikowaæ pociêt¹ w s³upki i oprószon¹ pieprzem i sol¹ s³onin¹.Posoliæ dooko³a i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Wlaæ 0,5 szklanki zalewy, wkroiæ cebulê.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru sos podprawiæ m¹k¹, po³¹czyæ ze œmietan¹ i jeœli trzeba dosolié.Miêso pokroiæ w szerokie skoœne plastry, zagrzaæ w sosie. Pieczeñ cielêca z estragonem 30 min – kuchnia z szybkowaru80 dag cielêciny bez koœci4 dag smalcu2 dag mas³a0,5 szklanki bia³ego wytrawnego wina1 szklanka wody; sól i mielone nasiona estragonu do smakuNatrzeæ miêso estragonem i zostawiæ w ch³odzie na 2 dni.Przed pieczeniem miêso posoliæ i dok³adnie obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Wlaæ wodê, po³owê wina i szybkowar zamkn¹æ [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.