Index w obronie wiary 28.phtml 36 (28) 306 28 (2) 28 (56) rozdzial 28 28 (100) 28 (182) 28 (87) 28 (81) 28 (216) |
[ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] .Na patelni rozgrzaæ oliwê; wrzuciæ do niej posiekan¹ nerkê, wymieszaæ, posypaæ sol¹ i pieprzem i przez parê minut dusiæ (uwa¿aæ, by siê nie przypali³a).Nastêpnie w³o¿yæ do miski z dok³adnie ubitymi jajami, wymieszaæ i wy³o¿yæ masê na patelniê.Sma¿yæ po obu stronach, potrz¹saj¹c patelni¹.Tortilla powinna byæ soczysta w œrodku. JAGNIÊCE MIÊSO W OCCIE – kuchnia chiñska35 dag chudego miêsa jagniêcego2 cebule dymki (tylko szczypior)2 szklankioleju2 roztarte z¹bki czosnku3 drobno posiekane plasterki œwie¿ego imbiru lub 1 1/4 ³y¿eczki imbiru w proszku1 ³y¿ka czystej wódki lub wytrawnego bia³ego wina2 ³y¿eczki oleju sezamowegoPrzyprawy:1 bia³ko1 ³y¿ka m¹ki ziemniaczanej1/2 ³y¿eczki soliSos octowy:2 ³y¿ki winnego octu lub 1 ³y¿ka octu (10%) i ³y¿ka wytrawnego czerwonego wina1 ³y¿ka sosu sojowego1 ³y¿ka cukru1/4 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej2 ³y¿eczki roso³u lub wodyszczypta pieprzuMiŸso obraê z t³uszczu i b³onki, pokrajaê w poprzek w³Ã³kien w 1/4 cm plasterki.Wymieszaê z przyprawami, odstawiê w ch³odne miejsce na 30 minut.Po³¹czyê sk³adniki sosu octowego, odstawiæ.Szczypior pokrajaæ w 2-3 cm kawa³ki.Dwie szklanki oleju wlaæ do rondla, mocno rozgrzaæ na du¿ym ogniu, sprawdziæ temperaturê.W³o¿yæ miêso, mocno zamieszaæ, trzymaæ na ogniu a¿ plasterki miêsa odklej¹ siê, przelaæ olej z miêsem do cedzaka ustawionego na garnku.Olej, w którym sma¿ono miêso, wlaæ na gor¹c¹ patelniê, trzymaæ na ogniu 30 sek, zlaæ do garnka zostawiaj¹c 1 ³y¿kê.Dodaæ czosnek i imbir do gor¹cego oleju na patelni, mieszaj¹c sma¿yæ 15 sek, wlaæ cienkim strumieniem alkohol, nastêpnie wymieszane sk³adniki sosu octowego, mieszaj¹c doprowadziæ do wrzenia.W³o¿yæ miêso, wymieszaæ z sosem, dodaæ szczypior, pokropiæ olejem sezamowym, zamieszaæ, podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie g³Ã³wne, z ry¿em i warzywami KOTLETY JAGNIÊCE PO KANTOÑSKU – kuchnia chiñska6 kotletów jagniŸcych lub schabowych gruboœci 2 1/2 cm3 szklanki oleju5 cebulek dymek (tyko cebulki)Marynata:2 ³y¿eczki soku ze œwie¿ego imbiru lub 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku1 ³y¿ka brandy lub winiaku1 ³y¿eczka cukru2 ³y¿ki sosu sojowego1 bia³ko2 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanej1/4 ³y¿eczki pieprzu2 ³y¿eczki oleju sezamowego lub sojowego1/4 ³y¿eczki soliSk³adniki marynaty wymieszaæ i odstawiæ.Od kotletów odci¹æ koœci, miêso obraæ z t³uszczu i b³onki, pokrajaæ na 1 cm plastry w poprzek w³Ã³kien.Lekko zbiæ.Po³owê plasterków u³o¿yæ na blasze, polaæ po³ow¹ marynaty, u³o¿yæ pozosta³e miêso na wierzchu, zalaæ reszt¹ marynaty.Wstawiæ do lodówki na 30 min.Cebulki przeci¹æ wzd³u¿ na pó³, pokrajaæ w plasterki, rozdzieliæ.Olej wlaæ do garnka, postawiæ na du¿ym gazie, odczekaæ 5 minut, sprawdziæ temperaturê.W³o¿yæ po³owê miêsa, sma¿yæ na z³oty kolor, wybraæ ³y¿k¹ cedzakow¹, pozostawiæ w cedzaku do os¹czenia.Sma¿yæ pozosta³¹ czêœæ miêsa, os¹czyæ.U³o¿yæ na gor¹cym pó³misku, przybraæ cebul¹.Podawaæ natychmiast:Proporcje: dla 2-3 osób - z ry¿em i warzywamiSZASZ£YKI – kuchnia chiñska1 kg m³odej baraniny (udziec), wieprzowiny od szynki lub wolowej zrazówki2 cebule2 zielone papryki1 ma³e jab³ko1 ma³y pomidor2 ³y¿ki sosu sojowego1/2 ³y¿eczki soli2 ³y¿ki czystej wódki1/4 ³y¿eczki pieprzu2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej rozprowadzonej ³y¿k¹ wody1 jajo¾ szklanki olejuZ miŸsa usun¹ê ³Ã³j i b³ony, pokrajaê je w kostkŸ o boku 3-4 1/2 cm gruboœci.Obrane cebule pokrajaê na 4 czŸœci, rozdzieliæ na listki, mniejsze kawa³ki (serca) posiekaæ.Paprykê pokrajaæ w kawa³ki wielkoœci listków cebuli.Obrane jab³ko przeci¹æ na pó³, usun¹æ gniazdka nasienne.Jab³ko i pomidor posiekaæ.Kostki miêsa w³o¿yæ do miski, dodaæ posiekan¹ cebulê (serce), jab³ko, pomidor, wymieszaæ dodaj¹c sos sojowy, sól, glutasól, wódkê i pieprz.Jajo roztrzepaæ, po³¹czyæ z m¹k¹ ziemniaczan¹ rozprowadzon¹ wod¹, wlaæ do miêsa, dok³adnie wymieszaæ, odstawiæ na 1godz.Miêso i warzywa nadziewaæ na ro¿enki w nastêpuj¹cej kolejnoœci: listek cebuli, kostka miêsa, kawa³ek papryki, kostka miêsa, listek cebuli, kostka miêsa, itd.Powtórzyæ 4 razy na ka¿d¹ porcjê szasz³yka.Patelniê mocno podgrzaæ na du¿ym ogniu, wlaæ olej, mocno rozgrzaæ.K³aœæ nak³ute szasz³yki, sma¿yæ z obu stron do mocnego zrumienienia.Os¹czyæ z oleju.Podawaæ na gor¹co.Proporcje: dla 4-8 osób - jako danie g³Ã³wne, z ry¿em KRÓLIK GOTOWANY80 dag królika (comber lub tylne skoki)3 z¹bki czosnkusok cytrynowy40 dag warzyw mieszanychsólpieprzlistek laurowyziele angielskie4 ³y¿ki umytej posiekanej naci pietruszkiComber lub tylne skoki umyæ.Czosnek obraæ, op³ukaæ, posiekaæ, rozetrzeæ z sol¹.Przygotowan¹ mas¹ natrzeæ miêso królika, rozprowadzaj¹c równomiernie po ca³ej powierzchni.Skropiæ sokiem z cytryny lub octem owocowym.U³o¿yæ w misce, przykryæ.Pozostawiæ w lodówce na kilka godzin, a nawet do nastêpnego dnia.Zagotowaæ wodê z dodatkiem soli, rozkruszonego listka laurowego i zmia¿d¿onego ziela angielskiego.Do wrz¹tku w³o¿yæ miêso królika i gotowaæ na ma³ym ogniu pod przykryciem.Warzywa umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, poszatkowaæ na specjalnej szatkownicy i dodaæ do gotuj¹cego siê miêsa po ok.30 min.Ugotowaæ do miêkkoœci.Miêkkie miêso wyj¹æ na pó³misek, ob³o¿yæ ugotowanymi warzywami, oprószyæ pieprzem, posypaæ pietruszk¹.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków purée (1-1 1/2 ³y¿ki na porcjê) i z warzywami gotowanymi lub surówkami.Ponadto warto podaæ ostry, zimny sos pomidorowy. KRÓLIK DUSZONY W CEBULI80 dag królika (comber lub skoki)1 ³y¿ka estragonu2 listki laurowe2 ³y¿ki octu owocowego30 dag cebuli4 z¹bki czosnkusólpieprz3 ³y¿ki umytego pokrajanego szczypiorkuMiêso królika umyæ, osuszyæ.Listki laurowe rozkruszyæ, ut³uc w moŸdzierzu, wymieszaæ z rozkruszonym estragonem.Mieszanin¹ natrzeæ przygotowane miêso, u³o¿yæ w misce, skrapiaj¹c równomiernie octem, przykryæ.Postawiæ w lodówce na kilka godzin, a nawet na noc.Cebulê i czosnek obraæ, op³ukaæ, cebulê pokrajaæ w piórka, czosnek drobno posiekaæ.Miêso królika pokrajaæ na porcje, u³o¿yæ w rondlu, przek³adaj¹c cebul¹ i czosnkiem oraz oprószaj¹c pieprzem i sol¹.Rondel przykryæ.Dusiæ na ma³ym ogniu, w miarê potrzeby podlewaj¹c wrz¹c¹ wod¹ lub wywarem z warzyw.Sprawdziæ smak sosu, który siê wytworzy³ podczas duszenia, i ewentualnie przyprawiæ sol¹ i pieprzem.Gotow¹ potrawê wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek, posypaæ szczypiorkiem.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 na porcjê) i cukinii gotowanej lub fasolki szparagowej [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] |
||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||