Index
w obronie wiary 43.phtml
rozdzial 19 (43)
43 jan
07 (43)
35 (43)
41 (43)
4 (43)
Sienkiewicz Henryk Ogniem i mieczem t.1
78213 1
Tom Clancy Red Storm Rising
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • onisia85.xlx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Natrzeæ wewn¹trz ziarenkami ja³owca i pieprzem, posoliæ i ob³o¿yæ cienkimi plastrami boczku.Piec w piekarniku na niewielkiej iloœci t³uszczu.W razie potrzeby dodaæ trochê wody.Podawaæ z ry¿em i borówkami lub musem z jab³ek. Duszone bekasy – kuchnia wêgierska2 bekasyrosó³winomielona papryka1 ³y¿ka kaparówm¹ka2 fili¿anki kwaœnej œmietany100 g wêdzonego boczkuOczyszczone, umyte bekasy posoliæ i ze wszystkich stron natrzeæ m¹k¹ zmieszan¹ z czerwon¹ papryk¹.Garnek wy³o¿yæ plastrami boczku, posypaæ kaparami, w³o¿yæ bekasy, oblaæ je winem i dusiæ pod przykryciem, a¿ bêd¹ miêkkie.Wyj¹æ bekasy i podzieliæ je na porcje.Wywar przecedziæ, przyprawiæ kwaœn¹ œmietan¹ i sosem tym oblaæ bekasy tu¿ przed podaniem ich na stó³. Gêœ pieczona porcjowana 30 min – kuchnia z szybkowaru1 kg gêsi w kawa³kach1 ³y¿eczka tymianku lub macierzanki2 listki laurowe0,5 szklanki wody1 ³y¿ka dobrego oleju (np.sojowego)kilka ziaren pieprzusól do smakuKawa³ki skrusza³ej gêsi natrzeæ sol¹, tymiankiem i rozkruszonymi listkami laurowymi (np.na noc).Rozgrzaæ olej, lekko obsma¿yæ na nim kawa³ki gêsi w szybkowarze, wlaæ wodê, zamkn¹æ szybkowar.Ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego (na ka¿dy nastêpny kilogram gêsi dodawaæ po 15 minut). Gêœ w potrawce winnej 30 min – kuchnia z szybkowaru1 kg gêsi w kawa³kach3 ³y¿ki dobrego oleju np.sojowego2 ³y¿ki m¹ki2 szklanki wytrawnego wina (mo¿e byæ zastêpczo tyle¿ wody z octem winnym i kieliszkiem wódki)1 marchew1 cebulazieleninasól i pieprz do smakuRozgrzaæ w szybkowarze olej, obsma¿yæ na nim kawa³ki gêsi i pokrojon¹ na 4 czêœci cebulê.Gdy s¹ rumiane, wsypaæ m¹kê, wymieszaæ posoliæ i popieprzyæ.Wlaæ wino, w³o¿yæ oczyszczon¹ marchew.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ zielenin¹.Uwaga.Do potrawki mo¿na dodaæ przetart¹ marchew. Gêœ w warzywach 30 min – kuchnia z szybkowaru1 kg gêsi w kawa³kach4 ³y¿ki dobrego oleju (np.sojowego)2 ³y¿ki maki3-4 marchwie (25 dag)2-3 pietruszki (15 dag)50 dag kartofli2 z¹bki czosnku0,5 szklanki wodyzieleninasól i pieprz do smakuKawa³ki skrusza³ej gêsi natrzeæ sol¹ i czosnkiem.Rozgrzaæ w szybkowarze t³uszcz, obrumieniæ na nim kawa³ki gêsi oraz oczyszczone i pokrojone marchwie i pietruszki.Wlaæ wodê; wkroiæ oczyszczone kartofle, popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ zielenin¹. Gêœ z fasol¹ 45 min – kuchnia z szybkowaru4 porcje gêsi1 szklanka suchej fasoli uprzednio namoczonej na noc2 ³y¿ki oleju sojowego10 dag wêdzonego boczku10 dag kie³basy2 du¿e cebule10 dag suszonych œliwek1 ³y¿ka rodzynek2 z¹bki czosnku6-7 listków bazyliisólcukier i pieprz do smakuwodaRoztartym z sol¹ czosnkiem natrzeæ kawa³ki gêsi, obrumieniæ na oleju w szybkowarze.Boczek i kie³basê drobno pokroiæ, usma¿yæ z oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebul¹, œliwki wypestkowaæ i pokroiæ.Wszystko wrzuciæ do szybkowaru.Wlaæ fasolê wraz z wod¹, w której siê moczy³a, dolaæ tyle wody, by pokry³a zawartoœæ szybkowaru, doprawiæ sol¹, cukrem i pieprzem, w³o¿yæ listki bazylii.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 45 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Gêœ z jab³kami 30 min – kuchnia z szybkowaru1 kg gêsi (lub kaczki) w kawa³kach6 dag t³uszczu50 dag winnych jab³ek1 ³y¿ka majeranku0,5 szklanki wodysól do smakuRozgrzaæ w szybkowarze t³uszcz, obrumieniæ na nim kawa³ki gêsi, poprzek³adaæ po³Ã³wkami oczyszczonych z gniazd nasiennych jab³ek, podlaæ wod¹, posypaæ miêso sol¹.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Go³êbie duszone 15 min – kuchnia z szybkowaru4 go³êbie (po 1 na osobê)10 dag s³oniny3 dag t³uszczu1 szklanka œmietanysól do smakuZalewa:1 porcja w³oszczyzny bez kapusty1 cebula1 liœæ laurowy6 ziaren pieprzu1 ga³¹zka estragonu (mo¿e byæ suszony)2 I wody0,5 szklanki octu2 ³y¿ki cukru1 ³y¿ka soliPrzygotowaæ zalewê.oczyszczone warzywa pokroiæ, zagotowaæ z wod¹ i przyprawami.Sprawione go³êbie przeci¹æ wzd³u¿ i na 12 godzin w³o¿yæ do zimnej zalewy przyrz¹dzonej z wy¿ej podanych sk³adników.Przed duszeniem op³ukaæ go³êbie w zimnej wodzie, osuszyæ w œciereczce i bardziej umiêœnione miejsca naszpikowaæ s³onin¹.Ca³oœæ natrzeæ sol¹.W szybkowarze rozgrzaæ t³uszcz, obrumieniæ na nim porcje go³êbi, wlaæ œmietanê.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.