Index
04 (514)
Robert Silberberg PrÄ…dy czasu
Droga żelazna
Berling Peter Dzieci graala (4)
title (4)
start (17)
Bogdanowicz Marta Psychologia kliniczna dziecka w wieku pr (2)
rozdzial 06 (63)
fakty i mity 2
Tyszka Tadeusz Psychologiczne pułapki oceniania i podejmow
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • vina.htw.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Dodaæ skórkê cytrynow¹ i pomarañczow¹, dolaæ wino, koniak i maraschino, przykryæ i na 2 godz.wstawiæ do lodówki.Na 10 min przed podaniem zalaæ szampanem. Kruszon brzoskwiniowy – kuchnia wêgierska1 kg brzoskwiñ2 kieliszki koniaku200 g cukru2 kieliszki curaçao1 litr bia³ego wina2 kieliszki cointreau1/2 I czerwonego winaliœcie marzanki1 butelka szampanaBrzoskwinie obraæ ze skórek, usun¹æ pestki, drobno pokrajaæ, w³o¿yæ do szklanego dzbana i posypaæ cukrem.Potem zalaæ je bia³ym i czerwonym winem, koniakiem, curaçao, cointreau, dodaæ liœcie marzanki i pod przykryciem wstawiæ na 2 godz.do lodówki.Przed podaniem zalaæ kruszon szampanem, przecedziæ, rozlaæ do kieliszków i do ka¿dego kieliszka w³o¿yæ kawa³ek brzoskwini. Kruszon ogórkowy – kuchnia wêgierska1 du¿y œwie¿y ogórek1 litr bia³ego wina100 g cukru pudru1 litr wody sodowejotarta skórka z cytrynyOgórek obraæ, pokroiæ w cienkie plasterki, posypaæ cukrem i skórk¹ otart¹ z cytryny.Pod przykryciem wstawiæ na 1 godz.do lodówki.Nastêpnie zalaæ winem i jeszcze przez 2 godz.trzymaæ w lodówce.Odcedziæ, dolaæ bardzo och³odzon¹ wodê sodow¹ i podaæ na stó³. Grzane wino – kuchnia wêgierska3/4 I wina1-2 goŸdziki1/4 I wodycynamon70 g cukruskórka i sok z 1/2 cytrynyWszystkie sk³adniki dobrze wymieszaæ, odstawiæ na 1 godz., zagotowaæ, przecedziæ i rozlaæ do kieliszków.Gor¹ce podaæ na stó³. Grzane wino z jajkiem – kuchnia wêgierska3/4 I wina cynamon1/4 I wodyskórka i sok z 1/2 cytryny70 g cukru2 jaja7 -2 goŸdziki1 ³y¿ka cukruGrzane wino przyrz¹dziæ tak samo, jak w poprzednim przepisie.Jajka z cukrem utrzeæ na puszyst¹ masê, wymieszaæ z 2 ³y¿kami wody i stale mieszaj¹c zalaæ winem z dodatkami.Zagotowaæ i gor¹ce podaæ na stó³. Likier œliwkowy – kuchnia wêgierska750 g œliwek300 g cukru w kostkach1/2 I spirytusu3/4 I mleka1/2 I wodyŒliwki umyæ, ods¹czyæ i razem z pestkami ut³uc w moŸdzierzu.W³o¿yæ do szklanego naczynia, zalaæ spirytusem, przegotowan¹, och³odzon¹ wod¹ i dodaæ kostki cukru.Odstawiæ na 2 tygodnie.Nie trzymaæ w zimnie.Potem dodaæ mleko (nie gotowane) i znowu odstawiæ na 2 tygodnie.Teraz jednak trzymaæ w zimnie i czêsto potrz¹saæ.Po 4 tygodniach odfiltrowaæ, przelaæ do butelek i dobrze zakorkowaæ. Likier malinowy – kuchnia wêgierska1 kg malincynamon3/4 I spirytusu1-2 goŸdziki250 g cukruMaliny zmiksowaæ i wymieszaæ ze spirytusem, cukrem, cynamonem i goŸdzikami.Przelaæ do szklanego naczynia i przez 4 tygodnie trzymaæ w ciep³ym miejscu.Dwa razy odfiltrowaæ i przelaæ do butelek.Likier musi co najmniej przez tydzieñ le¿akowaæ, zanim zostanie podany. Likier orzechowy – kuchnia wêgierska30 g zielonych orzechów1/2 I spirytusuwaniliacukiercynamonwodaOrzechy przepo³owiæ, w³o¿yæ do spirytusu z dodatkiem cynamonu i wanilii, i na 6 tygodni odstawiæ w ch³odne miejsce.Zagotowaæ wodê z cukrem (ok.1 I wody, 500 g cukru), odczekaæ, a¿ przestygnie i dodaæ do nalewki spirytusowej.Po tygodniu dwa razy odfiltrowaæ i przelaæ do butelek. Budyñ z dyni 20 min – kuchnia z szybkowaru50 dag dyni bez skóry i pestek0,5 szklanki mleka4 jaja4 ³y¿ki tartej bu³ki3-4 ³y¿ki cukru2 opakowania cukru waniliowegomargaryna i bu³ka tarta do formyPokrojon¹ dyniê zalaæ mlekiem i rozgotowaæ (mo¿na w szybkowarze, ogrzewaj¹c 7 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego), przetrzeæ przez sito lub zmiksowaæ.¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem, wymieszaæ z dyni¹ i tart¹ bu³k¹.Z bia³ek ubiæ sztywn¹ pianê, pod koniec ubijania dodawaæ cukier i cukier waniliowy.Wymieszaæ masê z pian¹, w³o¿yæ do wysmarowanej margaryn¹ i wysypanej tart¹ bu³k¹ formy budyniowej lub do innego naczynia, szczelnie przykryæ, wstawiæ do szybkowaru.Na dno szybkowaru wlaæ i szklankê wody, zamkn¹æ i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ na gor¹co.Uwaga.Budynie gotowane na parze mo¿na polewaæ s³odkimi sosami. Budyñ z gotowanego ry¿u i homogenizowanego twaro¿ku 15 min – kuchnia z szybkowaru3-4 szklanki ugotowanego do miêkkoœci ry¿unajlepiej na mleku (1 szklanka ry¿u, 3 szklanki mleka, 3 dag mas³a, szczypta soli, ogrzewaæ w szybkowarze 15 min)1 opakowanie twaro¿ku homogenizowanego4 jaja0,5 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowegostarta skórka z 1 cytryny lub 1 ³y¿ka posiekanej skórki pomarañczowejsól do smakumargaryna i tarta bu³ka do formysok lub syrop owocowy do polania¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem na pulchn¹ masê, dodaæ cukier waniliowy, szczyptê soli, otart¹ skórkê z cytryny, wymieszaæ z twaro¿kiem, a nastêpnie z ry¿em.Bia³ka ubiæ na sztywn¹ pianê, wymieszaæ ostro¿nie z reszt¹ masy.Formê budyniow¹ wysmarowaæ margaryn¹, wysypaæ tart¹ bu³k¹, nape³niæ mas¹, po czym wstawiæ do szybkowaru, do którego wlaæ 1-2 szklanki wody.Formê budyniow¹ przykryæ, szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, wyj¹æ formê budyniow¹, okroiæ no¿em, masê wy³o¿yæ na okr¹g³y pó³misek.Podawaæ polany syropem owocowym. Budyñ z gotowanego ry¿u i jab³ek 15 min – kuchnia z szybkowaru3-4 szklanki ry¿u ugotowanego do miêkkoœci w mleku (1 szklanka ry¿u, 3 szklanki mleka, szczypta soli, 3 dag mas³a, ogrzewaæ w szybkowarze 15 minut)2 jaja0,5 szklanki cukru4 du¿e winne jab³ka1 opakowanie cukru waniliowego ewentualnie 10 dag rodzynkówmas³o i tarta bu³ka do formysyrop owocowy lub œmietana do polania¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem na pulchn¹ masê, dodaæ cukier waniliowy, ewentualnie rodzynki, wymieszaæ z ry¿em i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jab³kami.Z bia³ek ubiæ sztywn¹ pianê, ostro¿nie wymieszaæ z mas¹.Formê budyniow¹ , wysmarowaæ margaryn¹ i wysypaæ tart¹ bu³k¹, nape³niæ mas¹, przykryæ, po czym wstawiæ do szybkowaru, do którego wlaæ 1-2 szklanki wody.Szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 12-15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, okroiæ no¿em formê budyniow¹, masê wy³o¿yæ na okr¹g³y pó³misek i polaæ syropem owocowym lub œmietan¹ [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.