Index rozdzial 23 (42) 42 (50) 42 luk 42 (37) spis (42) 42 1 (3) Kępiński Antoni Z psychopatologi życia seksualnego (9) Studnie piekieł Gordon R Dickson Smoczy Rycerz T 1 Andrzej Sapkowski Pani Jeziora |
[ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] .Nastêpnie obydwa p³yny przecedziæ i po³¹czyæ, dodaæ cukier, rodzynki i dro¿d¿e roztarte z odrobin¹ cukru (temperatura p³ynu powinna wynosiæ ok.30”C).Zostawiæ w ciep³ym miejscu na 15-20 godz.Po tym czasie przecedziæ i rozlaæ do szczelnie zamykanych butelek. Kwas buraczany1 kg buraczków10 I wody1 kg cukrutorebka cukru waniliowego10 dag dro¿d¿y3 dag rodzynkówBuraczki umyæ szczoteczk¹ pod bie¿¹c¹ wod¹, obraæ i zetrzeæ na drobnej tarce.Wodê zagotowaæ, w³o¿yæ utarte buraczki i zostawiæ na 10-20 min.Kiedy p³yn nabierze piêknego, czerwonego koloru, przecedziæ go, ostudziæ, dodaæ cukier oraz wyroœniête dro¿d¿e.Postawiæ na 1-2 doby w ciep³ym miejscu; napój dojrzewaj¹cy d³u¿ej ma ostrzejszy, bardziej kwaœny smak.Dodaæ umyte i osuszone rodzynki oraz cukier waniliowy.Przelaæ do beczu³ki lub butelek, szczelnie zamkn¹æ.Kwas mo¿na piæ ju¿ nastêpnego dnia. Kwas kminkowy2 szklanki kminku5 I wody50 dag cukru20 dag rodzynków5 dag dro¿d¿yKminek umyæ, wsypaæ do wody i gotowaæ 10-15 min.Ostudziæ, przecedziæ, dodaæ cukier i wyroœniête dro¿d¿e.Kiedy p³yn zacznie siê pieniæ, w³o¿yæ rodzynki i przelaæ do butelek, które szczelnie zamkn¹æ.Przechowywaæ w ch³odnym miejscu. Kwas brzozowy2 I soku z brzozy10 dag cukru5 dag rodzynkówskórki chleba razowegoga³¹zki czarnej porzeczkiŒwie¿y sok brzozowy (zbierany wiosn¹) nalaæ do drewnianych beczu³ek lub glinianego, emaliowanego albo szklanego naczynia, dodaæ skórki z razowego chleba, ga³¹zki czarnej porzeczki oraz cukier.Zostawiæ, a¿ p³yn sfermentuje.Wlewaæ go do butelek, do ka¿dej wrzuciæ kilka rodzynków, szczelnie zamkn¹æ. Ch³odnik z chleba i owoców6 kromek czarnego ¿ytniego chleba4-6 jab³ek œwie¿ych lub 10 dag suszonych8 ³y¿ek cukru8-70 œwie¿ych lub suszonych œliwekszklanka bitej œmietanygarœæ rodzynkówskórka cytrynowa2 ³y¿ki soku cytrynowegoSuszony chleb zalaæ 2 szklankami wrz¹cej wody i odstawiæ, a¿ ca³kowicie namoknie.Obrane jab³ka i œliwki ugotowaæ w 3 szklankach wody (owoce suszone nale¿y najpierw namoczyæ), dodaæ cukier i oziêbiæ.Namoczony chleb przetrzeæ przez sito i razem z p³ynem dodaæ do wywaru owocowego.Przyprawiæ utart¹ skórk¹ i sokiem cytrynowym, przelaæ do wazy.Przybraæ czubem z ubitej œmietany, posypaæ rodzynkami. Napój jab³eczny1 kg skórek z jab³ek5 I wody80 dag cukru5 dag dro¿d¿ykwasek cytrynowyŒwie¿e lub suszone skórki jab³ek zalaæ wod¹, zagotowaæ i odstawiæ na kilka godzin.Odcedziæ, dodaæ kwasku cytrynowego, je¿eli napój jest za ma³o kwaœny, skarmelizowany cukier (dla koloru) i rozprowadzone dro¿d¿e.Zostawiæ, a¿ zacznie fermentowaæ.Wówczas rozlaæ do szczelnie zamykanych butelek i przechowywaæ w piwnicy.Napój zyska na smaku, je¿eli czêœæ cukru zast¹pimy miodem. Pudding cytrynowy (bez gotowania)6 jajek2 ³y¿ki ¿elatynyszklanka cukru3 cytrynypó³ butelki bia³egopó³s³odkiego winaFormê budyniow¹ wysmarowaæ olejem i po³o¿yæ na talerzu dnem do góry, aby olej obciek³.¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem na puszyst¹ masê, wymieszaæ z utart¹ skórk¹ cytrynow¹ (z po³owy umytej cytryny), sokiem cytrynowym i winem.Ogrzewaæ powoli w naczyniu nad par¹ lub w gor¹cej wodzie, aby masa zgêstnia³a.Wtedy dodaæ rozpuszczon¹ w gor¹cej wodzie (1/3 szklanki) ¿elatynê.Masê odstawiæ, aby siê lekko och³odzi³a, w tym czasie ubiæ sztywn¹ pianê z bia³ek i wymieszaæ z och³odzon¹ mas¹.Gdy masa zacznie powtórnie gêstnieæ, wlaæ j¹ do formy budyniowej i ostudziæ.Przed podaniem wyj¹æ pudding z formy.Podawaæ z sokiem owocowym lub sosem waniliowym. Kisiel z rabarbaru65 dag rabarbaruok.2 szklanek wody6 dag cukrupó³ ³y¿eczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy3 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanejRabarbar obraæ z w³Ã³kien, pokrajaæ w niedu¿e kawa³ki, zalaæ wod¹, rozgotowaæ i przetrzeæ przez sito.Wymieszaæ z cukrem waniliowym lub esencj¹, dodaæ cukier, zagotowaæ.M¹kê ziemniaczan¹ rozmieszaæ w 4 ³y¿kach zimnej wody, dodaæ do musu i mieszaj¹c zagotowaæ.Przelaæ do szklanej salaterki.Podawaæ z bit¹ œmietan¹ wymieszan¹ z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wafle5 jajek11 dag m¹ki11 dag cukru pudrupó³ szklanki kwaœnej œmietany6 dag mas³a³y¿eczka mielonego kardamonu lub imbiruJajka i cukier ubijaæ trzepaczk¹ sprê¿ynow¹ przez 10 min, potem dodaæ po³owê m¹ki, kardamon lub imbir oraz œmietanê i ubijaæ jeszcze 5 min.Dodaæ resztê m¹ki i stopione mas³o.Wymieszaæ.Przygotowane ciasto powinno odpocz¹æ 10-15 min, po czym sma¿y siê je na wafelnicy elektrycznej lub zwyk³ej.Podawaæ wafle z d¿emem borówkowym. Kaszubski kwas z brzadu i chleba75 dag tzw.brzadu czyli suszonych owoców (jab³ka, gruszki, wiœnie)7,5 I wody7 kg suszonego razowego chleba50 dag cukru10 goŸdzików2,5 dag kory cynamonowej2,5 dag dro¿d¿yZagotowaæ 4 I wody, wrz¹tkiem zalaæ chleb i zostawiæ na 10-12 godzin.Reszt¹ wody zalaæ umyte i namoczone owoce, dodaæ cynamon oraz goŸdziki i gotowaæ pod przykryciem przez 10 min.P³yn przecedziæ, po³¹czyæ, ostudziæ lub podgrzaæ do temperatury 30C i dodaæ dro¿d¿e.Odstawiæ w ciep³e miejsce na 15-20 godz.Po tym czasie zdj¹æ pianê, ca³oœæ przecedziæ í wlaæ do szczelnie zamykanych butelek.Gotowy kwas przechowywaæ w ch³odnym miejscu. Gdañski kwas imbirowy6 I wody2 5 dag korzeni imbiru1 kg suszonego razowego chleba75 dag cukru2 dag dro¿d¿yPo³owê iloœci wody zagotowaæ, wrz¹tkiem zalaæ suszony chleb i zostawiæ tak na 10 godz.Do emaliowanego garnka wsypaæ rozdrobniony korzeñ imbiru (nie nale¿y go mleæ), zalaæ reszt¹ zimnej wody i gotowaæ na s³abym ogniu przez 1 godz.P³yny przecedziæ, po³¹czyæ, wsypaæ cukier i podgrzewaæ, a¿ ca³kowicie siê rozpuœci.Ostudziæ do temperatury 30C, dodaæ roztarte dro¿d¿e, przelaæ do glinianego garnka lub emaliowanego wiadra i odstawiæ w ciep³e miejsce na 2-3 doby.Po tym czasie przecedziæ, wlaæ do szczelnie zamykanych butelek.Przechowywaæ w ch³odnym miejscu. Serniczki sma¿one50 dag twarogu2 jajka6 dag m¹kicukier waniliowy2 ³y¿ki cukrumas³o lub margaryna do sma¿eniaœmietana z cukrem pudrem do polaniaTwaróg przepuœciæ przez maszynkê, dodaæ jajka, trochê m¹ki, waniliê oraz cukier i dobrze wymieszaæ.Stolnicê posypaæ reszt¹ m¹ki, wy³o¿yæ twaróg i zagnieœæ ciasto.Utoczyæ z niego wa³ki jak na leniwe pierogi i w podobny sposób pokrajaæ.K³aœæ na patelniê z rozgrzanym t³uszczem i sma¿yæ na rumiano ze wszystkich stron.Podawaæ serniczki na ciep³o, polane œmietan¹ i posypane cukrem pudrem. Serniki ziemniaczane sma¿one50 dag ugotowanych ziemniaków25-30 dag twarogu1 jajko10 dag m¹ki2 ³y¿ki cukrusólt³uszcz do sma¿eniaœmietana do polaniaUgotowane ziemniaki przepuœciæ przez maszynkê razem z twarogiem, dodaæ jajko, sól, cukier i czêœæ m¹ki.Zagnieœæ ciasto i zwil¿onymi wod¹ rêkoma uformowaæ okr¹g³e placuszki.Obtoczyæ je w m¹ce i usma¿yæ na t³uszczu.Podawaæ na gor¹co, polane œmietan¹. Tort z czarnego chlebaCiasto:8 ¿Ã³³tek6 bia³ek20 dag cukru20 dag migda³Ã³w lub wy³uskanych orzechów laskowych3-4 gorzkie migda³y5 dag utartego, suszonego, ciemnego chlebaskórka pomarañczowa w cukrzepó³ ³y¿eczki mielonego cynamonupó³ ³y¿eczki ut³uczonych goŸdzikówpó³ ³y¿eczki utartej skórki z cytrynyLukier:5 dag startej czekolady10 dag cukru¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem, dodaæ zmielone migda³y lub orzechy, chleb, drobno pokrajan¹ skórkê pomarañczow¹ oraz przyprawy.Wymieszaæ, dodaæ bia³ka ubite na sztywn¹ pianê, ostro¿nie po³¹czyæ i przelaæ do wysmarowanej t³uszczem tortownicy [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] |
||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||