Index 26 (39) 1 (39) George Orwell Folwark zwierzęcy (17) 017 07 (2) El Etrusco, La Leyenda de los Inmortales Kapleau ZEN ÂŚWIT NA ZACHODZIE www nie com pl 1 Jordan Robert Kolo Czasu t 4 cz 1 Wschodzacy Cien Kurcz Ida Pamięć, uczenie się, język (12) Silm6 |
[ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] .Podawaæ serniczki na ciep³o, polane œmietan¹ i posypane cukrem pudrem. Serniki ziemniaczane sma¿one50 dag ugotowanych ziemniaków25-30 dag twarogu1 jajko10 dag m¹ki2 ³y¿ki cukrusólt³uszcz do sma¿eniaœmietana do polaniaUgotowane ziemniaki przepuœciæ przez maszynkê razem z twarogiem, dodaæ jajko, sól, cukier i czêœæ m¹ki.Zagnieœæ ciasto i zwil¿onymi wod¹ rêkoma uformowaæ okr¹g³e placuszki.Obtoczyæ je w m¹ce i usma¿yæ na t³uszczu.Podawaæ na gor¹co, polane œmietan¹. Tort z czarnego chlebaCiasto:8 ¿Ã³³tek6 bia³ek20 dag cukru20 dag migda³Ã³w lub wy³uskanych orzechów laskowych3-4 gorzkie migda³y5 dag utartego, suszonego, ciemnego chlebaskórka pomarañczowa w cukrzepó³ ³y¿eczki mielonego cynamonupó³ ³y¿eczki ut³uczonych goŸdzikówpó³ ³y¿eczki utartej skórki z cytrynyLukier:5 dag startej czekolady10 dag cukru¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem, dodaæ zmielone migda³y lub orzechy, chleb, drobno pokrajan¹ skórkê pomarañczow¹ oraz przyprawy.Wymieszaæ, dodaæ bia³ka ubite na sztywn¹ pianê, ostro¿nie po³¹czyæ i przelaæ do wysmarowanej t³uszczem tortownicy.Wstawiæ do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 150-200C przez ok.1 godz.Po upieczeniu i ostudzeniu tort oblaæ czekoladowym lukrem.Przygotowanie lukru: Czekoladê rozpuœciæ w 3 ³y¿kach gor¹cej wody, dodaæ cukier i - ci¹gle mieszaj¹c - zagotowaæ.Po lekkim przestudzeniu oblaæ mas¹ tort i udekorowaæ migda³ami lub orzechami. Zawijañce z orzechamiCiasto:50 dag m¹ki20 dag smalcu gêsiego lub wieprzowego15 dag cukru3 gotowane ¿Ã³³tkakilka ³y¿ek wytrawnego wina bia³ego8 ³y¿ek miodu1 surowe jajko do smarowaniaNadzienie:30 dag wy³uskanych orzechówsma¿ona skórka pomarañczowapó³ ³y¿eczki mielonych goŸdzików2 ³y¿ki cukrucukier waniliowyotarta skórka z 1 cytrynyZ podanych sk³adników zagnieœæ ciasto, przykryæ œciereczk¹ i odstawiæ na 1 godz., aby "odpoczê³o".Orzechy zemleæ i wymieszaæ z reszt¹ podanych sk³adników.Ciasto podzieliæ na 6-8 czêœci i ka¿d¹ z nich rozwa³kowaæ na prostok¹t.Na prostok¹tach ciasta uk³adaæ wa³eczki nadzienia i zwin¹æ roladki.U³o¿yæ je na suchej blasze, ka¿d¹ roladkê przek³uæ w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarowaæ rozbe³tanym jajkiem.Piec w gor¹cym piekarniku przez ok.30 min. Pascha malinowa50 dag œwie¿egot³ustegos³odkiego twarogu25 dag konfitur malinowych (nie d¿emu)pó³ kostki mas³apó³ szklanki cukru pudru2 ¿Ã³³tka i 1 ca³e jajkoszklanka œwie¿ej gêstej œmietanyTwaróg przepuœciæ dwukrotnie przez maszynkê, dodaæ os¹czone konfitury i ca³oœæ przetrzeæ przez nylonowe sito.Mas³o utrzeæ z cukrem na puszyst¹ masê, w czasie ucierania dodawaæ ¿Ã³³tka i surowe jajko (powinny byæ bardzo œwie¿e).Do utartego mas³a dodaæ nastêpnie masê malinowo-twarogow¹ i œmietanê.Ca³oœæ jeszcze utrzeæ na jednolity, idealnie g³adki krem.Nastêpnie prze³o¿yæ go do podwójnie lub poczwórnie z³o¿onej, lnianej serwetki, zawin¹æ i obci¹¿yæ ciê¿arkami, najlepiej na ca³¹ noc.Nazajutrz serwetkê odwin¹æ.Podawaæ paschê och³odzon¹ i udekorowan¹. Kulki w czekoladzie "poca³unki damy" (Baci di dama)Specjalnoœæ miasta TortonaCzas przyrz¹dzania i pieczenia -1 godzina 30 minut.150 g czekolady na polewê100 g s³odkich migda³Ã³w100 g cukru pudru100 g mas³a i dodatkowo 30 g do wysmarowania blaszki do pieczenia100 g m¹ki i 2 ³y¿ki m¹ki do posypania blaszki1,1/2 ³y¿ki rzadkiej œmietanyszczypta soliMigda³y sparzyæ, zdj¹æ z nich skórki, a nastêpnie pra¿yæ przez 10 minut w niezbyt gor¹cym piekarniku.Ostudzone migda³y drobno posiekaæ, wymieszaæ z cukrem, m¹k¹, mas³em i sol¹.Ciasto wyrabiaæ a¿ do momentu uzyskania jednolitej masy.Uformowaæ kulki i u³o¿yæ je na posmarowanej mas³em i posypanej m¹k¹ blasze do pieczenia.Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180”C.Czekoladê na polewê rozpuœciæ na parze i wymieszaæ ze œmietan¹.Kulki po³¹czyæ po dwie i po trochu wlewaæ miêdzy nie czekoladê.Podawaæ, kiedy czekolada stwardnieje. “Brzydkie, ale dobre” - deser (Brutti ma buoni di Borgomanero)Czas przyrz¹dzania i pieczenia -1 godzina 30 minut.120 g migda³Ã³w100 g cukrubia³ka z 2 jajek1 torebka waniliimas³o i m¹kaszczypta cynamonu w proszkuszczypta soliSparzone migda³y obraæ ze skórek i pra¿yæ 10 minut w piekarniku.Po ostudzeniu migda³y grubo posiekaæ.Bia³ka ubiæ, posoliæ i – delikatnie mieszaj¹c - wsypywaæ do nich cukier, migda³y, waniliê i cynamon.Przygotowan¹ masê w³o¿yæ do rondla z grubym dnem i gotowaæ oko³o 1/2 godziny na ma³ym ogniu, nieustannie mieszaj¹c drewnian¹ ³y¿k¹.Zakoñczyæ gotowanie, gdy masa nabierze ciemnoz³otego koloru i nie bêdzie przystawaæ do dna i boków rondla.Na posmarowan¹ mas³em i posypan¹ m¹k¹ blachê do pieczenia k³aœæ ³y¿eczk¹ nieforemne kulki i piec je co najmniej 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150”C. Budyñ bônet (Budino bônet)Czas przyrz¹dzania i pieczenia - oko³o 2 godzin.120 g gorzkich migda³Ã³w180 g cukru4 jajka1/2 I mleka2 ³y¿ki rumu1 ³y¿ka s³odzonego kakao w proszkuMleko zagotowaæ.Jajka ubijaæ z 80 g cukru tak d³ugo, a¿ bêd¹ spienione i bardzo jasne, a nastêpnie wymieszaæ je z kakao, rumem, rozkruszonymi migda³ami i gor¹cym mlekiem.Do foremki wsypaæ 100 g cukru z 3 ³y¿kami wody i podgrzewaæ j¹ a¿ do momentu uzyskania karmelu.Karmel rozprowadziæ równomiernie po dnie i œcianach foremki.Foremkê ostudziæ, a nastêpnie wlaæ do niej przygotowan¹ wczeœniej jajeczn¹ masê.Wype³nion¹ foremkê w³o¿yæ do naczynia z gor¹c¹ wod¹ (foremka ma byæ zanurzona w wodzie do po³owy) i gotowaæ przez 45 minut (do 1 godziny) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170”C.Po ostudzeniu w³o¿yæ do lodówki.Po godzinie gotowy budyñ wyj¹æ z foremki na du¿y p³aski talerz i podaæ na stó³. Biszkopty "kocie jêzyki" (Confortini o Lingue di gatto)Czas przyrz¹dzania i pieczenia - oko³o 1 godziny.225 g m¹ki i 2 ³y¿ki m¹ki do posypania blachy do pieczenia225 g cukru160 g mas³a i 30 g mas³a do wysmarowania blaszki do pieczenia bia³ka z 6 jajek1 torebka waniliiszczypta soliMas³o wyrabiaæ drewnian¹ ³y¿k¹ tak d³ugo, a¿ bêdzie mia³o konsystencjê kremu.Dodaæ cukier i bia³ka i dobrze wymieszaæ.Do tak przygotowanej masy wsypaæ przesian¹ m¹kê, sól i waniliê.Wyrobion¹ mas¹ nape³niæ woreczek do wyciskania kremów z g³adk¹ koñcówk¹ o œrednicy oko³o 1/2 c-m.Wyciskaæ dziesiêciocentymetrowej d³ugoœci paski na posmarowan¹ mas³em i posypan¹ m¹k¹ blaszkê do pieczenia.Ciasto piec w piekarniku 5-10 minut w temperaturze 200”C.Biszkopty powinny mieæ brzegi zrumienione, a œrodki jasne.Upieczone "kocie jêzyki" pozostawiæ na siatce piekarskiej, a¿ zupe³nie ostygn¹. Rogaliki z Monferrato (Crumiri del Monferrato)Czas przyrz¹dzania i pieczenia - oko³o 1 godziny.140 g g³adkiej m¹ki kukurydzianej100 g pszennej m¹ki2 ³y¿ki m¹ki do posypania blaszki do pieczenia140 g mas³a i 30 g do posmarowania blaszki100 g cukru2 ¿Ã³³tka i szczypta soli1 torebka waniliiM¹kê kukurydzian¹ dobrze wymieszaæ z m¹k¹ pszenn¹ i zagnieœæ ciasto z dodatkiem cukru, soli, mas³a, wanilii i ¿Ã³³tek.Ciasto uformowaæ w kulê i zostawiæ na pó³ godziny, by odpoczê³o.Nastêpnie podzieliæ je na 2 lub 3 czêœci i kolejno wk³adaæ do woreczka do wyciskania kremu z koñcówk¹ w kszta³cie gwiazdki [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] |
||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||