Index
26 (39)
2 (39)
Juliusz Verne Dzieci kapitana Granta
Jordan Robert Kolo Czasu t 2 cz 2 Kamien lzy
PawnofProphecy
Greg Bear koncert
chip 2
Cook Glen Ogien w jego dloniach
Sierotka12
Kratochvil Stanisław Psychoterapia Kierunki metody badania (11)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alter.htw.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .CIASTECZKA ANGIELSKIE II90 dag m¹ki,10 dag cukru,20 dag mas³a,4 ¿Ã³³tka,30 dag œmietany,2 dag soli,10-15 dag sera szwajcarskiego,Do przesianej m¹ki wlaæ œmietanê, dodaæ cukier, sól, ¿Ã³³tka oraz mas³o i zagnieœæ ciasto.Jeœli jest za twarde - dodaæ mleka.Wa³kowaæ ciasto 4 razy z 10-15-minutowymi przerwami, jak ciasto francuskie.Formowaæ ciastka dowolnego kszta³tu.Posmarowaæ jajem, posypaæ utartym serem.Piec 15-20 minut.Podawaæ do wina lub do piwa.PLACEK DELIKATNY:2 jaja,5 ³y¿ek cukru,1/4 I mleka,3 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanej,pó³ paczki cukru waniliowego,2-3 listki bia³ej ¿elatyny,marmolada,biszkopty.Utrzeæ jaja z cukrem i cukrem waniliowym, dodaæ m¹kê ziemniaczan¹ i zetrzeæ z ch³odnym mlekiem na g³adk¹ masê.Nastêpnie postawiæ na ogieñ i ubijaj¹c podgrzewaæ.Gdy bêdzie siê ju¿ prawie gotowaæ, odstawiæ, dodaæ ¿elatynê rozpuszczon¹ w wodzie i nadal ubijaæ do stê¿enia.Nastêpnie wy³o¿yæ na p³ytkê porcelanow¹ i rozsmarowaæ na gruboœæ ok.1 1/2 cm.Gdy masa przestygnie posmarowaæ marmolad¹ i ob³o¿yæ biszkoptami.MAZUREK PRALINOWY1/2 kg cukru,20 dag mas³a,25 dag migda³Ã³w,25 dag czekolady,wafle lub op³atki.Z cukru i wody sporz¹dziæ gêsty syrop, dodaæ zmielone migda³y i czekoladê i dok³adnie rozetrzeæ.Gdy masa zgêstnieje, dodaæ mas³o.Mieszaæ na ogniu dalej, a gdy masa jeszcze bardziej zgêstnieje, zestawiæ z ognia przestudziæ i prze³o¿yæ ni¹ wafle.Wynieœæ do ch³odnego miejsca.Mo¿na polaæ lukrem lub ozdobiæ skórk¹ pomarañczow¹.TORT Z CHA£W¥25 dag cha³wy,2 ¿Ã³³tka,25 dag mas³a,10 dag cukru pudru,1 paczka wafli okr¹g³ych.¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem pudrem.Cha³wê wyrobiæ na miêkko.Po³¹czyæ obie masy, dodaæ wyrobione mas³o i ca³oœæ dok³adnie wymieszaæ.Posmarowaæ mas¹ wafle, z³o¿yæ, po³o¿yæ na czystym papierze pergaminowym, przycisn¹æ deseczk¹ i wynieœæ do ch³odnego miejsca.TORT CZEKOLADOWO-MIGDA£OWY I40 dag cukru,20 dag mas³a,1 szklanka wody,1 laska wanilii,20 dag migda³Ã³w,4 tabliczki czekolady,op³atki lub wafle.Zagotowaæ cukier z wad¹ i ut³uczon¹ wanili¹.Dodaæ posiekane migda³y i utart¹ czekoladê i mieszaæ do ostygniêcia.Utrzeæ mas³o na pianê i wymieszaæ z mas¹.Wlaæ do tortownicy wy³o¿onej op³atkami lub waflami i przestudziæ.Nastêpnie oblaæ boki i wierzch polew¹ o dowolnym smaku i obsypaæ posiekanymi migda³ami.TORT CZEKOLADOWO-MIGDA£OWY II20 dag czekolady,20 dag cukru pudru,1 ³y¿ka mas³a,4 ³y¿ki wody,sok z pó³ cytryny,10 dag migda³Ã³w lub orzechów,wafle lub op³atki.Do czekolady dodaæ cukier puder oraz mas³o i rozgrzaæ na ogniu.Nastêpnie dodaæ wodê i sok z cytryny i mieszaj¹c zagotowaæ po czym zestawiæ z ognia i dosypaæ zmielone migda³y lub orzechy.Dobrze masê wymieszaæ, wylaæ do tortownicy wy³o¿onej op³atkami i przestudziæ.TORCIK "FIGUS"20 dag mas³a,1 1/2 szklanki cukru,1/2 szklanki mleka,3 szklanki zrumienionych p³atków owsianych,3 ³y¿ki kakao,wafle.Cukier podzieliæ na dwie czêœci.Z jednej czêœci ugotowaæ karmel i mieszaj¹c wrzuciæ p³atki.Drug¹ czêœæ rozpuœciæ z mas³em.Po³¹czyæ nastêpnie obie masy, dodaæ kakao, wymieszaæ, wlaæ gor¹ce mleko, wyrobiæ na jednolit¹ masê, ostudziæ i przek³adaæ ni¹ wafle.NUGAT20 dag cukru,20 dag miodu,20 dag orzechów w³oskich,20 dag migda³Ã³w,12 bia³ek,1 laska wanilii,skórka z 1 cytryny,op³atki.Z cukru i wody ugotowaæ bardzo gêsty syrop.Utrzeæ miód i zmieszaæ z pian¹ z bia³ek.Wszystko zmieszaæ i sma¿yæ w rondlu do œredniej gêstoœci.Nastêpnie dodaæ obrane i pokrajane w paski orzechy i migda³y, ut³uczon¹ waniliê oraz skórkê z cytryny.Wy³o¿yæ masê na op³atki i postawiæ w ch³odnym miejscu.PASCHA40 dag œwie¿ego sera,3 ¿Ã³³tka,25 dag mas³a,12 dag cukru pudru,1 laska wanilii,10 dag rodzynków,1/4 I œmietanki kremowej,5 dag skórki cytrynowej,szczypta soli,konfitura do przybrania.Utrzeæ lub zemleæ ser i stale ucieraj¹c, dodawaæ pozosta³e sk³adniki w okreœlonej kolejnoœci: mas³o (ma³ymi porcjami), po jednym ¿Ã³³tku, cukier, waniliê, sól i œmietankê.Gdy masa stanie siê jednolita, dodaæ rodzynki i posiekan¹ skórkê z cytryny.Masê w³o¿yæ do woreczka z muœlinu i powiesiæ w ch³odnym miejscu na 10-12 godzin.Przed podaniem przybraæ konfitur¹.TORT BISZKOPTOWY KAWOWYCiasto:8 ¿Ã³³tek25 dag cukrusok z 1 cytrynyt³uszcz do smarowania formy9 bia³ek (piana)16 dag m¹kiNadzienie:4 ¿Ã³³tka20 dag cukru3 dag kawy ziarnistej palonej lub 1 ³y¿ka ekstraktu kawowego Nesca lub Marago25 dag mas³a deserowegoDno tortownicy wy³o¿yæ papierem i posmarowaæ t³uszczem.Sporz¹dziæ ciasto: ¿Ã³³tka utrzeæ z cukrem i sokiem z cytryny.Ubiæ pianê, wy³o¿yæ na ¿Ã³³tka, dodaæ m¹kê, wszystkie sk³adniki lekko wymieszaæ, ciasto wy³o¿yæ do tortownicy i upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (oko³o 3/4 godziny) [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.