Index
Terry Pratchett 19 Ostatni Bohater
w obronie wiary 19.phtml
rok 2027 17 19 (2)
143 19 (10)
rozdzial 08 (19)
rozdzial 01 (19)
rozdzial 19 (43)
03 (19)
19 ps (2)
19 (237)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sp26.opx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .W³oszczyznê ugotowaæ w wodzie (7 szklanek).Gdy bêdzie na wpó³ miêkka, dodaæ ziemniaki.Cebulê lekko zrumieniæ, dodaæ m¹kê, trochê zasma¿yæ, rozprowadziæ wywarem i gdy nieco przestygnie - dodaæ do zupy.Ca³oœæ przyprawiæ do smaku, dodaj¹c roztarte przyprawy; posypaæ posiekan¹ naci¹ pietruszki. Zupa ziemniaczana z pomidorami1 kg ziemniaków,30 dag pomidorów,1,5 ³y¿ki t³uszczu (smalec),3 ³y¿ki m¹ki,marchew,pietruszka,cebula,kawa³ek kapusty w³oskiej,sól,przyprawa do zup,pieprz,papryka,ziele angielskie,naæ pietruszkiUmyte, obrane i op³ukane warzywa oraz ziemniaki pokrajaæ w kostkê.Warzywa ugotowaæ w piêciu szklankach wody.Gdy bêd¹ miêkkie, dodaæ ziemniaki, ugotowaæ, nastêpnie do³o¿yæ przetarte pomidory.Sporz¹dziæ jasn¹ zasma¿kê z t³uszczu i m¹ki z cebul¹, dodaæ do zupy, zagotowaæ.Przyprawiæ do smaku, posypaæ posiekan¹ naci¹ pietruszki. ¯urek mazurski80 dag ziemniaków,2-3 grzyby suszone,szklanka soku z kwaszonej kapusty,³y¿ka smalcu,pó³ szklanki œmietany,cebula,2,5 ³y¿ki m¹ki,sól,pieprz,z¹bek czosnkuZiemniaki obraæ, op³ukaæ i pokrajaæ w kostkê.Zalaæ wod¹ (6 szklanek) i ugotowaæ.Oddzielnie ugotowaæ grzyby suszone.Gdy ziemniaki i grzyby bêd¹ miêkkie po³¹czyæ, wlaæ sok z kwaszonej kapusty.Cebulê drobno pokrajaæ, nastêpnie lekko przesma¿yæ, dodaæ m¹kê i sporz¹dziæ jasn¹ zasma¿kê, dodaæ do zupy, nastêpnie podprawiæ œmietan¹.Przyprawiæ do smaku zmia¿d¿onym czosnkiem, pieprzem oraz sol¹. ¯urek wigilijny15 dag chleba razowego,4-5 grzybów suszonych,cebula,1/3 szklanki kwasu ¿uru,³y¿ka oleju rafinowanego,sól,pieprz,liœæ laurowy,ziele angielskieDo piêciu szklanek wody w³o¿yæ pokrojony w kostkê chleb, dodaæ pokrajan¹ w plastry cebulê i suszone grzyby.Wlaæ ³y¿kê oliwy i gotowaæ kilkanaœcie minut.Nastêpnie zakwasiæ ¿urem, dodaæ pokruszone ziele angielskie, liœæ laurowy i pieprz.¯urek przyprawiæ do smaku (grzyby pokrajaæ) - powinien byæ doœæ astry.Podawaæ z jajem ugotowanym na twardo lub ziemniakami. Zupa mleczna "nic"6 jaj,20 dag cukru,1,5 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanej,paczka cukru waniliowego lub laska wanilii,2,5 I mleka,2 ³y¿ki cukru pudru¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem do bia³oœci, dodaæ cukier waniliowy i m¹kê ziemniaczan¹ (w przypadku u¿ycia wanilii naturalnej nale¿y zagotowaæ j¹ w mleku).Mleko zagotowaæ, wlaæ kilka ³y¿ek do utartych ¿Ã³³tek, rozmieszaæ.Wrz¹cym mlekiem zaparzyæ ¿Ã³³tka, a¿ zupa zgêstnieje; nie gotowaæ.Z bia³ek ubiæ pianê, dodaj¹c cukier puder i k³aœæ ³y¿k¹ na gotuj¹c¹ siê wodê.Zagotowaæ pod przykryciem, wyj¹æ pianki i po³¹czyæ je z przygotowan¹ zup¹; ostudziæ.Mo¿na podawaæ z groszkiem ptysiowym, biszkoptami lub ugotowanym na sypko ry¿em. Zupa mleczna "jagie³ka"2 I mleka,10 dag kaszy jaglanej,cukier,sól,Zacierki:10 dag m¹ki,jajoKaszê op³ukaæ, sparzyæ wrz¹tkiem, zalaæ dwiema szklankami wody i ugotowaæ na miêkko.Z m¹ki, jaja i wody przygotowaæ zacierki.Gdy kasza bêdzie miêkka, zalaæ j¹ mlekiem, wrzuciæ zacierki i zagotowaæ.Lekko pos³odziæ i posoliæ do smaku. Zupa piwna z twarogiem5 szklanek piwa jasnego,³y¿ka m¹ki ziemniaczanej,szklanka œmietany,³y¿ka mas³a,20 dag cukru,2 ¿Ã³³tka,goŸdziki,sól,cynamon,25 dag twaroguZagotowaæ piwo z dodatkiem 1,5 szklanki wady.Sporz¹dziæ zawiesinê z m¹ki ziemniaczanej i œmietany, wlaæ do zagotowanego piwa.Wsypaæ cukier, dodaæ goŸdziki, trochê soli i zaci¹gn¹æ ¿Ã³³tkami roztartymi z mas³em.Na talerze k³aœæ kawa³ki twarogu i zalewaæ gor¹c¹ zup¹; natychmiast po przyrz¹dzeniu podawaæ. Zupa z wina czerwonego3 ¿Ã³³tka,20 dag cukru,³y¿ka m¹ki ziemniaczanej,3 szklanki wina czerwonego,goŸdziki,cynamon¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem do bia³oœci, dodaæ m¹kê ziemniaczan¹.Wino zagotowaæ w emaliowanym naczyniu z dodatkiem wody (szklanka) i goŸdzikami.Do ¿Ã³³tek dodaæ 2 ³y¿ki wina i zaci¹gn¹æ nimi zupê; gdy trochê zgêstnieje - odstawiæ.Podawaæ z biszkoptami lub sucharkami. Zupa chlebowa z winem2 szklanki wina czerwonego,15 dag cukru,15 dag chleba razowego,1,5 ³y¿ki mas³a,cytryna,2 ¿Ã³³tka,cynamon,goŸdzikiChleb razowy pokrajaæ w kostkê i zrumieniæ na maœle.Nastêpnie w³o¿yæ do emaliowanego naczynia, zalaæ winem i wod¹ (1/5 szklanki), zagotowaæ, dodaæ cukier i przyprawy.¯Ã³³tka rozbiæ z sokiem z cytryny i kilkoma ³y¿kami wina, dodaæ do zupy; podawaæ z biszkoptami na gor¹co. Ch³odnik z owoców40 dag czarnych jagód,30 dag poziomek albo 50 dag truskawek,20 dag cukru,2/3 szklanki œmietany,paczka cukru waniliowego,7 szklanek mleka zsiad³egoDowolnie wybrane owoce op³ukaæ w bie¿¹cej wodzie, usun¹æ ogonki i rozetrzeæ z cukrem na miazgê (najlepiej w mikserze).Mleko zsiad³e oziêbiæ i roztrzepaæ razem ze œmietan¹.Dodaæ roztarte owoce i cukier waniliowy; przyprawiæ do smaku. Zupa rabarbarowa50 dag rabarbaru malinowego,2,5 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanej,szklanka œmietany,30 dag cukru,goŸdziki lub cynamonUmyty rabarbar (nie obrany z w³Ã³kien) pokrajaæ i ugotowaæ w niewielkiej iloœci wody [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.