Index Terry Pratchett 19 Ostatni Bohater w obronie wiary 19.phtml rok 2027 17 19 (2) 143 19 (10) rozdzial 08 (19) rozdzial 01 (19) rozdzial 19 (43) 03 (19) 19 ps (2) 19 (203) |
[ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] .do sosu - cenne bia³ko!).Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, zawartoœæ posoliæ, w³o¿yæ oczyszczon¹ w³oszczyznê oraz podpieczon¹ na ogniu cebulê, dodaæ pieprz, ziele angielskie i listek laurowy.Szybkowar ponownie zamkn¹æ i ogrzewaæ jeszcze 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ z oddzielnie ugotowanym makaronem. Zupa bazyliowa 35 min – kuchnia z szybkowaru15 dag m³odej fasoli (1 szklanka),2 marchwie (15 dag),2 pory (15 dag),2 kalarepki (15 dag),kawa³ek selera (15 dag),6 dag mas³a,3 pomidory (lub 1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego),4 kartofle,0,5 szklanki oleju sojowego lub s³onecznikowego,1 I wody,2 z¹bki czosnku,5 dag tartego ostrego sera ¿Ã³³tego,garstka liœci bazylii,sól do smakuWrzuciæ do szybkowaru fasolê i pozosta³e oczyszczone i pokrojone warzywa, w³o¿yæ mas³o, wlaæ wodê, posoliæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 35 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.W tym czasie przygotowaæ sos bazyliowy.ut³uc w moŸdzierzu czosnek i liœcie bazylii, wrzuciæ starty ser ¿Ã³³ty, po czym po troszeczku dodawaæ olej, mieszaj¹c jak do majonezu.podawaæ oddzielnie zupê i sos, który ka¿dy sobie nabiera do talerza i miesza z zup¹. Zupa jarzynowa 30 min – kuchnia z szybkowaru15 str¹ków fasolki szparagowej,1 du¿y por (15 dag),2 marchwie (15 dag),2 kalarepki (15 dag),1 kawa³ek selera (15 dag),5 dag mas³a lub oleju sojowego,3 pomidory lub 1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego,2 z¹bki czosnku,5 dag makaronu krajanki,5 dag utartego suchego sera ¿Ã³³tego,1 I wody;sól i pieprz do smakuRoztarty z sol¹ czosnek, oczyszczone i pokrojone drobno warzywa zalaæ w szybkowarze wod¹.Szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ -20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ i niech dalej wrze na ogniu.Wrzuciæ makaron oraz mas³o i gotowaæ bez przykrycia 10 minut.Przed podaniem posypaæ tartym ¿Ã³³tym serem i doprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem. Zupa pomidorowa po w³osku 20 min – kuchnia z szybkowaru50 dag pomidorów,2 spore cebule,1-2 z¹bki czosnku,1 ³y¿ka m¹ki,1 ¿Ã³³tko,1 ³y¿ka gêsiego lub wieprzowego smalcu,1 I wody;sól i pieprz do smakuOczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê podrumieniæ na t³uszczu w szybkowarze, wsypaæ m¹kê i te¿ lekko podrumieniæ.Wlaæ wodê pomidory obraæ ze skórki (z zanurzonych na chwilê we wrz¹tku skórka ³atwo schodzi) rozdrobniæ, wrzuciæ do szybkowaru, posoliæ i popieprzyæ, dodaæ czosnek.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, jego zawartoœæ zaci¹gn¹æ ¿Ã³³tkiem rozmieszanym z paru ³y¿kami zupy.Nie dogrzewaæ Podawaæ jako zupê czyst¹, z krakersami. Zupa jarzynowa po flamandzku 30 min – kuchnia z szybkowaru50 dag kartofli,2 pory,2 kalarepki,25 dag czerstwej bu³ki,3 dag mas³a,1 jajo,1,5 I wody,1 ³y¿ka siekanej natki pietruszki;sól i pieprz do smakuWlaæ do szybkowaru wodê; wrzuciæ pokrojon¹ bu³kê oraz oczyszczone i pokrojone warzywa.Posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, dodaæ mas³o.W miseczce mocno rozbiæ jajo, najlepiej zmiksowaæ, dodaj¹c po trochu zupê, wlaæ do szybkowaru i dobrze wymieszaæ.Posypaæ natk¹ pietruszki. Zupa krem z pieczarek 10 min – kuchnia z szybkowaru25 dag pieczarek,2 p³askie ³y¿ki m¹ki,0,5 I mleka (lub 7-8 ³y¿ek mleka w proszku, rozpuszczonych w 0,5 I wody),0,5 I wody,2 ³y¿ki gêstej œmietany,6 dag mas³a;sól,pieprz i kwasek do smakuPieczarki oczyœciæ, umyæ i starannie osuszyæ w œciereczce, a nastêpnie jak najdrobniej posiekaæ.W miarê siekania przek³adaæ do salaterki i polewaæ rozpuszczonym kwaskiem, by nie czernia³y.Do szybkowaru w³o¿yæ mas³o, rozgrzaæ, na rozgrzane wrzuciæ pieczarki i dusiæ 4-5 minut, uwa¿aj¹c, by siê nie zrumieni³y.Posypaæ m¹k¹, wymieszaæ, zalaæ wod¹, ci¹gle mieszaj¹c.Posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 5 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, wlewaæ powoli mleko a¿ do uzyskania po¿¹danej konsystencji.Zaprawiæ œmietan¹, dodaæ kwasku do smaku. Zupa rybna 15 min – kuchnia z szybkowaru50 dag s³odkowodnych ryb (jak karaœ, p³oæ, okoñ itp.),1 pêczek w³oszczyzny bez kapusty,2 cebule,0,5 szklanki œmietany,1 ³y¿ka m¹ki,4 dag mas³a,1 ³y¿ka siekanej zieleniny;sól,pieprz i ga³ka muszkato³owa do smakuW³oszczyznê i cebulê oczyœciæ, drobno pokroiæ i zalaæ w szybkowarze wod¹.Posoliæ.W siatkowej lub perforowanej wk³adce w³o¿yæ oczyszczone ryby (lub tylko same g³owy i krêgos³upy, jeœli mamy ich dostateczn¹ iloœæ), tak by by³y zanurzone w wodzie.Szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego, Po tym czasie szybkowar otworzyæ, wyj¹æ wk³adkê z ryb¹, a do pozosta³ej w szybkowarze zupy wrzuciæ szybko zrobion¹ z mas³a i m¹k; bia³¹ zasma¿kê, sch³odzon¹, a nastêpnie rozprowadzon¹ œmietan¹.Oddzieliæ miêso ryb od oœci, rozdrobniæ i równie¿ wrzuciæ do zupy.Doprawiæ do smaku pieprzem i ga³k¹ muszkato³ow¹. Zupa selerowa 15 min – kuchnia z szybkowaru1 seler,6 dag mas³a,1 p³aska ³y¿ka przyprawy typu "Jarzynka",1,5 I wody;sól i pieprz do smaku;olej i czerstwa bu³ka na grzankiRozpuœciæ w szybkowarze mas³o, wrzuciæ na nie oczyszczony i poszatkowany seler i dusiæ oko³o 5 min.Nasienie wiaæ wodê, posoliæ i popieprzyæ, wsypaæ przyprawê.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] |
||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||