Index
Terry Pratchett 19 Ostatni Bohater
w obronie wiary 19.phtml
rok 2027 17 19 (2)
143 19 (10)
rozdzial 08 (19)
rozdzial 01 (19)
rozdzial 19 (43)
03 (19)
19 ps (2)
19 (237)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • autonaprawa.keep.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Przyprawiæ do smaku.Podawaæ z kluskami krajanymi lub grzankami, posypaæ naci¹ pietruszki. Zupa koperkowaPêczek kopru,7 szklanek wywaru z w³oszczyzny,szklanka mleka,pó³ szklanki œmietany,3 ³y¿ki m¹ki,2 ³y¿ki mas³a,sól,2 ¿Ã³³tkaKoper drobno posiekaæ nierdzewnym no¿em.Czêœæ kopru przesma¿yæ na ³y¿ce mas³a, a¿ do zabarwienia go na zielono.Do reszty mas³a dodaæ m¹kê, lekko zasma¿yæ i rozprowadziæ wywarem razem z mlekiem.Zupê zagotowaæ, podprawiæ œmietan¹ rozmieszan¹ z ¿Ã³³tkami, przyprawiæ do smaku i dodaæ pozosta³y koper.Podawaæ z ry¿em, grzankami, ³azankami, makaronem domowym itp. Krupnik wiosenny30 dag warzyw (marchew, pietruszka, seler, por),15 dag kaszy jêczmiennej,cebula,sól,przyprawa do zup,naæ pietruszki i koper,50 dag ziemniaków,³y¿ka mas³aWarzywa umyæ, obraæ, op³ukaæ, zalaæ dwoma litrami wrz¹cej wody i ugotowaæ.Gdy zmiêkn¹, wyj¹æ warzywa, wywar zasypaæ kasz¹ i powoli gotowaæ pod przykryciem.Gdy kasza zmiêknie, dodaæ pokrajane warzywa oraz pokrajane w kostkê i sparzone ziemniaki.Ugotowany krupnik przyprawiæ do smaku posypaæ posiekan¹ naci¹ pietruszki i koprem.Dodaæ surowe mas³o. Krupnik litewskiCebula,10 dag selera,10 dag marchewki,2,5 dag grzybów suszonych,20 dag kaszy gryczanej,³y¿ka mas³a,sól,ziele angielskie,pieprz,naæ pietruszkiCebulê oraz warzywa obraæ, drobno pokrajaæ i wrzuciæ do dwóch litrów wrz¹cej wady.Grzyby umyæ i dodaæ do warzyw.Gdy warzywa zmiêkn¹, zasypaæ kasz¹ gryczan¹ i gotowaæ powali do miêkkoœci.Krupnik przyprawiæ, posypaæ posiekan¹ naci¹ pietruszki, dodaæ mas³o.Mo¿na do zupy dodaæ sparzane ziemniaki pokrojone w kostkê i razem ugotowaæ. Zupa neapolitañska8 szklanek wywaru z w³oszczyzny,³y¿ka mas³a,5 dag ¿Ã³³tego,ostrego sera,szklanka œmietany,3 ³y¿ki m¹ki,sól,¿Ã³³tko,naæ pietruszkiPrzygotowaæ wywar.Mas³o stopiæ, dodaæ m¹kê, lekko przesma¿yæ, rozprowadziæ wywarem i podprawiæ œmietan¹, zagotowaæ.Zupê przyprawiæ do smaku, zaci¹gn¹æ ¿Ã³³tkiem, dodaæ utarty ser i posiekan¹ naæ pietruszki.Podawaæ z ³azankami, krajanymi kluskami lub grubym makaronem w³oskim. Zupa ogórkowa zabielanaMarchew,pietruszka,75 dag ziemniaków,30 dag ogórków kwaszonych,³y¿ka t³uszczu,szklanka œmietany,szklanka kwasu ogórkowego,2 ³y¿ki m¹ki,pêczek kopru,cukier,sólWarzywa obraæ, pokrajaæ w paski, zalaæ wrz¹c¹ wod¹ (1,5 litra), ugotowaæ.Gdy zmiêkn¹, dodaæ obrane i pokrajane ziemniaki, ugotowaæ.Ogórki obraæ, drobno pokrajaæ i dusiæ do miêkkoœci.Nastêpnie po³¹czyæ z wywarem, dolaæ odpowiedni¹ iloœæ kwasu ogórkowego i zagotowaæ.Zupê podprawiæ m¹k¹ i œmietan¹, posypaæ posiekanym koprem. Zupa pieczarkowa8 szklanek wywaru z warzyw,25 dag pieczarek,³y¿ka t³uszczu,cebula,szklanka œmietany,2,5 ³y¿ki m¹ki,pêczek kopru,pieprzWywar z warzyw przecedziæ.Pieczarki op³ukaæ i poszatkowaæ.Cebulê drobno pokrajaæ, przesma¿yæ, dodaæ pieczarki i dusiæ.Nastêpnie rozprowadziæ je wywarem, podprawiæ zawiesin¹ z m¹ki i œmietan¹.Zupê przyprawiæ do smaku.Podawaæ z ry¿em, lanymi kluskami lub kostk¹ z kaszy manny. Zupa z papryki zielonej8 szklanek wywaru z warzyw,15 dag ry¿u,35 dag papryki,³y¿ka smalcu,cebula,szklanka œmietany,naæ pietruszki,sólRy¿ op³ukaæ i ugotowaæ w wywarze z warzyw.Paprykê wydr¹¿yæ z ziaren, pokrajaæ w drobne paseczki i udusiæ na t³uszczu razem z lekko zrumienion¹ cebul¹.Gdy papryka zmiêknie - w³o¿yæ do ugotowanego ry¿u, podprawiæ œmietan¹, przyprawiæ i wsypaæ posiekan¹ naæ pietruszki. Zupa z porów - krem30 dag bia³ych porów,³y¿ka mas³a,5 szklanek wywaru z warzyw,3 ³y¿ki m¹ki,1/3 szklanki œmietany,2 szklanki mleka,cukier,sól,pêczek kopru,¿Ã³³tkoOczyszczone pary pokrajaæ i ugotowaæ.Gdy zmiêkn¹, przetrzeæ przez sito lub zemleæ i rozprowadziæ wywarem z warzyw.Zupê podprawiæ mlekiem i m¹k¹, zagotowaæ.Nastêpnie dodaæ œmietanê zmieszan¹ z ¿Ã³³tkami, mas³o, przyprawiæ do smaku.Podawaæ z groszkiem ptysiowym lub ry¿em preparowanym, grzankami itp.Podawaæ w fili¿ankach.Posypaæ koprem. Zupa pomidorowa czysta60 dag pomidorów lub 15 dag koncentratu pomidorowego,³y¿ka t³uszczu,5 szklanek wywaru z warzyw,cukier,naæ pietruszki,przyprawa do zup,sól,ziele angielskiePomidory umyæ, pokrajaæ i udusiæ z dodatkiem t³uszczu.Do wywaru z warzyw dodaæ przetarte pomidory lub przesma¿ony koncentrat.Zupê zagotowaæ, przyprawiæ do smaku, dodaæ posiekan¹ naæ pietruszki.Podawaæ w fili¿ankach z pasztecikami lub groszkiem ptysiowym [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.