Index Terry Pratchett 19 Ostatni Bohater w obronie wiary 19.phtml rok 2027 17 19 (2) 143 19 (10) rozdzial 08 (19) rozdzial 01 (19) rozdzial 19 (43) 03 (19) 19 ps (2) 19 (237) |
[ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] .Ugotowaæ wywar z rozdrobnionych warzyw, razem z pokrajanymi w koskê ziemniakami, a nastêpnie zasypaæ zacierk¹, po³¹czyæ z ugotowan¹ fasol¹.Nastêpnie dodaæ pokrajan¹ w kostkê s³oninê, przesma¿on¹ z cebul¹, czosnek i pozosta³e przyprawy.Wsypaæ posiekan¹ naæ pietruszki. Zupa grochowa przecierana6 szklanek wywaru z w³oszczyzny,50 dag grochu ca³ego lub 35 dag ³uszczonego,5 dag s³oniny,cebula,1,5 ³y¿ki m¹ki,sól,majeranek,ziele angielskieGroch uprzednio namoczony ugotowaæ do miêkkoœci (grochu ³uszczonego nie moczyæ) i przetrzeæ przez sito lub w przypadku ³uszczonego zemleæ w maszynce, dodaæ do wywaru.Przesma¿yæ s³oninê z cebul¹, dodaæ m¹kê, zasma¿yæ j¹ na jasnoz³oty kolor.Zupê zagotowaæ z zasma¿k¹ i przyprawiæ do smoku.Podawaæ z grzankami lub z chlebem. Zupa z zielonego groszku - krem40 dag groszku zielonego œwie¿ego lub konserwowego,5 szklanek wywaru z warzyw,³y¿ka mas³a,1,5 ³y¿ki m¹ki,1/2 szklanki œmietanki,2/3 szklanki mleka,cukier,pêczek kopru,sól,2 ¿Ã³³tkaGroszek ugotowaæ w niewielkiej iloœci wody z dodatkiem mas³a i przetrzeæ przez sito.Miazgê rozprowadziæ wywarem z w³oszczyzny i zagotowaæ.Sporz¹dziæ podprawê z m¹ki i mleka, wlaæ do zupy, powtórnie zagotowaæ.Przyprawiæ do smaku.Na koniec dodaæ ¿Ã³³tka rozmieszane ze œmietan¹ i posiekany koper.Podawaæ w fili¿ankach z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupa grzybowa czysta4 dag grzybów suszonych,4 szklanki wywaru z w³oszczyzny,cebula,³y¿ka t³uszczu,sól,pieprz,naæ pietruszki,liœæ laurowyGrzyby dok³adnie op³ukaæ i ugotowaæ w 4 szklankach wody z liœciem laurowym, nastêpnie pokrajaæ w paski i poddusiæ razem z drobno posiekan¹ cebul¹, dodaæ do zagotowanego wywaru, wsypaæ pieprz i posiekan¹ naæ pietruszki.Zupê podawaæ z kostk¹ z kaszy manny lub ³azankami. Zupa Julienne1 kg warzyw (marchew, pietruszka, seler, por, cebula, groszek zielony, kalafior, kapusta w³oska, kalarepka),2 ³y¿ki mas³a,sól,przyprawa do zup,naæ pietruszki.Ciasto:10 dag m¹ki,2 jaja,wodaOczyszczone warzywa pokrajaæ w paski lub zetrzeæ na tarce jarzynowej.Stopiæ mas³o (mo¿e byæ inny t³uszcz), w³o¿yæ warzywa bez groszku i kalafiora, lekko podsma¿yæ.Nastêpnie zalaæ wrz¹c¹ wod¹, ugotowaæ, dodaæ ugotowany oddzielnie kalafior i groszek.Zupê przyprawiæ do smaku.Sporz¹dziæ lane ciasta i ugotowaæ bezpoœrednio w zupie.Dodaæ posiekan¹ naæ pietruszki; mo¿na doprawiæ pieprzem. Zupa kalafiorowa zabielana75 dag kalafiorów,5 szklanek wywaru z w³oszczyzny,³y¿ka t³uszczu,1,5 szklanki mleka,2/3 szklanki œmietany,2 ³y¿ki m¹ki,sól,pêczek kopruKalafiory oczyœciæ i pokrajaæ w drobne kawa³ki; ugotowaæ, nastêpnie dodaæ do wywaru z w³oszczyzny.Z mleka i m¹ki sporz¹dziæ podprawê, wlaæ do zupy, zagotowaæ.Przyprawiæ do smaku, dodaæ œmietanê i posiekany koper.Podawaæ z grzankami. Zupa kalafiorowa - krem60 dag kalafiorów,6 szklanek wywaru z w³oszczyzny,1,5 ³y¿ki m¹ki,2/3 szklanki œmietany,³y¿ka mas³a,sól,cukier,pêczek kopru,2 ¿Ã³³tkaKalafiory oczyœciæ, podzieliæ na czêœci i ugotowaæ do miêkkoœci (czêœæ ró¿yczek mo¿na ugotowaæ oddzielnie i przed podaniem w³o¿yæ do zupy).Przetrzeæ przez sito i dodaæ do wywaru z w³oszczyzny, podprawiæ œmietan¹ i m¹k¹, zagotowaæ.Nastêpnie dodaæ surowe mas³o roztarte z ¿Ã³³tkami.Zupê przyprawiæ do smaku, dodaæ posiekany koper.Podawaæ w fili¿ankach z groszkiem ptysiowym, ry¿em preparowanym lub grzankami. Kapuœniak rumiany60 dag kapusty bia³ej lub w³oskiej,20 dag warzyw (marchew, pietruszka, seler), cebula,2 dag grzybów suszonych,szklanka kwasu na ¿ur,2 ³y¿ki t³uszczu (s³onina),2,5 ³y¿ki m¹ki,sól,cukier,z¹bek czosnku,papryka sproszkowana,ziele angielskie,naæ pietruszkiOczyszczon¹ kapustê drobno pokrajaæ, ugotowaæ, odcedziæ, wywar dodaæ do zupy.Cebulê przesma¿yæ na czêœci t³uszczu.Warzywa obraæ, pokrajaæ w kostkê i ugotowaæ w dwóch litrach wody, dodaj¹c grzyby.Gdy bêd¹ miêkkie, dodaæ kapustê, zakwasiæ ¿urem lub poszatkowanymi jab³kami, zagotowaæ i dodaæ rumian¹ zasma¿kê.Zupê przyprawiæ, dodaæ roztarty czosnek, posypaæ posiekan¹ naci¹ pietruszki.Podawaæ z ziemniakami. Kapuœniak z kwaszonej kapusty40 dag kwaszonej kapusty,20 dag warzyw (marchew, pietruszka, seler),cebula 2 ³y¿ki m¹ki,cukier,2 ³y¿ki t³uszczu,z¹bek czosnku,sól,papryka,ziele angielskie,majeranekKapustê kwaszon¹ posiekaæ i ugotowaæ.Warzywa obraæ, pokrajaæ w paski, ugotowaæ wywar [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] |
||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||