Index
Terry Pratchett 19 Ostatni Bohater
w obronie wiary 19.phtml
rok 2027 17 19 (2)
143 19 (10)
rozdzial 08 (19)
rozdzial 01 (19)
rozdzial 19 (43)
03 (19)
19 ps (2)
19 (237)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bydgoszczanin.xlx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Sporz¹dziæ podprawê z m¹ki.Wlaæ do zupy i zagotowaæ.Zabieliæ œmietan¹ i przyprawiæ do smaku.Podawaæ zupê z ziemniakami, posypan¹ posiekan¹ naci¹ pietruszki. Ch³odnik czysty40 dag buraków æwik³owych,5 szklanek wywaru z w³oszczyzny (bez kapusty),szklanka kwasu buraczanego,20 dag ogórków,pêczek kopru,z¹bek czosnku,pieprz,2 jaja,sól,cukierBuraki umyæ i ugotowaæ w ca³oœci.Gdy zmiêkn¹ obraæ, pokrajaæ w paseczki, zalaæ wywarem z w³oszczyzny.Dodaæ kwas buraczany albo sok z ogórków kwaszonych.Barszcz zagotowaæ, dodaæ roztarty czosnek, ostudziæ.Nastêpnie wsypaæ du¿o posiekanego kopru, przyprawiæ do smaku pieprzem, cukrem i sol¹.Ogórki obraæ, pokrajaæ w cienkie paski, nak³adaæ na talerze, dodaæ jaja ugotowane na twardo i posiekane, zalaæ ostudzonym ch³odnikiem, który powinien mieæ smak kwasowo-winny. Ch³odnik na zsiad³ym mlekuPêczek botwiny,5 szklanek mleka zsiad³ego,szklanka kwasu buraczanego,2/3 szklanki œmietany,³y¿ka cukru,pó³ pêczka kopru,p¹czek rzodkiewek,20 dag ogórków,pó³ pêczka szczypiorku,2 jaja,sólBotwinkê starannie oczyœciæ umyæ, drobno pokrajaæ i ugotowaæ w wodzie (ok.2 szklanki).Nastêpnie zalaæ kwasem buraczanym i ponownie zagotowaæ.Ostudziæ, dodaæ roztrzepane zsiad³e mleko, posiekany koper i szczypiorek oraz pokrajan¹ rzodkiewkê.Dodaæ œmietanê, przyprawiæ do smaku.Ogórki obraæ; pokrajaæ w drobn¹ kostkê, wrzuciæ do zupy.Dodaæ ugotowane na twardo i posiekane jaja. Ch³odnik bia³y z ogórków30 dag ogórków kwaszonych lub ma³osolnych,pó³ pêczka kopru,2/3 szklanki œmietany,4 szklanki mleka zsiad³ego,pó³ pêczka szczypiorku,2 szklanki kwasu z ogórków,cukier,z¹bek czosnku,3 jaja,sólOgórki obraæ, pokrajaæ w paseczki lub zetrzeæ na tarce, zalaæ kwasem z ogórków i zagotowaæ, doprawiæ roztartym czosnkiem i dobrze ostudziæ.Mleko zsiad³e roztrzepaæ razem ze œmietan¹ i dodaæ do oziêbionego ch³odnika, wsypaæ posiekany szczypior i koper; przyprawiæ do smaku.Podawaæ z ugotowanymi i pokrajanymi jajami oraz ziemniakami. Zupa jarzynowa wiosenna20 dag m³odej marchwi,5 dag pietruszki (korzeñ),20 dag porów,10 dag szpinaku,10 dag selerów,pó³ pêczka kopru,2/3 szklanki œmietany,³y¿ka mas³a,³y¿ka m¹kiprzyprawa do zup,sólCiasto lane:10 dag m¹ki,2 jaja,sólWarzywa dok³adnie oczyœciæ i pokrajaæ w paski lub zetrzeæ na tarce.Pory obraæ, pokrajaæ w kr¹¿ki i udusiæ z mas³em, dodaæ pozosta³e warzywa.Gdy zmiêkn¹, zalaæ wod¹, dodaæ pokrajany szpinak, zagotowaæ, podprawiæ œmietan¹ i m¹k¹.Podawaæ zupê z lanym ciastem, posypan¹ koprem. Zupa jarzynowa grecka50 dag warzyw mieszanych,15 dag koncentratu pomidorowego,10 dag papryki zielonej,papryka sproszkowana,przyprawa do zup,czosnek,sól,pó³ pêczka kopru,³y¿ka smalcu,ziele angielskie,naæ pietruszkiCiasto lane:10 dag m¹ki,2 jaja,sól,wodaOczyszczone warzywa zetrzeæ na tarce jarzynowej, paprykê pokrajaæ w cienkie paski i udusiæ z t³uszczem pod przykryciem.Gdy warzywa lekko siê zrumieni¹, dodaæ koncentrat pomidorowy i sproszkowan¹ paprykê.Zalaæ wrz¹c¹ wod¹, posoliæ, dodaæ ziele angielskie, czosnek i przyprawiæ do smaku.Sporz¹dziæ lane ciasto, wlaæ je do papierowej lub plastykowej torebki, odci¹æ trochê czubek i wyciskaæ wprost do zupy cienkie lane ciasto; zagotowaæ.Przed podaniem wsypaæ posiekan¹ naæ pietruszki, Zupa jarzynowa zabielana70 dag warzyw (marchew, pietruszka, kapusta w³oska lub bia³a, pory, selery, cebula, groszek zielony kalafiory),10 dag ziemniaków,³y¿ka t³uszczu,2,5 ³y¿ki m¹ki,2/3 szklanki œmietany,sól,przyprawa do zup,ziele angielskie,pó³ pêczka kopru lub naci pietruszkiOczyszczone warzywa drobno pokrajaæ lub zetrzeæ na tarce jarzynowej.Nastêpnie w³o¿yæ do garnka i gotowaæ w niewielkiej iloœci wody z dodatkiem t³uszczu.Gdy bêd¹ na wpó³ miêkkie, dodaæ pokrajane ziemniaki, przyprawy i dolaæ tyle wrz¹cej wody, ile potrzeba zupy.Gdy warzywa i ziemniaki zmiêkn¹, podprawiæ zawiesin¹ z wody i m¹ki, zagotowaæ, zabieliæ œmietan¹, Przed podaniem wsypaæ posiekan¹ zieleninê [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.