Index
Terry Pratchett 19 Ostatni Bohater
w obronie wiary 19.phtml
rok 2027 17 19 (2)
143 19 (10)
rozdzial 08 (19)
rozdzial 01 (19)
rozdzial 19 (43)
03 (19)
19 ps (2)
19 (237)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • telenovel.pev.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .W ten sam sposób przyrz¹dziæ mo¿na zupê z porzeczek lub czarnych jagód. Barszcz ukraiñski 30 min – kuchnia z szybkowaru50 dag koœci, najlepiej szpikowych,3 marchwie (20 dag),1 kalarepka lub kawa³ek cukini (10 dag),1-2 pietruszki (8-10 dag),40 dag kartofli,2 cebule,2 z¹bki czosnku,2 goŸdziki,1,5 I wody,1 œredni burak æwik³owy uprzednio upieczony lub ugotowany w skórce,0,5 szklanki œmietany;sól,pieprz,kwasek do smaku.Koœci i oczyszczone pokrojone warzywa (prócz buraka) w³o¿yæ do szybkowaru, zalaæ wod¹, wrzuciæ przyprawy.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25-30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, wyj¹æ zbêdne ju¿ koœci, wrzuciæ do zupy obrany i utarty na tarce do jarzyn burak i gotowaæ jeszcze 5 minut bez przykrywania.Wlaæ rozbe³tan¹ z niewielk¹ iloœci¹ zupy œmietanê.Sprawdziæ smak i ewentualnie doprawiæ sol¹ i kwaskiem. Barszcz ukraiñski 45 min – kuchnia z szybkowaru50 dag koœci, najlepiej szpikowych,15 dag suchej, uprzednio namoczonej na noc (lub m³odej, wtedy gotowanie trwa 30 minut) fasoli,2 buraki æwik³owe,10 dag kapusty bia³ej,2 kartofle,1-2 pomidory,1 cebula,2 marchwie,2 pietruszki,3 dag t³uszczu,1 ³y¿ka m¹ki,0,5 szklanki œmietany,0,5 listka laurowego,1,2 I wody,sól,pieprz,cukier,kwasek do smaku.Koœci, fasolê (wraz z wod¹, w której siê moczy³a) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa (prócz cebuli) w³o¿yæ do szybko- waru, zalaæ wod¹ i doprowadziæ do wrzenia.Wrzuciæ listek laurowy i pieprz (5-6 ziaren), zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 45 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê zrumieniæ na t³uszczu, œmietanê wymieszaæ z m¹k¹ i wszystko razem po³¹czyæ z zup¹.Doprawiæ sol¹, cukrem i kwaskiem.U w a g a.Pomidory lepiej pozbawiæ skórki przed gotowaniem (zanurzyæ je we wrz¹tku, wtedy skórka ³atwo schodzi). Fasolówka 45 min – kuchnia z szybkowaru1 szklanka suchej, uprzednio namoczonej na noc fasoli,2 marchwie,1 pietruszka,2 cebule,4 kartofle,10 dag boczku wêdzonego,1,2 I wody,2 ³y¿ki m¹ki;majeranek,sól do smakuFasolê (wraz z wod¹, w której siê moczy³o) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa (przy czym cebulê tylko jedn¹) zalaæ wod¹ w szybkowarze, szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 45 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.W tym czasie pokroiæ boczek, usma¿yæ, zrumieniæ na nim oczyszczon¹ i drobno pokrojon¹ drug¹ cebulê.Z m¹ki i odrobiny wody zagnieœæ twarde ciasto.Po up³ywie przewidzianego czasu szybkowar otworzyæ, postawiæ z powrotem na ogieñ i wetrzeæ do zupy ciasto, pos³uguj¹c siê tark¹ do jarzyn, zagotowaæ.Posoliæ, dodaæ usma¿ony boczek z cebul¹.U w a g a.Z m³odej, nie stwardnia³ej jeszcze fasoli zupê tê gotuje siê oko³o 20 minut. Fasolówka pikantna 50 min – kuchnia z szybkowaru50 dag koœci,1 pêczek w³oszczyzny,0,5 szklanki suchej, uprzednio namoczonej na noc fasoli,2-3 kartofle,1-2 ogórki kiszone,1 ³y¿ka t³uszczu,1-2 str¹ki papryki (mo¿e byæ konserwowa),5 dag kie³basy,1 z¹bek czosnku,1 ³y¿ka m¹ki,1 I wody,natka pietruszki;sól,pieprz,ostra papryka mielona i przyprawa do zup do smakuKoœci i w³oszczyznê w³o¿yæ do perforowanej wk³adki, wk³adkê umieœciæ w szybkowarze, zalaæ 1 I wody.Pod wk³adkê wy³o¿yæ fasolê.i wlaæ wodê, w której fasola siê moczy³a.Szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.W tym czasie oczyœciæ i pokroiæ w kostkê kartofle i ogórki, a obran¹ z os³onki kie³basê oraz paprykê pokroiæ w paski.Z t³uszczu i m¹ki zrobiæ bia³¹ zasma¿kê.Szybkowar otworzyæ, wyj¹æ wk³adkê z koœæmi i w³oszczyzn¹.Warzywa, kie³basê i zasma¿kê po³¹czyæ z fasol¹, posoliæ, ponownie zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru doprawiæ zupê do smaku pieprzem, papryk¹ i przypraw¹ do zup.Przed podaniem posypaæ natk¹ pietruszki.Wyjêt¹ w³oszczyznê mo¿na zu¿yæ na sa³atkê do kolacji [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.