Index
George Orwell Folwark zwierzęcy (18)
rozdzial 18 (55)
143 18 (11)
rozdzial 18 (27)
18 (409)
52 (18)
18 (116)
18 (402)
18 (19)
150 18 (8)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lenka007.xlx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Zostawiæ w ch³odnym miejscu pod przykryciem na jedn¹ dobê, po czym usun¹æ przyprawy, natrzeæ miêso mielonym pieprzem, obsma¿yæ na smalcu i upiec w piekarniku, podlewaj¹c roso³em.Podawaæ z sosem grzybowym i kasz¹ gryczan¹. Sztuka miêsa na sposób gdañski1,5 kg miêsa wo³owego (zrazowe lub krzy¿owe)15 dag s³oninypó³ ³y¿eczki imbirupó³ ³y¿eczki drobno ut³uczonego ziela angielskiegoporcja w³oszczyzny bez kapustyszklanka wytrawnegoczerwonego winapó³ szklanki s³abego octu winnego1 I roso³u lub wywaru z koœci i jarzynsólkawa³ek ³oju wo³owegoSos:³y¿ka mas³a³y¿ka m¹ki3 ³y¿ki utartego doœæ grubo chrzanu3 ³y¿ki posiekanych, kwaszonych ogórków2 ³y¿ki kaparów lub solonych owoców nasturcjiz¹bek czosnkupó³ szklanki kwaœnej œmietany2 ¿Ã³³tka³y¿ka octu³y¿eczka cukruszczypta tartej ga³ki muszkato³owejZ miêsa usun¹æ b³ony, dok³adnie je op³ukaæ i natrzeæ sol¹.S³oninê natrzeæ imbirem, pieprzem, zielem angielskim i sol¹, pokrajaæ w w¹skie paseczki I naszpikowaæ nimi miêso.W³oszczyznê oskrobaæ, umyæ, drobno pokrajaæ i razem z kawa³kami ³oju u³o¿yæ na dnie rondla.Po³o¿yæ na to miêso, zalaæ winem i octem i dusiæ na wolnym ogniu.Gdy p³yn winno-octowy ca³kowicie wyparuje i wsi¹knie w miêso, zalaæ je roso³em i ugotowaæ na miêkko.Miêso wyj¹æ.Sos przecedziæ i zagêœciæ zasma¿k¹ z mas³a i m¹ki.Dodaæ chrzan, ogórki, kapary, roztarty z sol¹ z¹bek czosnku, ocet, cukier i sól do smaku, ga³kê muszkato³ow¹ oraz pó³ szklanki œmietany.Doprowadziæ do wrzenia, zdj¹æ z ognia i dodaæ rozmieszane ¿Ã³³tka.Miêso z sosem mo¿na podawaæ na gor¹co lub na zimno. Zrazy s³owiñskie1,2 kg miêsa wo³owego zrazowego10 dag smalcu70 dag kapusty kwaszonej50 dag œliwek suszonych5 dag jab³ek suszonych15 dag boczku2 szklanki wywaru z jarzyn i koœci5 dag cebuli2 ³y¿ki m¹kipieprzsólcukier6-7ziaren suszonego ja³owcaMiêso op³ukaæ, osuszyæ œciereczk¹, pokrajaæ na porcje, lekko zbiæ t³uczkiem, posoliæ, obtoczyæ w m¹ce i obrumieniæ na rozgrzanym smalcu.Boczek pokrajaæ na plastry, cebulê - w talarki i równie¿ krótko przesma¿yæ na tym samym t³uszczu.Œliwki sparzyæ i usun¹æ pestki.W brytfannie uk³adaæ warstwami: zrazy, kapustê, boczek, cebulê, œliwki i jab³ka.Dodaæ ut³uczony ja³owiec, pieprz i ³y¿eczkê cukru.Wszystko podlaæ wywarem i dusiæ pod przykryciem 45-50min.Podawaæ z pyzami ziemniaczanymi lub kopytkami. Bitki dominikañskie75 dag wo³owiny bez koœci (najlepiej zrazówki)3 du¿e cebule3-4 grzyby suszoneszklanka czerwonego, wytrawnego winapó³ szklanki oliwy lub oleju³y¿ka margarynyszklanka wywaru z koœci lub roso³usólpieprzMiêso umyæ, oczyœciæ z b³on, zalaæ czerwonym winem, w³o¿yæ drobno pokrajane cebule i odstawiæ na 4-5 godz.Suszone grzyby starannie umyæ i namoczyæ w zimnej wodzie.Miêso wyj¹æ z zalewy, osuszyæ serwetk¹ papierow¹, pokrajaæ na porcje i obsma¿yæ na silnie rozgrzanym t³uszczu z obu stron.Pod koniec oprószyæ sol¹ i mielonym pieprzem, wlaæ zalewê i podgrzewaé tak d³ugo, a¿ alkohol wyparuje.Nastêpnie bitki zalaæ roso³em, w³o¿yæ cebulê z zalewy oraz namoczone grzyby i dusiæ na ma³ym ogniu do miêkkoœci.Podawaæ bitki z ziemniakami i sezonow¹ surówk¹. Kotleciki z czerwonymi buraczkami50 dag mielonej wo³owiny lub tataraburak æwik³owy œredniej wielkoœci2 ziemniaki1 cebula³y¿ka œmietany1 jajko³y¿eczka kaparów lub marynowanych nasion nasturcjisólpieprzt³uszcz do sma¿eniaBurak i ziemniaki ugotowaæ w mundurkach, przestudziæ, obraæ.Ziemniaki przepuœciæ przez maszynkê lub ut³uc, burak zetrzeæ na tarce o drobnych otworach.Po³¹czyæ je z mielonym miêsem, wbiæ jajko, dodaæ œmietanê i posiekane kapary oraz cebulê, pieprz i sól.Wymieszaæ i uformowaæ doœæ du¿e, p³askie kotlety.Od razu sma¿yæ je na rozgrzanym t³uszczu.Podawaæ z ziemniakami suto posypanymi posiekanym koperkiem. Wo³owina po marynarsku1 kg wo³owiny zrazowej1 kg ziemniaków3 cebule2 marchwie2 ³y¿ki mas³a lub margaryny2 ³y¿ki m¹kibutelka jasnego piwalistek laurowy³y¿ka mielonego pieprzusólMiêso pokrajaæ na plastry, zbiæ t³uczkiem, posypaæ pieprzem, sol¹ i pokruszonym laurowym listkiem, u³o¿yæ w misce i zalaæ butelk¹ piwa.Odstawiæ w ch³odne miejsce na kilka godzin.Marchew i cebulê oczyœciæ i pokrajaæ w talarki.Wyjête z zalewy miêso osuszyæ w œciereczce, posypaæ m¹k¹ i obsma¿yæ na rozgrzanym t³uszczu [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.