Index
George Orwell Folwark zwierzęcy (18)
rozdzial 18 (55)
143 18 (11)
rozdzial 18 (27)
18 (360)
18 (409)
52 (18)
18 (116)
18 (19)
44 (31)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alheo.htw.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Patelniê do sma¿enia bez t³uszczu posmarowaæ olejem, rozgrzaæ, u³o¿yæ bitki, obrumieniæ po obu stronach, posoliæ, prze³o¿yæ do rondla.Cebulê i czosnek op³ukaæ, pokrajaæ w piórka, wsypaæ na tg sam¹ patelniê i lekko podrumieniæ.Dodaæ do miêsa, lekko skropiæ wod¹ i dusiæ na ma³ym ogniu pod przykryciem.Ogórki odcedziæ z zalewy, pokrajaæ w pó³kr¹¿ki, dodaæ do miêsa po kilku minutach duszenia.Udusiæ do miêkkoœci, przyprawiæ do smaku pieprzem i ewentualnie odrobin¹ soli.Uduszon¹ potrawê wy³o¿yæ na ogrzan¹ salaterkê, posypaæ pietruszk¹.Podawaæ z ziemniakami z wody (1-2 szt.na porcjê) i z surówkami o ³agodnym smaku, np.z kalarepki czy kalafiora.BITKI WO£OWE A LA KSIʯNICZKA60 dag wo³owiny bez koœci (zrazowa, pieczeñ)15 dag pieczarek10 dag cebuli1 szklanka chudego roso³u wo³owego1 1/2 ³y¿ki sosu sojowego15 dag ³odygi selera naciowego10 dag paprykisólpieprzMiêso oczyœciæ z b³on i œciêgien, umyæ, osuszyæ, pokrajaæ w plastry, zbiæ t³uczkiem, formuj¹c owalne bitki, oprószyæ pieprzem.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w drobn¹ kostkê, posoliæ.Ogrzewaæ na ma³ym ogniu, mieszaj¹c.Pieczarki umyæ, oczyœciæ, pokrajaæ w kostka, dodaæ do miêkkiej, ¿Ã³³kn¹cej cebuli, wymieszaæ, dodaæ miêso, dodaæ trochê wody, dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu.Seler i paprykê umyæ, seler oczyœciæ z w³Ã³kien (tak jak rabarbar), pokrajaæ w plasterki.Paprykê oczyœciæ z nasion, pokrajaæ w makaronik.Seler i paprykê dodaæ do dusz¹cego siê miêsa, posoliæ, podlaæ roso³em.Udusiæ do miêkkoœci.Pod koniec dodaæ sos sojowy.Przyprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem.Uduszone miêso razem z warzywami wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek.Podawaæ z ziemniakami pieczonymi (1-2 szt.na porcjê) i z surówkami.HACHE WO£OWE1,20 kg wo³owiny z koœci¹ (chuda karkówka lub chudy szponder)2 listki laurowe40 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka)10 dag cebulisólpieprz4 ³y¿ki umytego posiekanego koperku lub naci pietruszki1 bia³koMiêso oczyœciæ z b³on i œciêgien, umyæ, pokrajaæ w kawa³ki.W³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody z dodatkiem listków laurowych, gotowaæ pod przykryciem na ma³ym ogniu.Warzywa umyæ, oczyœciæ,.op³ukaæ, dodaæ do gotuj¹cego siê miêsa.Równoczeœnie dodaæ obran¹ i op³ukan¹ cebulê oraz listek laurowy.Ugotowaæ do miêkkoœci.Miêkkie miêso i warzywa wyj¹æ z wywaru.Gdy miêso nieco przestygnie, oddzieliæ koœci.Miêso razem z ugotowanymi warzywami zemleæ dwukrotnie w maszynce.Dodaæ surowe bia³ko i 2 ³y¿ki posiekanego koperku lub naci pietruszki.Wymieszaæ starannie, przyprawiæ sol¹ i pieprzem.Z przygotowanej masy uformowaæ owalne wa³ki, zwê¿aj¹ce siê na obu koñcach.Wa³ki sp³aszczyæ, u³o¿yæ na niewielkiej blasze, skropiæ wywarem z miêsa.Wstawiæ do nagrzanego piekarnika na ok.15 min, ale nie rumieniæ.Ostro¿nie wy³o¿yæ ³opatk¹ na ogrzany pó³misek, posypaæ posiekanym koperkiem lub pietruszk¹.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 sztuki na porcjê) i z buraczkami.WO£OWIN A DUSZONA Z WARZYWAMI80 dag chudej karkówki wo³owej60 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka)10 dag cebuli20 dag pomidorów œwie¿ych lub mro¿onych1 ³y¿ka mieszanych przypraw zio³owych (majeranek, sza³wia, estragon)sólostra sproszkowana paprykaMiêso oczyœciæ z b³on i œciêgien, umyæ, pokrajaæ na porcje, wymieszaæ z rozkruszonymi zio³ami.Warzywa umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, rozdrobniæ w makaronik no¿em lub na specjalnej szatkownicy.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w piórka, wymieszaæ z Warzywami.W rondlu ú³o¿yæ miêso przek³adaj¹c warzywami, posoliæ, oprószyæ ostr¹ papryk¹, dodaæ trochê wody, dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu.Od czasu do czasu mieszaæ, podlewaj¹c w miarê potrzeby wrz¹c¹ wod¹.Pomidory umyæ.Mro¿one obraæ od razu ze skórki, œwie¿e przed obraniem sparzyæ wrz¹c¹ wod¹.Pokrajaæ w cz¹stki, dodaæ do dusz¹cego siê miêsa.Dusiæ kilka minut.Sprawdziæ smak i ewentualnie przyprawiæ sol¹ i papryk¹.Gotow¹ potrawê wy³o¿yæ na ogrzan¹ salaterkê.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 na porcjê) i z zielon¹ sa³at¹.WO£OWINA DUSZONA Z RZEP¥60 dag wo³owiny bez koœci (zrazowa, pieczeñ)30 dag czarnej lub bia³ej rzepy2 z¹bki czosnku3 ³y¿ki sosu sojowegosólimbirpieprz4 ³y¿ki umytej posiekanej naci pietruszkiMiêso oczyœciæ z b³on i œciêgien, umyæ, pokrajaæ w paski, w³o¿yæ na patelniê do sma¿enia bez t³uszczu, opiec równomiernie.Prze³o¿yæ do rondla, dodaæ drobno posiekany czosnek, posoliæ, oprószyæ pieprzem, podlaæ kilkoma ³y¿kami wrz¹cej wody, dodaæ sos sojowy.Dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu.Rzepê umyæ, obraæ, pokrajaæ w æwierækr¹¿ki, dodaæ do miêkn¹cego miêsá (po 1 godz.duszenia).Oprószyæ imbirem, udusiæ do miêkkoœci.Przyprawiê do smaku sol¹ i imbirem.Wy³o¿yê na ogrzany pó³misek, posypaê pietruszk¹.Podawaê z ziemniakami purée (1-11/2 ³y¿ki na porcjŸ) i z surówkami.TOURNEDOS Z POLÊDWICY50 dag polêdwicy wo³owej1 ³y¿ka oliwy5 ³y¿ek umytych, drobno posiekanych listków roœlin przyprawowych (pietruszka, szczypiorek, bazylia, estragon, sza³wia)2 ³y¿ki soku z cytryny lub soku cytrynowego11/2 ³y¿ki musztardysólpieprz1 z¹bek czosnkuPolêdwicê oczyœciæ wykrawaj¹c œciêgna i b³ony.Umyæ, osuszyæ i pokrajaæ na 4 porcje.Ka¿d¹ porcjê lekko sp³aszczyæ no¿em, oprószyæ pieprzem, posmarowaæ oliw¹, opiec na grillu lub na patelni do sma¿enia bez t³uszczu, rumieni¹c po obu stronach.Podobnie jak w przypadku befsztyka, istniej¹ amatorzy tournedos jedynie lekko opieczonych, surowych wewn¹trz.Chc¹c uzyskaæ tournedos dostatecznie usma¿one, trzeba po obrumienieniu ogrzewaæ je pod przykryciem przez kilka minut.Posoliæ.Musztardê wymieszaæ z sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem i zio³ami, przyprawiæ sol¹ i pieprzem do smaku.Porcje miêsa u³o¿yæ na ogrzanym pó³misku, ka¿d¹ smaruj¹c równomiernie przygotowanym sosem zio³owym.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków purée i warzyw gotowanych (groszek zielony, kalafior, broku³y, fasolka szparagowa, cukinia).BEFSZTYK Z POLÊDWICY WO£OWEJ50 dag polêdwicy wo³owej1 ³y¿ka oliwysólpieprz5 dag chrzanu5 dag cytrynyPolêdwicê oczyœciæ, wykrawaj¹c b³ony, umyæ, osuszyæ.Pokrajaæ na 4 porcje (w poprzek w³Ã³kien), lekko zbiæ t³uczkiem, uformowaæ okr¹g³e befsztyki.Ka¿d¹ porcjê oprószyæ pieprzem i posmarowaæ po obu stronach oliw¹.Usma¿yæ wk³adaj¹c na patelniê do sma¿enia bez t³uszczu.Zrumieniæ po obu stronach, posoliæ.Patelniê przykryæ i trzymaæ kilka minut na ma³ym ogniu, ¿eby befsztyki "dosz³y".S¹ amatorzy polêdwicy podawanej bezpoœrednio po obrumienieniu, wówczas uzyskamy befsztyki tzw.krwiste - czerwone na przekroju.Usma¿one befsztyki u³o¿yæ na ogrzanym pó³misku, ob³o¿yæ wiórkami chrzanu.Na ka¿dej porcji po³o¿yæ 1/2 kr¹¿ka cytryny lub pomidora [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.