Index
Pod redakcjš Charlesa E. Skinnera Psychologia wychowawcza (14)
Kurcz Ida Pamięć, uczenie się, język (14)
Frankl Viktor E. Psychoterapia dla każdego (14)
rok 2027 14 16 (3)
abc.com.pl 5
Eddings Dav
Pierre Barbet O Czym Marza Psyborgi
t upload (5)
abc.com.pl 9
Henryk Sienkiewicz Bez dogmatu
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • onisia85.xlx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Przesian¹ m¹kê posiekaæ z margaryn¹, dodaæ ¿Ã³³tka, jajo roztarte z cukrem, rozmieszane dro¿d¿e i œmietanê; wyrobiæ ciasto i postawiæ w ciep³ym miejscu, aby ros³o.Rybê obraæ ze skóry, udusiæ do miêkkoœci, dodaj¹c czêœæ margaryny i podlewaj¹c niewielk¹ iloœci¹ wody.Obraæ z oœci, podzieliæ na kawa³ki.Ry¿ ugotowaæ na sypko.Przyprawê do zup rozpuœciæ w ma³ej iloœci gor¹cej wody (2-3 ³y¿ki).Drobno posiekan¹ cebulê usma¿yæ na pozosta³ej margarynie na z³oty kolor.Ciasto rozwa³kowaæ w prostok¹t na stolnicy posypanej m¹k¹.Na œrodku ciasta po³o¿yæ ry¿ (wzd³u¿), pokropiæ rozpuszczon¹ przypraw¹ do zup, dodaæ usma¿on¹ cebulê, na tym u³o¿yæ kawa³ki ryby na przemian z ugotowanymi jajami pokrajanymi na æwiartki, osoliæ, posypaæ zmielonym pieprzem i posiekan¹ naci¹ pietruszki.D³u¿sze brzegi ciasta zlepiæ ozdobnie na wierzchu kulebiaka.W³o¿yæ go ostro¿nie do w¹skiej, wysmarowanej t³uszczem formy i piec w gor¹cym piekarniku ok.3O min.Po upieczeniu wyj¹æ z formy na pod³u¿ny pó³misek i pokrajaæ w grube plastry.Podawaæ z topionym lub surowym mas³em.Nadzienie do kulebiaka mo¿na robiæ równie¿ z resztek miês, drobiu lub kapusty z grzybami. Flaczki z lina zapiekane80 dag ryby15 dag w³oszczyzny1,5 ³y¿ki t³uszczu1,5 ³y¿ki m¹ki2 ³y¿ki œmietany³y¿ka posiekanej naci pietruszkiga³ka muszkato³owamajeranekpaprykasólpieprzWarzywa umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, pokrajaæ w paski, ugotowaæ w ma³ej iloœci wody na pó³ miêkko.Rybê oczyœciæ, wypatroszyæ, odfiletowaæ.Z g³owy i oœci ugotowaæ wywar.Filety pokrajaæ w paski szerokoœci 1,5 cm.Obsma¿yæ na gor¹cym t³uszczu, dodaæ warzywa, podlaæ trzema ³y¿kami wywaru z ryby i gotowaæ ok.20 min.M¹kê rozmieszaæ z zimnym wywarem, wlaæ do flaczków, zagotowaæ.Dodaæ œmietanê, doprawiæ pieprzem, sol¹, papryk¹, majerankiem i utart¹ ga³k¹ muszkato³ow¹.Nape³niæ mas¹ muszelki lub tygielki i zapiec w piekarniku.Podawaæ na pó³misku wy³o¿onym serwet¹, posypane naci¹. £osoœ konserwowy zapiekanyPuszka ³ososia z wody (ok.22 dag)5 dag sera szwajcarskiego2,5 ³y¿ki mas³a2 ³y¿eczki tartej bu³kiszklanka œmietany³y¿eczka m¹kisólcytrynalistki sa³aty£ososia wyjêtego z puszki os¹czyæ, podzieliæ na cz¹stki, usun¹æ grube oœci i kawa³ki krêgos³upa; u³o¿yæ w muszelkach, posypuj¹c utartym serem.Nastêpnie zalaæ œmietan¹ rozmieszan¹ z ³y¿eczk¹ m¹ki i szczypt¹ soli oraz posypaæ tart¹ bu³k¹.Na wierzchu po³o¿yæ kilka kawa³eczków œwie¿ego mas³a i zapiec w gor¹cym piekarniku.Przed podaniem przybraæ muszelki listkami zielonej sa³aty, na których po³o¿yæ po plasterku cytryny.Podawaæ na okr¹g³ym pó³misku wy³o¿onym serwet¹. Ryba zapiekana pod beszamelem60 dag sandacza (karpia, szczupaka, dorsza)sok z cytryny1,5 ³y¿ki t³uszczusól1,5 szklanki sosu beszamelowego3 dag sera szwajcarskiego (tyl¿yckiego)Rybê oczyœciæ, wypatroszyæ, odci¹æ g³owê, odfiletowaæ, zdj¹æ skórê (dorsza skropiæ sokiem z -cytryny).Pokrajaæ na ma³e kawa³ki, w³o¿yæ do rondla, dodaæ t³uszcz, posoliæ i podpiec w piekarniku.Przygotowaæ sos beszamelowy, stosuj¹c zamiast szklanki mleka - pó³ szklanki œmietany i pó³ szklanki mleka.Rybê u³o¿yæ w muszelkach, polaæ sosem, posypaæ utartym serem, skropiæ mas³em, posypaæ tart¹ bu³k¹.Piec w piekarniku 10-15 min.Podawaæ na pó³misku wy³o¿onym serwet¹. Zapiekanka z resztek ryby20 dag resztek ryby sma¿onej (pieczonej, gotowanej)10 dag pieczarek1,5 ³y¿ki t³uszczuma³a cebula³y¿eczka posiekanej naci pietruszki1,5 szklanki sosu beszamelowego1,5 ³y¿ki tartej bu³kiPrzyrz¹dziæ sos beszamelowy.Pieczarki oczyœciæ, op³ukaæ, obci¹æ trzony, pokrajaæ w plasterki, wiêksze przeci¹æ na po³Ã³wki lub æwiartki.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w kostkê i wraz z pieczarkami udusiæ na t³uszczu, podlewaj¹c niewielk¹ iloœci¹ wody.Rybê obraæ z oœci, usun¹æ skórê i podzieliæ na cz¹stki.Uduszone pieczarki i cz¹stki ryby wymieszaæ ostro¿nie z sosem (szklanka), nape³niæ muszelki, wyrównaæ, pokryæ reszt¹ sosu i posypaæ tart¹ bu³k¹.Zapiec w gor¹cym piekarniku.Przed podaniem posypaæ natk¹ pietruszki. Pasta z konserwowej ryby wêdzonejpó³ puszki œledzia (ba³tyka) w oleju (ok.15 dag)¿Ã³³tko³y¿ka musztardysólZ ryby usun¹æ oœci, zemleæ w maszynce, dodaæ surowe ¿Ã³³tko i dok³adnie rozetrzeæ z musztard¹.Gdyby masa by³a zbyt gêsta, dodaæ trochê oleju z konserwy.Posoliæ do smaku. Pasta z ryby wêdzonej z bryndz¹15 dag dorsza wêdzonego15 dag bryndzy³y¿ka oleju roœlinnego³y¿ka musztardysproszkowana paprykasólZ ryby zdj¹æ skórkê, odfiletowaæ, obraæ z oœci i wraz z bryndz¹ zemleæ w maszynce.Masê utrzeæ z olejem i musztard¹, któr¹ dodawaæ stopniowo, aby pasta nie by³a zbytkwaœna.Dodaæ paprykê i w razie potrzeby posoliæ. Pasta z ³ososia gotowanego z konserwyPó³ puszki ³ososia (lub innej ryby) w sosie w³asnym (ok [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.