Index
Pod redakcjš Charlesa E. Skinnera Psychologia wychowawcza (13)
Kurcz Ida Pamięć, uczenie się, język (13)
George Orwell Folwark zwierzęcy (13)
rok 2026 10 13
Robert Silberberg PrÄ…dy czasu
Nastanie nocy (12)
abc.com.pl 6
Kratochvil Stanisław Psychoterapia Kierunki metody badania (7)
adam i bogowie (4)
Obled reform
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • telenovel.pev.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Ciasto wywa³kowaæ na gruboœæ 0,5 cm, wykrawaæ kr¹¿ki okr¹g³¹ foremk¹ lub szklank¹.Po³owê kr¹¿ków posmarowaæ bia³kiem na ca³ej powierzchni.W po³owie iloœci kr¹¿ków wyci¹æ œrodki mniejsz¹ foremk¹ lub kieliszkiem od wina.Powsta³e obr¹czki na³o¿yæ na kr¹¿ki, u³o¿yæ na blasze, och³odziæ.Posmarowaæ rozm¹conym jajem, upiec.Osobno upiec ma³e wyciête kr¹¿ki posmarowane jajem.Po upieczeniu nape³niæ paszteciki ciep³ym nadzieniem, przykryæ ma³ymi kr¹¿kami.Z podanej porcji otrzymuje siê ok.35 pasztecików.Podawaæ gor¹ce jako przek¹skê lub dodatek do zup czystych. Paszteciki z miêsemCiasto maœlane:25 dag mas³a (margaryny)15 dag m¹kiCiasto podstawowe:20 dag m¹kipó³ jajapó³ ³y¿ki 6-procentowego octujajo do smarowania ciastaNadzienie:50 dag cielêciny (wieprzowiny) bez koœcima³a cebula1 dag suszonych grzybów (kostka przyprawy do zup)2 ³y¿ki t³uszczu³y¿ka posiekanego koperku (naci pietruszki)sólpieprzjajoPrzygotowaæ ciasto francuskie wed³ug przepisu Paszteciki z parówkami.Miêso na nadzienie op³ukaæ, ods¹czyæ, pokrajaæ na kawa³ki, obsma¿yæ na gor¹cym t³uszczu na patelni.Prze³o¿yæ do rondelka, wlaæ 2-3 ³y¿ki wody, dodaæ obran¹, pokrajan¹ cebulê, op³ukane suszone grzyby i dusiæ do miêkkoœci.Gotowe miêso zemleæ w maszynce, dodaæ sól, pieprz i zieleninê.Ciasto rozwa³kowaæ na gruboœæ 0,5 cm, wyci¹æ prostok¹ty d³ugoœci 30 cm i szerokoœci 10-12 cm, na³o¿yæ nadzienie wzd³u¿ (2 cm od brzegu) w kszta³cie wa³eczka.Zwin¹æ, sp³aszczyæ nieco, krajaæ ostrym no¿em kwadraty, prostok¹ty lub romby d³ugoœci ok.6 cm.U³o¿yæ na blasze, och³odziæ.Posmarowaæ roztrzepanym jajem, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 250”C.Z podanej iloœci otrzymuje siê ok.35 pasztecików.Podawaæ gor¹ce na pó³misku. Paszteciki z pieczarkamiCiasto œmietanowe:25 dag m¹ki22,5 dag mas³a (margaryny)jajo2 ¿Ã³³tka10 dag œmietanysóljajo do smarowania ciastaNadzienie:40-50 dag pieczarekma³a cebula2 ³y¿ki t³uszczu2 ³y¿ki m¹kipó³ szklanki œmietany¿Ã³³tko³y¿ka posiekanego koperkusólpieprzPrzeznaczon¹ na ciasto m¹kê przesiaæ na stolnicê, posiekaæ z mas³em, dodaæ jajo, ¿Ã³³tka, szczyptê soli i œmietanê.Wszystkie sk³adniki szybko i starannie po³¹czyæ.Ciasto przykryæ, pozostawiæ w ch³odnym miejscu na 12 godz.Pieczarki op³ukaæ, oczyœciæ, przyci¹æ trzony, poszatkowaæ, dodaæ obran¹ i pokrajan¹ w kr¹¿ki cebulê.T³uszcz rozgrzaæ na patelni, w³o¿yæ pieczarki i cebulê, wlaæ 2-3 ³y¿ki wody, dusiæ 15 min.M¹kê rozmieszaæ z trzema ³y¿kami zimnego wywaru, wlaæ do grzybów, zagotowaæ, po³¹czyæ ze œmietan¹ i ¿Ã³³tkiem, doprawiæ sol¹ i pieprzem.Ogrzewaæ do zagêszczenia, nie gotuj¹c.Wymieszaæ z koperkiem.Ciasto rozwa³kowaæ na gruboœæ 0,5 cm, wykrawaæ kr¹¿ki okr¹g³¹ foremk¹ lub szklanka.Po³owê iloœci kr¹¿ków posmarowaæ jajem na ca³ej powierzchni.W pozosta³ych kr¹¿kach wyci¹æ œrodki mniejsz¹ foremk¹ lub kieliszkiem do wina.Otrzymane obr¹czki na³o¿yæ na kr¹¿ki, lekko przycisn¹æ, u³o¿yæ na blasze, och³odziæ, posmarowaæ jajem i upiec w piekarniku o temperaturze 250”C.Osobno upiec wyciête kr¹¿ki posmarowane jajem.Gor¹cym nadzieniem wype³niæ paszteciki i przykryæ je ma³ymi kr¹¿kami.Z podanej porcji otrzymuje siê ok.35 pasztecików.Podawaæ gor¹ce, u³o¿one na pó³misku, przybrane naci¹ pietruszki, jako przek¹skê lub dodatek do czystych zup. Paszteciki z kie³bas¹Ciasto serowe:10 dag m¹ki,10 dag œwie¿ego, odciœniêtego twarogu, 10 dag mas³a (margaryny)jajo do smarowaniasólNadzienie:30 dag kie³basy serdelowej2-3 ³y¿ki œmietany³y¿ka musztardyM¹kê przesiaæ, posiekaæ z t³uszczem, dodaæ przetarty przez sito twaróg i sól.Zagnieœæ szybko i pozostawiæ na 15 min.w ch³odnym miejscu.Kie³basê umyæ, usun¹æ os³onkê, zemleæ w maszynce, dodaæ œmietanê i musztardê; utrzeæ na jednolit¹ masê.Ciasto wywa³kowaæ na gruboœæ 0,75 cm, wyci¹æ kr¹¿ki, posmarowaæ jajem.Na œrodek ka¿dego kr¹¿ka nak³adaæ ³y¿eczk¹ nadzienie.Formowaæ piero¿ki, dok³adnie zlepiaj¹c.U³o¿yæ na blasze, posmarowaæ jajem.Upiec w gor¹cym piekarniku na jasnoz³oty kolor.Otrzymuje siê 20-25 pasztecików. Paszteciki z kapust¹Ciasto pó³francuskie dro¿d¿owe:25 dag m¹ki1,5 dag dro¿d¿y2 ¿Ã³³tka2 ³y¿ki t³uszczupó³ szklanki mleka10 dag mas³a (margaryny), pó³ jaja do smarowania ciastasólNadzienie :1 kg kapusty cukrowej2 dag grzybów suszonychma³a cebula2 ³y¿ki t³uszczu2 jajasólpieprzM¹kê przesiaæ do miski, ogrzaæ.Z czterech ³y¿ek m¹ki, dro¿d¿y i czêœci mleka zrobiæ rozczyn gêstoœci œmietany.Po wyroœniêciu rozczyn wlaæ do m¹ki, dodaæ ¿Ã³³tka rozmieszane z pozosta³ym mlekiem oraz sól.Zagnieœæ ciasto i wyrabiaæ, a¿ odstanie od rêki, dodaj¹c pod koniec stopiony t³uszcz.Przykryæ i pozostawiæ w cieple.Gdy ciasto zwiêkszy 2-krotnie swoj¹ objêtoœæ, wy³o¿yæ je na stolnicê, podsypaæ i oprószyæ m¹k¹ oraz rozwa³kowaæ w formie ko³a.Posmarowaæ równomiernie mas³em lub uprzednio zmiêkczon¹ margaryn¹ i z³o¿yæ w kopertê jak ciasto francuskie.Nastêpnie rozwa³kowaæ na prostok¹t i z³o¿yæ na 3 czêœci w ksi¹¿kê.Czynnoœæ tê powtarzaæ 4 razy bez przerwy [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.