Index Pod redakcjš Charlesa E. Skinnera Psychologia wychowawcza (13) Kurcz Ida Pamięć, uczenie się, język (13) George Orwell Folwark zwierzęcy (13) rok 2026 10 13 Lackey Mercedes Sluga magii Jordan Robert Kolo Czasu t 5 cz 1 Ognie Niebios rozdzial 02 (162) Frankl Viktor E. Psychoterapia dla każdego (7) 05 (449) Books Dav |
[ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] .Usma¿yæ jaja sadzone na patelni na rozgrzanym t³uszczu.Kr¹¿ki pomidorów krótko zasma¿yæ, posoliæ.Na toastach uk³adaæ kr¹¿ki pomidorów, nastêpnie k³aœæ jaja sadzone, doprawiæ sol¹ i pieprzem.Do pozosta³ego t³uszczu wlaæ œmietanê, zagotowaæ, posoliæ i sosem tym oblaæ po wierzchu grzanki z jajami.Podawaæ jako gor¹c¹ przek¹skê.Jaja mo¿na posypaæ utartym serem.Mo¿na równie¿ na talarki pomidorów k³aœæ zrumienione plastry wêdzonego boczku, szynki albo kie³basy szynkowej i na nich po³o¿yæ jaja sadzone. Grzanki z nerk¹ cielêc¹25 dag nerek cielêcych8 kromek bu³ki³y¿ka margaryny1,5 ³y¿ki m¹ki1,5 ³y¿ki t³uszczu3 dag sera tyl¿yckiego³y¿eczka posiekanej naci pietruszkisólNerki moczyæ godzinê w zimnej wodzie, dok³adnie op³ukaæ, osuszyæ i ka¿d¹ pokrajaæ skoœnie na 4 plasterki.Oprószyæ m¹k¹, lekko posoliæ i na ostrym ogniu podsma¿yæ na t³uszczu tak, aby z wierzchu lekko siê zrumieni³y.Z bu³ki przygotowaæ 8 grzanek w sposób podany w przepisie Grzanki z pieczarkami, u³o¿yæ na nich nerki, posypaæ utartym serem i oblaæ t³uszczem od sma¿enia.Wstawiæ na 15 min.do gor¹cego piekarnika.Podawaæ bardzo gor¹ce, posypane posiekan¹ naci¹ pietruszki. Grzanki ze szpinakiem i selerem8-10 kromek bu³ki³y¿ka margaryny1 kg wo³owych koœci szpikowych,20 dag selera5 dag sera tyl¿yckiegosólKoœci wyp³ukaæ, w³o¿yæ do wrz¹cej wody i gotowaæ, a¿ szpik bêdzie miêkki.Seler oczyœciæ, op³ukaæ i ugotowaæ, wk³adaj¹c go do wrz¹tku pod koniec gotowania koœci.Z bu³ki przygotowaæ grzanki w sposób podany w przepisie Grzanki z pieczarkami.Selery pokrajaæ w paseczki, u³o¿yæ na grzankach, posypaæ utartym serem i zapiec w gor¹cym piekarniku.Szpik wyj¹æ z koœci, przybraæ nim zapieczone grzanki, posoliæ, ponownie wstawiæ na chwilê do piekarnika, aby szpik zagrza³ siê. Grzanki z ryb¹12 kromek bu³ki (1/2 d³ugiej bu³ki kanapkowej)1,5 ³y¿ki margaryny25 dag szprotek (piklinga) lub 35 dag dorsza wêdzonegoszklanka sosu pomidorowego (bez œmietany)Przyrz¹dziæ grzanki wed³ug przepisu Grzanki z pieczarkami, ob³o¿yæ je obran¹ z oœci i skóry ryb¹ wêdzon¹ podzielon¹ na kawa³ki.Z wierzchu polaæ gêstym sosem pomidorowym.Zapiec na blasze w gor¹cym piekarniku (kilka minut).Podawaæ u³o¿one na pó³misku, przybrane zielenin¹, jako przek¹skê. Przygotowanie bu³ki pod ró¿ne odmiany kanapekBu³ka paryska (40 dag)2,5 ³y¿ki mas³akilka listków zielonej sa³aty2 str¹ki czerwonej paprykiOstrym no¿em obci¹æ obydwa koñce bu³ki, okrajaæ j¹ równo ze skórki i przeci¹æ wzd³u¿ na 3 d³ugie plastry jednakowej gruboœci, które posmarowaæ mas³em.Na tak przygotowanych plastrach bu³ki uk³adaæ wzd³u¿ rzêdami podane ni¿ej sk³adniki, odmienne dla ka¿dego plastra. Kanapki z wêdlin¹10 dag gotowanej szynki lub innej wêdliny (pokrajanej w cienkie, szerokie plastry, daj¹ce siê zwin¹æ w rulon)ogórek kwaszony (2-3 korniszony)³y¿eczka utartego chrzanujajo2 ³y¿ki œmietanysólcukierocetUtarty chrzan wymieszaæ ze œmietan¹, posoliæ, dodaæ cukier i ocet do smaku.Ugotowane na twardo jajo obraæ i pokrajaæ wzd³u¿ w plasterki.Plasterki szynki zwin¹æ w d³ugi, p³aski rulon i u³o¿yæ wzd³u¿ jednego brzegu plastra bu³ki.Na pozosta³¹ powierzchniê bu³ki na³o¿yæ przygotowan¹ masê chrzanow¹, wyrównaæ no¿em i u³o¿yæ na niej wzd³u¿ drugiego brzegu bu³ki pod³u¿ne plasterki jaja; poœrodku przybraæ pokrajanym w talarki ogórkiem lub korniszonami.Tak ob³o¿ony plaster bu³ki pokrajaæ w poprzek na 6-8 kawa³ków. Kanapki z pasztetem15 dag pasztetupomidor2-3 ³y¿ki majonezu³y¿eczka posiekanego koperku (naci pietruszki, szczypiorku)sólpieprz.Plaster bu³ki posmarowaæ wzd³u¿ przy jednym brzegu wyrównan¹ warstw¹ pasztetu, a nastêpnie przybraæ majonezem wyciœniêtym z woreczka pergaminowego lub maszynki.Wzd³u¿ drugiego brzegu bu³ki u³o¿yæ pomidory pokrajane w talarki i posypaæ je sol¹, pieprzem i posiekan¹ zielenin¹.Plaster bu³ki pokrajaæ w poprzek na 6-8 kawa³ków. Kanapki ze œledziem i bryndz¹ŒledŸ (ok.20 dag)10 dag bryndzyma³a cebulapapryka w proszkuŒledzia wymoczyæ, oczyœciæ, odfiletowaæ i obraæ z oœci.Cebulê obraæ i drobno posiekaæ.Po³Ã³wki œledzia u³o¿yæ wzd³u¿ przy jednym brzegu plastra bu³ki, wyrównaæ no¿em ich powierzchniê i krawêdŸ.Wzd³u¿ drugiego brzegu na³o¿yæ warstwê bryndzy i po wyrównaniu oprószyæ j¹ papryk¹.Poœrodku przybraæ posiekan¹ cebul¹ i pokrajaæ na 6-8 kawa³ków. Kanapki ze œledziem i cebul¹1 du¿y lub 2 ma³e solone œledzie (ok.30 dag)du¿a cebulaŒledzie wymoczyæ, oczyœciæ odfiletowaæ, obraæ z oœci i przekrajaæ wzd³u¿, ¿eby uzyskaæ 4 czêœci: Cebulê obraæ i drobno posiekaæ.Wzd³u¿ obu brzegów plastra bu³ki u³o¿yæ paski œledzia, stron¹ równo przekrajan¹ wzd³u¿ krawêdzi, wyrównaæ no¿em, poœrodku przybraæ cebul¹.Ob³o¿ony plaster pokrajaæ w poprzek na 6-8 kawa³ków. Kanapki z sa³atk¹ warzywn¹ i majonezem15-20 dag sa³atki warzywnej z majonezem3 ³y¿ki majonezujajosólpieprzUgotowane na twardo jajo obraæ i pokrajaæ w poprzek na cienkie talarki.Warstwê sa³atki u³o¿yæ wzd³u¿ jednego brzegu plastra bu³ki na po³owie szerokoœci jego powierzchni.Resztê powierzchni plastra posmarowaæ majonezem i pokrajaæ plaster na 6-8 kawa³ków.Na posmarowanej majonezem powierzchni ka¿dego kawa³ka po³o¿yæ plasterki jaja, posoliæ i posypaæ pieprzem. Kanapki z wêdzon¹ polêdwic¹ wieprzow¹10 dag wêdzonej polêdwicy pokrajanej w cienkie plasterkiPlasterkami polêdwicy ob³o¿yæ ca³¹ powierzchniê plastra bu³ki posmarowanej mas³em, wyrównaæ no¿em i ob³o¿ony plaster pokrajaæ na 6-8 kawa³ków. Przygotowanie chleba pod ró¿ne odmiany kanapek0,5 kg chleba razowego (sitkowego) z formy7,5 dag mas³akilka listków zielonej sa³aty2 str¹ki czerwonej paprykiZ po³owy (przeciêtego wzd³u¿) bochenka chleba okrajaæ ostrym no¿em skórkê i uformowaæ s³upek d³ugoœci ok.18 cm, wysokoœci ok.6 cm i szerokoœci ok.4,5 cm.S³upek przeci¹æ poziomo na 6 plastrów gruboœci ok.1 cm, które posmarowaæ mas³em (2 plastry posmarowaæ nieco grubiej).Listki sa³aty zwin¹æ œciœle w rulon, który pokrajaæ w poprzek na bardzo cienkie, d³ugie pasemka.Posmarowane plastry chleba ob³o¿yæ trzema podanymi ni¿ej odmianami sk³adników. Kanapki z twarogiem i jajami15 dag twarogu2 ³y¿ki œmietany4 ³y¿eczki posiekanego szczypiorku2 jajasólpieprzJaja ugotowaæ na twardo, obraæ i pokrajaæ w æwiartki.Twaróg utrzeæ ze œmietan¹ na gêst¹ masê, posoliæ i wymieszaæ z po³ow¹ posiekanego szczypiorku.Na dwóch plastrach chleba u³o¿yæ wzd³u¿ obu krawêdzi warstwê masy twarogowej, pozostawiaj¹c poœrodku plastrów wolny pas, na którym u³o¿yæ æwiartki jaj posypane pieprzem.Masê twarogow¹ wyrównaæ no¿em i posypaæ reszt¹ posiekanego szczypiorku.Ka¿dy plaster pokrajaæ na 3-4 kawa³ki. Kanapki z pasztetem rybnym i pomidoramipó³ puszki pasztetu rybnego (ok.12 dag)pomidor³y¿eczka posiekanego koperkuPomidory pokrajaæ w plasterki.Dwa plastry chleba posmarowaæ równo pasztetem rybnym i pokrajaæ na 3-4 równe kawa³ki.Na œrodku ka¿dego kawa³ka u³o¿yæ plasterki pomidorów, które posypaæ posiekanym koperkiem. Kanapki mieszaneKanapki mieszane przygotowuje siê z ró¿nego rodzaju pieczywa (bu³ka, chleb pytlowy, razowy lub sitkowy), o rozmaitej wielkoœci i kszta³cie [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] |
||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||