Index
Dodziuk Anna Psychologia podręczna Częœć III Pokochać (12)
Pod redakcjš Charlesa E. Skinnera Psychologia wychowawcza (12)
Kurcz Ida Pamięć, uczenie się, język (12)
Pod redakcjš Andrzeja Lewickiego Psychologia kliniczna (12)
George Orwell Folwark zwierzęcy (12)
Frankl Viktor E. Psychoterapia dla każdego (12)
Sekrety super pamięci (2)
018 02 (2)
03 (94)
abc.com.pl 7
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alheo.htw.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .- dla brunatnego Ry¿ na sypko II1 szklanka ry¿u2 ³y¿eczki soli2-3 litry wodyW du¿ym garnku zagotowaæ wodê.Mieszaj¹c dodaæ wyp³ukany ry¿, posoliæ, zagotowaæ.Gotowaæ przez 15 min.na œrednim ogniu.Odcedziæ, p³ukaæ kilka razy pod bie¿¹c¹ zimn¹ wod¹, a¿ woda bêdzie czysta, dok³adnie os¹czyæ. Pilaw z pomidorami (Turcja)1 szklanka ry¿u1/4 szklanki oliwy2-3 pomidory sparzone, obrane, bez pestek, posiekane1 ³y¿ka pasty pomidorowej1 1/4 szklanki roso³u lub wody z kostk¹ roso³ow¹sól i pieprz do smaku1 ³y¿eczka cukruNa rozgrzanej w rondlu oliwie, sma¿yæ ry¿ po przykryciem przez 5 min., czêsto mieszaj¹c, dodaæ pomidory.dusiæ przez 10 min.Pastê wymieszaæ z roso³em, doprawiæ sol¹, pieprzem i cukrem wlaæ do ry¿u, zamieszaæ.Zagotowaæ, zmniejszyæ p³omieñ i pod przykryciem gotowaæ przez 10 min.Jeszcze bardziej zmniejszyæ ogieñ i dusiæ dalej przez 10 min.lub wstawiæ do nagrzanego piekarnika (150° C) i piec przez 15 min.Podawaæ z zielon¹ sa³at¹ lub jako dodatek do szasz³yków i sma¿onego miêsa.Proporcje dla 3-4 osób Pilaw popularny (Turcja)1 szklanka ry¿u2 szklanki wody1 1/2 ³y¿eczka soli4-6 ³y¿ek mas³aZagotowaæ wodê, wsypaæ dok³adnie wyp³ukany i os¹czony ry¿, posoliæ, zamieszaæ i gotowaæ przez 15 min.Garnek zdj¹æ z ognia, przykryæ czyst¹ œciereczk¹.Mocno rozgrzanym mas³em polaæ ry¿.Delikatnie wymieszaæ.Podawaæ natychmiast do zapiekanych ryb, do potrawek, jarzyn w bia³ym sosie.Proporcje dla 3--4 osób Pilaw z kurczakiem MURGHI PILAO (Indie)¾ szklanki ry¿u2 ³y¿ki mas³a1 œrednia cebula drobno posiekana2 cm kawa³ek korzenia imbiru lub 1 ³y¿eczka imbiru w proszku (dowolnie)2 roztarte z¹bki czosnku1/2 kurczaka pokrajanego w ma³e kawa³ki1/4 ³y¿ki chilli1 ³y¿eczka zmielonej kolendry1/2 szklanki jogurtu lub œmietany1/2 ³y¿eczki soli1/4 ³y¿eczki pieprzu6 ziarenek kardamonu (dowolnie)kawa³ek cynamonu3 goŸdziki1/4 ³y¿ki szafranu moczonego w 2 ³y¿kach gor¹cej wody przez 10 min.(dowolnie).oko³o 1 1/4 szklanki roso³u lub wodyWyp³ukany ry¿ namoczyæ i odstawiæ na godzinê.Cebulê sma¿yæ na rozgrzanym maœle pod przykryciem, a¿ siê lekko zrumieni, czêsto mieszaj¹c.Dodaæ imbir i czosnek, sma¿yæ przez 2 min.W³o¿yæ kawa³ki kurczaka, sma¿yæ na z³oty kolor.Doprawiæ kurczaka pieprzem, chilli i kolendr¹, sma¿yæ przez minutê.Wlaæ jogurt, posoliæ i dusiæ na ma³ym ogniu oko³o 40 min., a¿ kurczak bêdzie miêkki, a p³yn wyparuje.Dodaæ kardamon, cynamon, goŸdziki i ry¿, sma¿yæ na œrednim ogniu przez 5 min., stale mieszaj¹c.Wlaæ tyle roso³u, aby przykry³ ry¿ na 1,5 cm, dodaæ szafran z wod¹.Zagotowaæ, zmniejszyæ p³omieñ, gotowaæ dalej pod przykryciem na bardzo ma³ym ogniu przez 15-20 min., a¿ ry¿ bêdzie miêkki.Wstawiæ rondel do nagrzanego piekarnika (150° C) na 15 min.Wy³o¿yæ pilaw na gor¹cy pó³misek, przybraæ æwiartkami jaja na twardo i kr¹¿kami cebuli zrumienionej na oleju.Podawaæ z RAIT¥ - (patrz: sa³atki).Proporcje dla 2-3 osób Pilaw z pieczarkami KHUMBI PILAO (Indie)1 szklanka ry¿u2 szklanki wody3-4 ³y¿ki sklarowanego mas³aghee1 œrednia cebula3 kardamony (dowolnie)2 goŸdziki1/2 ³y¿eczki cumin lub 1/4 ³y¿eczki kminku1/2 ³y¿eczki pieprzu1/2 ³y¿eczki soli25 dag pieczarek grubo posiekanychCebulê sma¿yæ na rozgrzanym maœle przez minutê.Dodaæ kardamon, goŸdziki, cumin lub kminek, pieprz i sól, sma¿yæ przez 2 min., mieszaj¹c.Dodaæ grzyby, sma¿yæ przez 5 min., delikatnie mieszaj¹c.Pieczarki prze³o¿yæ ³y¿k¹ cedzakow¹ na talerz.Dodaæ ry¿.wlaæ wodê, zamieszaæ, zagotowaæ.Zmniejszyæ p³omieñ i gotowaæ pod przykryciem na bardzo ma³ym ogniu przez 15 min.Wsypaæ grzyby, lekko wymieszaæ i dusiæ przez 15 min.Wstawiæ na 15 min: do nagrzanego piekarnika (160° C), przykryæ mokr¹ œciereczk¹.Podawaæ z zielon¹ sa³at¹ ze œmietan¹ lub indyjska sa³atk¹ ewentualnie z sosemProporcje dla 2-3 osób Pilaw z miêsem i owocami HUZOOR PASAND PULAO (Pakistan)1 szklanka ry¿u2 ³y¿ki mas³a30-50 dag baraniny lub wo³owiny pokrajanej w kostkê1 cebula pokrajana w cienkie plasterki1 1/4 szklanki jogurtu œmietany lub zsiad³ego mleka1 rozdarty z¹bek czosnku1/2 ³y¿eczki mielonej kolendry2 cm kawa³ek korzenia imbiru posiekany lub 1 ³y¿eczka imbiru w proszku1/4 ³y¿eczki pieprzu1 goŸdzik3 ziarenka kardamonu (dowolnie)1/2 ³y¿ki soli1/2 ³y¿eczki szafranu rozpuszczonego w ³y¿ce gor¹cej wody (dowolnie)4 ³y¿ki posiekanych orzechów (dowolnie)2 pomarañcze obrane podzielone na cz¹stki lub 2 jab³ka ew.gruszki obrane, pokrajane w æwiartki1/2 szklanki winogron bez pestek lub 1/2 szklanki bia³ych czereœni bez pestek, agrestu, ew.4 œliwki przepo³owioneRy¿ wyp³ukaæ, namoczyæ (15 min.), os¹czyæ.Miêso i cebulê sma¿yæ w rondlu na rozgrzanym maœle do zrumienienia.WIaæ jogurt; doprawiæ kolendr¹, imbirem, pieprzem, goŸdzikiem, kardamonem, sol¹ i czosnkiem, wszystko dok³adnie wymieszaæ:.W³o¿yæ ry¿, wlaæ szafran z wod¹, wymieszaæ Na wierzchu po³o¿yæ orzechy i owoce.Dusiæ pod przykryciem przez 10 min.na œrednim ogniu, zmniejszyæ p³omieñ i dalej dusiæ na ma³ym ogniu przez 30 lub wstawiæ do rozgrzanego piekarnika, wypiekaæ przez 30 a¿ miêso bêdzie miêkkie.Podawaæ z RAIT¥ lub mieszan¹ sa³atk¹.Proporcje dla 3-4 osóbRy¿ sma¿ony z szynk¹ (Chiny)2-3 ³y¿ki ugotowanego ry¿u2-3 ³y¿ki oleju jadalnego2 jaja roztrzepane10 dag szynki drobno posiekanej1/2 szklanki krewetek konserwowych lub ugotowanego zielonego groszku1 ³y¿ka sosu sojowego lub 1/2 ³y¿ki przyprawy maggi i 1 ³y¿ka wodyposiekany szczypioreksól i pieprz do smakuposiekana zielona pietruszkaNa patelni rozgrzaæ olej, wlaæ jaja, sma¿yæ na rzadk¹ jajecznicê, dodaæ ry¿, posoliæ.£y¿k¹ cedzakow¹ przewróciæ tak; by jajecznica przykrywa³a ry¿.Dodaæ szynkê, krewetki lub groszek, sma¿yæ przez 5 min.na œrednim ogniu, czêsto mieszaj¹c.Wlaæ sos sojowy lub maggi z wod¹, posypaæ szczypiorkiem, wymieszaæ.doprawiæ sol¹ i pieprzem.Wy³o¿yæ na gor¹cy pó³misek i posypaæ zielenin¹.Podawaæ natychmiast.Proporcje dla 2-3 osób Ry¿ sma¿ony z kurczakiem (Chiny)2-3 szklanki ugotowanego ry¿u10 - 15 dag ugotowanego lub pieczonego kurczaka2 – 3 jaja roztrzepane2 ma³e cebule pokrajane w piórka1-2 ³y¿ki oleju jadalnego2 ³y¿ki ugotowanego zielonego groszku lub posiekanej œwie¿ej papryki2 ³y¿ki sosu sojowego lub 1/2 przyprawy maggi1 1/2 ³y¿ki wodysól i pieprz do smakuposiekany szczypiorekCebulê sma¿yæ na rozgrzanym oleju na œrednim ogniu, a¿ bêdzie przezroczysta, prze³o¿yæ ³y¿k¹ cedzakow¹ na talerzyk.Na tê sam¹ patelniê wsypaæ ry¿, posoliæ, sma¿yæ przez 5 min.czêsto mieszaj¹c, dodaæ cebulê.W œrodku ry¿u zrobiæ do³ek, wlaê 1/2 ³y¿ki oleju, nastêpnie jaja, usma¿yæ rzadk¹ jajecznicê, wymieszaæ z ry¿em i sma¿yæ przez 5 min., czêsto mieszaj¹c.Dodaæ kurczaka, groszek lub paprykê, sos sojowy lub maggi z wod¹ i sma¿yæ dalej przez 2-3 min.Doprawiæ sol¹ i pieprzem.Podawaæ natychmiast posypany szczypiorkiem.Proporcje dla 2-3 osób Ry¿ sma¿ony z miêsem (Chiny)2 szklanki ugotowanego ry¿u15 dag schabu, polêdwicy wo³owej lub kurczaka pokrajanego w cienkie paski2 ³y¿ki oleju jadalnego lub mas³a1 ³y¿ka sosu sojowego lub 1/2 ³y¿ki przyprawy maggi i 1 1/2 ³y¿ki wody1/2 ³y¿eczki soli4 – 5 pieczarek pokrajanych w cienkie paski2 jaja roztrzepane2 dymki lub posiekany szczypiorek1/4 ³y¿eczki pieprzu2 ³y¿ki oleju jadalnegoMiêso sma¿yæ na rozgrzanym oleju lub maœle na du¿ym ogniu przez 2 min.Doda pieczarki, sma¿yæ, mieszaj¹c przez 2 min., miêso i grzyby prze³o¿yæ na talerz.Rozgrzaæ olej, wsypaæ ry¿ i sma¿yæ na du¿ym ogniu przez 2 min stale mieszaj¹c.Dodaæ miêso, pieczarki.doprawiæ sol¹ i pieprzem; dok³adnie wymieszaæ.Zrobiæ do³ek w œrodku ry¿u, wlaæ jaja usma¿yæ rzadk¹ jajecznicê, wymieszaæ z ry¿em i sma¿yæ dalej przez 2-3 min.Dodaæ dymkê lub szczypiorek; wlaæ sos sojowy lub maggi z wod¹, doprawiæ sol do smaku [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.