Index
Dodziuk Anna Psychologia podręczna Częœć III Pokochać (12)
Pod redakcjš Charlesa E. Skinnera Psychologia wychowawcza (12)
Kurcz Ida Pamięć, uczenie się, język (12)
Pod redakcjš Andrzeja Lewickiego Psychologia kliniczna (12)
George Orwell Folwark zwierzęcy (12)
Frankl Viktor E. Psychoterapia dla każdego (12)
Issac Asimov Fundacja
Sandemo Margit Saga O Ludziach Lodu
abc.com.pl 9
Dickson Gordon R Smoczy Rycerz T1 Smok i jerzy (4)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • materaceopole.pev.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Rondelek nakryæ, kluski zagotowaæ, wyj¹æ ³y¿k¹ cedzakow¹ lub ostro¿nie odcedziæ.Podawaæ zalewaj¹c gor¹cym mlekiem lub zup¹, albo jako drugie danie z sosem pomidorowym i sezonow¹ surówk¹. Kluski francuskie w¹trobiane4 dag mas³a1 ¿Ã³³tko6 dag w¹trobyzielona siekana pietruszka3 dag m¹ki1 bia³ko (piana)sólpieprzW¹trobê posiekaæ drobniutko nierdzewnym no¿em lub przetrzeæ przez w³osiane sito.Utrzeæ mas³o, dodaæ sól i pieprz, ¿Ã³³tko, zielon¹ pietruszkê, w¹trobê i rozetrzeæ.Ubiæ pianê, masê wymieszaæ z pian¹ i m¹k¹.Zrobiæ próbê, czy ciasto jest doœæ gêste (je¿eli rozp³ywa siê na wrz¹cej zupie, dodaæ trochê m¹ki).Metalow¹ ³y¿eczkê zanurzyæ we wrz¹cym rosole, ogrzaæ, na ³y¿eczkê nabieraæ ciasto, wk³adaæ do wrz¹cego roso³u, otrz¹sn¹é ciasno uderzaj¹c o brzeg naczynia.Kluski ugotowaæ na rosole pod przykryciem na œrednim ogniu, gdy podp³yn¹, odstawiæ.Kluski w¹trobiane podawaæ do roso³u lub jako drugie danie, z sosem roso³owym, pomidorowym. Kluski k³adzione ze s³onin¹50 dag m¹ki1 jajo4 dag s³oniny1/2 szklanki wodysólM¹kê z jajem i wod¹ rozmieszaæ w miseczce na ciasto œredniej gêstoœci (tak aby da³o siê nabieraæ ³y¿eczk¹), posoliæ je, wyrobiæ ³y¿k¹ drewnian¹.Zagotowaæ wodê z sol¹ i na wrz¹c¹ k³aœæ ma³e, kszta³tne kluski, odrywaj¹c je metalow¹ ³y¿k¹ od ciasta i zsuwaj¹c wprost z miseczki do wody.Gdy wszystkie kluski s¹ ju¿ po³o¿one, zamieszaæ, przykryæ i powoli ugotowaæ pod przykryciem.Zrobiæ próbê ugotowania, odcedziæ, sp³ukaæ gor¹c¹ wod¹ i wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek, wymieszaæ z t³uszczem.Podawaæ gor¹ce zaraz po ugotowaniu. Kluski k³adzione pó³francuskie3 dag t³uszczuszczypta proszku do pieczenia1 jajo lub 2 bia³ka25 dag m¹ki2 dag t³uszczu do polaniasólUtrzeæ t³uszcz, dodaæ jajo (lub pianê z bia³ek), rozetrzeæ, wymieszaæ z m¹k¹, wod¹ i proszkiem spulchniaj¹cym, dodaæ soli, wyrobiæ starannie wybijaj¹c ciasto ³y¿k¹ drewnian¹.Zagotowaæ wodê z sol¹.Metalow¹ ³y¿kê ogrzaæ we wrz¹cej wodzie, na ³y¿kê nabieraæ ciasto, wk³adaæ do wrz¹cej wody, otrz¹saæ ciasto uderzaj¹c o brzeg naczynia.Gdy wszystkie kluski s¹ ju¿ po³o¿one, zamieszaæ, przykryæ, szybko zagotowaæ, zsun¹æ na brzeg p³yty, dogotowaæ je, odcedziæ, przelaæ gor¹c¹ wod¹, os¹czyæ.Wy³o¿yæ na okr¹g³y pó³misek, wymieszaæ z t³uszczem, nakryæ, ogrzaæ nad naczyniem z wrz¹c¹ wod¹.Podawaæ do miêsa duszonego lub z sosem pomidorowym czy grzybowym, albo z serem jako drugie danie.Wtedy podwoiæ iloœæ sk³adników. Kluski k³adzione z m¹ki gryczanej z serem30 dag m¹ki gryczanej20 dag sera bia³ego1/2 szklanki wody3 dag s³oniny œwie¿ej lub margaryny15 dag m¹ki pszennejsólÏo m¹ki gryczanej wlaæ pó³ szklanki wrz¹cej wody, szybko wymieszaæ ³y¿k¹ dodaj¹c m¹kê pszenn¹ i zarobiæ niezbyt gêste ciasto.Stopiæ s³oninê, zrumieniæ skwarki lub lekko zrumieniæ margarynê.Ser rozetrzeæ ³y¿k¹.Zagotowaæ wodê z sol¹, na wrz¹c¹ k³aœæ metalow¹ ³y¿k¹ niewielkie kluski, otrz¹saæ ciasto uderzaj¹c o brzeg naczynia.Gdy wszystkie kluski po³o¿one, zamieszaæ, przykryæ i ugotowaæ.Zrobiæ próbê ugotowania, kluski odcedziæ, przelaæ ciep³¹ wod¹, os¹czyæ, wy³o¿yæ na pó³misek, wymieszaæ ¿e s³onin¹, posypaæ serem. Kluski lane1 jajo3 dag m¹kisólRozmieszaæ starannie jajo z m¹k¹, posoliæ, ciasto silnie wyrobiæ ³y¿k¹.Wlewaæ cienkim strumieniem na wrz¹c¹ zupê, wodê, mleko, mieszaj¹c j¹ ³y¿k¹, zagotowaæ.Lane ciasto podawaæ do zup lub mleka.Lane ciasto do roso³u ugotowaæ w wodzie, odcedziæ, w³o¿yæ do roso³u. Kluski lane bez ¿Ã³³tek2 bia³ka3 dag m¹ki1 ³y¿eczka wodysólSporz¹dziæ tak samo jak kluski lane z jajem.Zamiast jaja daæ 2 bia³ka i wodê. Pierogi z kapust¹ kiszon¹Nadzienie:1 kg kapusty kiszonej5 dag t³uszczu4 dag cebulisólpieprz(bu³ka tarta)Ciasto:50 dag m¹ki1 jajo3/4 szklanki wodysól4 dag s³oniny przetopionej do polaniaSporz¹dziæ nadzienie: kapustê odcisn¹æ (je¿eli bardzo kwaœna), zalaæ wod¹ i ugotowaæ bez przykrycia w niewielkiej iloœci wody na silnym ogniu.Posiekaæ cebulê, lekko zrumieniæ na t³uszczu.Kapustê odcisn¹æ z wywaru przez wygotowane p³Ã³tno lub poczwórnie z³o¿on¹ gazê, zemleæ lub posiekaæ, wymieszaæ z t³uszczem i cebul¹, przysma¿yæ, dodaæ soli i pieprzu.(Wywar zu¿yæ na zupê wraz z odciœniêtym sokiem).Nastawiæ osolon¹ wodê do ugotowania ciasta.Wytopiæ s³oninê, lekko zrumieniæ skwarki.Sporz¹dziæ ciasto, wa³kowaæ je doœæ grubo (2 mm), wykrawaæ kr¹¿ki œredniej wielkoœci lub pokrajaæ na kwadratowe p³atki.Pierogi nadziaæ i starannie zlepiæ cienkim r¹bkiem; uk³adaæ na tacy lub sicie.Pierogi ugotowaæ, odcedziæ, przelaæ gor¹c¹ wod¹, os¹czyæ, wy³o¿yæ na okr¹g³y pó³misek ogrzany, polaæ t³uszczem i zaraz podawaæ. Pierogi z kapust¹ s³odk¹ i seremNadzienie:1,25 kg kapusty cukrowejsól5 dag t³uszczu4 dag cebulipieprz20 dag sera bia³egoCiasto:50 dag m¹ki1 jajo3/4 szklanki wodysól4 dag mas³a lub s³oniny przetopionejSporz¹dziæ nadzienie: kapustê obraæ z wierzchnich liœci, podzieliæ na czêœci, ugotowaæ w osolonej wodzie, odcedziæ, ostudziæ, odci¹gn¹æ przez wygotowane p³Ã³tno lub poczwórnie z³o¿on¹ gazê.Posiekaæ cebulê, lekko zrumieniæ na t³uszczu.Kapustê zemleæ w maszynce, wymieszaæ z cebul¹ i t³uszczem, przysma¿yæ, dodaæ sól, pieprz i pokruszony ser.Nastawiæ osolon¹ wodê do ugotowania ciasta.Przygotowaæ t³uszcz do polania pierogów.Zrobiæ ciasto pierogowe, sporz¹dziæ pierogi.Pierogi ugotowaæ, odcedziæ, przelaæ gor¹c¹ wod¹, os¹czyæ, wy³o¿yæ na ogrzany, okr¹g³y pó³misek, polaæ t³uszczem, zaraz podawaæ.Nadzienie do tych pierogów mo¿na sporz¹dziæ tak¿e bez sera. Ko³duny litewskieNadzienie:40 dag t³ustej baraniny (z udŸca)12 dag t³ustej wo³owiny (od skrzyd³a)5-8 dag bia³ego ³oju nerkowegoczosneksólpieprzmajeranekCiasto:40 dag m¹ki pszennej g³adkiej1 1/2 jajawoda (17 dag)sólPrzygotowaæ nadzienie: miêso starannié obraæ ze œciêgien i b³on, ³Ã³j obraæ z b³on, miêso i t³uszcz zemleæ, wyrobiæ starannie dodaj¹c po trochu 6 ³y¿ek zimnej wody.Masê przyprawiæ sol¹, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.Przygotowaæ ciasto: przesiaæ m¹kê i w miseczce zarobiæ ci¹gn¹ce siê ciasto z jajem i wod¹.Ciasto bardzo starannie wyrobiæ na g³adk¹, lœni¹c¹ masê i wybiæ o stolnicê na sprê¿yst¹, nie lepi¹c¹ siê masê, przykryæ i odstawiæ na jakiœ czas.Sporz¹dziæ ko³duny: ciasto cienko wa³kowaæ partiami.Na cieœcie u³o¿yæ rzêdem, w odstêpach, kuleczki z masy miêsnej wielkoœci laskowego orzecha.Rzêdy kulek nakryæ drug¹ po³ow¹ ciasta.Ko³duny obciskaæ palcami dooko³a miêsa, aby ciasto sklei³o siê; uwa¿aæ, aby nadzienie nie dosta³o siê pomiêdzy warstwy sklejanego ciasta.Ko³duny wykrawaæ okr¹g³¹, ma³¹ foremk¹ (œrednicy 4 cm).Ugotowaæ ko³duny: zagotowaæ wodê z sol¹, do wrz¹cej wody k³aœæ tyle ko³dunów, aby swobodnie p³ywa³y: gotowaæ powoli (ok.3 min.).Ugotowane ko³duny wyj¹æ ³y¿k¹ cedzakow¹, os¹czyæ.Podawaæ w g³êbokim talerzu, zalane gor¹cym silnym roso³em z miêsa wo³owego, baraniego lub czystym barszczem na miêsie. Pierogi z miêsemNadzienie:30 dag miêsa ugotowanego1 bu³ka czerstwa3 dag cebuli4 dag t³uszczupieprzsólCiasto:50 dag m¹ki1 jajo1/4 szklanki wodysól5 dag s³oniny lub mas³a do polaniaSporz¹dziæ nadzienie: miêso op³ukaæ, ugotowaæ do miêkkoœci.Bu³kê namoczyæ w.wodzie, odcisn¹æ.Cebulê pokrajaæ, lekko zrumieniæ [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.