Index
Dodziuk Anna Psychologia podręczna Częœć III Pokochać (12)
Pod redakcjš Charlesa E. Skinnera Psychologia wychowawcza (12)
Kurcz Ida Pamięć, uczenie się, język (12)
Pod redakcjš Andrzeja Lewickiego Psychologia kliniczna (12)
George Orwell Folwark zwierzęcy (12)
Frankl Viktor E. Psychoterapia dla każdego (12)
Bogdanowicz Marta Psychologia kliniczna dziecka w wieku przedszkolnym (4)
Stanisław Wyspiański Dramat
abc.com.pl 9
May Karol Winnetou
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • czas-shinobi.keep.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Ciasto podzieliæ na dwie czêœci.Jedn¹ przykryæ zwil¿on¹ œciereczk¹.Drug¹ rozwa³kowaæ na p³at 2 mm gruboœci.Szklank¹ wykroiæ kr¹¿ki.K³aœæ farsz na kr¹¿ki, z³o¿yæ w kszta³t pó³ksiê¿yca, mocno zlepiæ brzegi.Ka¿dy zlepiony pieróg u³o¿yæ na stolnicy lub desce posypanej m¹k¹.Trzymaæ pod such¹ œciereczk¹ a¿ do wyrobienia wszystkich.Du¿¹ patelniê mocno rozgrzaæ na ostrym ogniu, wlaæ 3 ³y¿ki oleju, rozprowadziæ równomiernie po dnie patelni.Ciasno u³o¿yæ pierogi na gor¹cej patelni, zlepionymi brzegami do góry (oko³o 24 szt.), sma¿yæ na œrednim ogniu do lekkiego zrumienienia pierogów od spodu.Wlaê 1/2 szklanki wody z ³y¿eczk¹ octu, przykryê patelniŸ i dusiê 8 min do wyparowania wody.Zestawiê z ognia, przykryê patelniŸ du¿ym okr¹g³ym pó³miskiem, szybkim ruchem odwróciê patelniŸ tak, aby pierogi znalaz³y siŸ na talerzu stron¹ zrumienion¹ do góry, trzymaæ w cieple.Sma¿yæ w ten sam sposób pozosta³e pierogi.Podawaæ na gor¹co z sosem.Proporcje: na oko³o 48 szt. PYZY NA PARZE – kuchnia chiñskaCiasto na bu³eczki gotowane na parzeFarsz I1/2 kg grubo zmielonej wieprzowiny3 ma³e pory (bia³a czêœæ) drobno posiekane2 cebule dymki drobno posiekane1 ³y¿eczka soli2 ³y¿eczki cukru1 ³y¿eczka sosu sojowego1 ³y¿eczka oleju sezamowego (dowolnie)Farsz II1/2 kg wieprzowiny pieczonej po kantoñsku lub gotowanej2 posiekane cebule dymki2 1/2 ³y¿eczki sosu sojowego1 roztarty z¹bek czosnku2 ³y¿eczki cukru1/2 ³y¿eczki imbiru1 ³y¿eczka oleju sezamowego (dowolnie)1 posiekana cebulaSk³adniki farszu dok³adnie wymieszaæ, pozostawiæ w ch³odnym miejscu przez 1 - 1 1/2 godz.Wykonaæ dro¿d¿owe ciasto jak w przepisie: Bu³eczki na parze.Rozwa³kowaæ na gruboœæ palca, szklank¹ wykroiæ kr¹¿ki.Na ka¿dy kr¹¿ek na³o¿yæ farsz, zlepiæ brzegi nad nadzieniem (jak p¹czki z konfitur¹).Dalej gotowaæ 25 min na parze.Proporcje: na 60 szt. BU£ECZKI GOTOWANE NA PARZE MAN TOU – kuchnia chiñska1 1/2 dag œwie¿ych lub 1 ³y¿ka suszonych dro¿d¿y1/2 szklanki cieplej wodyoko³o 4 1/2 szklanki m¹ki³y¿eczka soli2 ³y¿eczki cukru1/8 ³y¿eczki imbiru (dowolnie)2 ³y¿ki smalcu, mas³a lub oleju2/3 szklanki gor¹cej wodyT³uszcz w³o¿yæ do gor¹cej wody, pozostawiæ do wystudzenia.Dro¿d¿e wymieszaæ z cukrem i imbirem, zalaæ ciep³¹ wod¹.Mieszaæ do po³¹czenia sk³adników (suszone dro¿d¿e zalaæ gor¹c¹ wod¹), pozostawiæ na 5 -10 min.4 szklanki m¹ki i sól przesiaæ do miski, wlaæ rozczyn dro¿d¿y i wodê z t³uszczem, wymieszaæ a¿ powstanie ciasto jak na pierogi.Wy³o¿yæ ciasto na stolnicê posypan¹ m¹k¹, wyrabiaæ podsypuj¹c m¹ki a¿ stanie siê jednolite i elastyczne (oko³o 5-6 min).Uformowaæ kulê, w³o¿yæ do miski wysmarowanej olejem, przewróciæ tak, aby spód i wierzch ciasta zosta³ przykryty cienk¹ warstw¹ t³uszczu.Przykryæ czyst¹ œciereczk¹.Pozostawiæ ciasto do wyroœniêcia (powinno dwukrotnie zwiêkszyæ objêtoœæ).Ciasto wy³o¿yæ na stolnicê posypan¹ m¹k¹, kilka razy zagnieœæ, odstawiæ na 15 min pod przykryciem, rozwa³kowaæ na gruboœæ dwóch palców, wykroiæ szklank¹ kr¹¿ki, przykryæ czyst¹ œciereczk¹, pozostawiæ a¿ kr¹¿ki trochê podrosn¹ (oko³o 15 - 20 min).Garnek nape³niæ do po³owy wod¹, z wierzchu umocowaæ 2 - 3 warstwy gazy, na której bêdzie siê k³ad³o bu³eczki.Zagotowaæ wodê.K³aœæ po kilka bu³ek na gazê, przykryæ misk¹ tak, aby uchodzi³o jak najmniej pary, gotowaæ na du¿ym ogniu 15-20 min.Podawaæ do chiñskich potraw, które zawieraj¹ du¿o sosu lub do pieczonego drobiu.Proporcje: na oko³o 24 bu³eczkiUwaga! Pozosta³e bu³eczki w³o¿yæ do torebki plastikowej (œniadaniówki), zawi¹zaæ, wstawiæ do zamra¿alnika.Mo¿na przechowywaæ przez 2 tygodnie.Przed podaniem odgrzaæ na parze. PLACKI MANDARYÑSKIE DO KACZKI PO PEKIÑSKU – kuchnia chiñska3 1/2 szklanki m¹ki1 szklanka gotuj¹cej wody1/2 szklanki zimnej wody1/2 szklanki oleju sezamowego lub sojowegoM¹kê przesiaæ do miski, zrobiæ do³ek wlewaj¹c stopniowo wrz¹tek mieszaæ ³y¿k¹ drewnian¹, przykryæ czyst¹ œciereczk¹, odstawiæ na 5 min.Dodaæ zimn¹ wodê, dok³adnie wymieszaæ, nastêpnie wyrabiaæ rêk¹ na jednolite ciasto, przykryæ zwil¿on¹ œciereczk¹, odstawiæ na 15 min.Ciasto podzieliæ na 4 równe czêœci, uformowaæ wa³ki, ka¿dy pokrajaæ na 10 równych kawa³ków.(Ciasto trzymaæ pod przykryciem.) Stolnicê lekko posmarowaæ olejem.Ka¿dy kawa³ek ciasta uformowaæ w kulkê, rozwa³kowaæ na ma³e placki, posmarowaæ olejem, lekko zlepiæ posmarowanymi stronami po 2 placki.Ka¿d¹ parê placków cienko rozwa³kowaæ.Sma¿yæ na suchej, rozgrzanej patelni oko³o minuty, a¿ pojawi¹ siê na wierzchu pêcherze, przewróciæ, sma¿yæ z drugiej strony oko³o 30 sek.Placki ostro¿nie rozdzieliæ, u³o¿yæ na zwil¿onej œciereczce, a drug¹ przykryæ.Z pozosta³ym ciastem postêpowaæ jak wy¿ej.Podawaæ do kaczki po pekiñsku, pieczonego kurczaka lub pieczonej wieprzowiny po kantoñsku.Proporcje: na oko³o 40 plackówUwaga! Upieczone placki mo¿na szczelnie zawin¹æ w foliê aluminiow¹ i przechowywaæ w lodówce przez kilka dni lub w zamra¿arce przez 2-3 tygodnie.Przed podaniem podgrzaæ na parze. PLACKI Z CEBUL¥ – kuchnia chiñska3 cebule dymki (tylko szczypior)2 du¿e cebule3 szklanki m¹ki1 1/4 szklanki gotuj¹cej wody1/4 szklanki stopionego smalcu5 ³y¿ek zimnej wody1 1/4 ³y¿ki grubej soli1 ³y¿eczka proszku do pieczenia (dowolnie)Szczypior i cebulê grubo posiekaæ.M¹kê przesiaæ do miski dodaj¹c sól i proszek do pieczenia, widelcem wymieszaæ suche sk³adniki, powoli wlewaæ wrz¹tek i ³y¿kê smalcu.Mieszaæ w jednym kierunku 3 min.Ciasto wymieszaæ z zimn¹ wod¹, wy³o¿yæ na stolnicê lekko posypan¹ m¹k¹, wyrabiaæ rêkami 2 min.Prze³o¿yæ do miski, przykryæ czyst¹ œciereczk¹, pozostawiæ na 30 min.Z ciasta zrobiæ d³ugi wa³ek, pokrajaæ na 10 równych kawa³ków.Ka¿dy kawa³ek uformowaæ w kulkê, rozp³aszczyæ w placek, posypaæ sol¹, posiekan¹ cebul¹ i szczypiorkiem, zwin¹æ w rulon, zaczynaj¹c od jednego koñca uformowaæ kulkê, rozp³aszczyæ lub: Ciasto wy³o¿yæ na stolnicê posmarowan¹ olejem i posypan¹ m¹k¹, rozwa³kowaæ placek gruboœci jednego palca.Posypaæ sol¹ i cebul¹ oraz szczypiorkiem.Zwin¹æ w rulon, zaczynaj¹c od jednego rogu zwin¹æ ciasto w kszta³t œlimaka, potem posypaæ m¹k¹, lekko rozwa³kowaæ ku górze, obróciæ o 45° , lekko wa³kowaæ od œrodka, powtórzyæ jeszcze 2 razy.Placek powinien byæ gruby.Pozosta³y smalec rozgrzaæ na gor¹cej patelni na œrednim ogniu.K³aœê placki lub placek zmniejszyê p³omieñ, sma¿yê na ma³ym ogniu na z³oty kolor oko³o 2 1/2 min po ka¿dej stronie.Du¿y placek sma¿yê na ciemnoz³oty kolor oko³o 5 min z jednej i drugiej strony.Podawaê na gor¹co do potraw pieczonych lub takich, które zawieraj¹ du¿o sosu.Mo¿na je serwowaæ z herbat¹ na kolacjê.Proporcje: dla 2-6 osób Kluski krajane (ze s³onin¹ lub mas³em)50 dag m¹kiwoda (1/2 szklanki)1 jajo (lub 2 bia³ka)4 dag mas³a lub s³oniny ze skwarkamiZarobiæ ciasto z jajem i wod¹, wywa³kowaæ doœæ grubo (1-2 mm) pozostawiæ do przeschniêcia.Nastawiæ osolon¹ wodê do ugotowania ciasta.Mas³o lub margarynê lekko zrumieniæ.S³oninê stopiæ i zrumieniæ skwarki.Ciasto podsypaæ m¹k¹, pokrajaæ ostrym no¿em.Kluski ugotowaæ wk³adaj¹c do wrz¹cej wody, przecedziæ, przelaæ gor¹c¹ wod¹, os¹czyæ.Wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek, wymieszaæ z t³uszczem, nakryæ, ogrzaæ na.naczyniu z wrz¹c¹ wod¹.Podawaæ do miêsa lub sosów, z zielon¹ sa³at¹ lub liœciast¹ :surówk¹. Kluski krajane na bia³kach50 dag m¹ki2 bia³ka4 dag mas³asólSporz¹dziæ ciasto na kluski dodaj¹c zamiast ca³ego jaja bia³ka i ciep³¹ wodê do zarobienia, kluski cienko wywa³kowaæ i drobno pokrajaæ, ugotowaæ, przelaæ gor¹c¹ wod¹, os¹czyæ [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.