Index
rozdzial 30 (10)
30 (49)
30 (98)
36 (30)
30 (148)
060 30 (7)
30 (64)
30 (66)
34 (30)
30 (145)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • cjlm.pev.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    . Sznycle cielêce ze œliwkami 30 min – kuchnia z szybkowaru50 dag sznyclówki cielêcej3 ³y¿ki dobrego olejunp.sojowego15 dag suszonych œliwek3 dag suszonych winogron (lub rodzynków)1 ³y¿ka m¹ki50 dag marchwi2 cebule1 szklanka wody1 pietruszka1 kostka maggi0,5 listka laurowego; tymianeksól i pieprz do smakuSuszone œliwki (i winogrona) namoczyæ na kilka godzin.Sznyclówkê pokroiæ w poprzek w³Ã³kien na kawa³ki, obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze oleju, wrzuciæ oczyszczone i pokrojone w plasterki cebulê i marchew i chwilê jeszcze sma¿yæ.Posypaæ m¹k¹, wymieszaæ.wlaæ bulion zrobiony z kostki maggi i wody, w³o¿yæ oczyszczon¹ pietruszkê, wsypaæ tymianek i pieprz.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie otworzyæ, w³o¿yæ o szybkowaru wypestkowane œliwki (i ewentualnie winogrona), ponownie zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po ugotowaniu sprawdziæ smak potrawy i jeœli zawarta w kostce maggi sól nie wystarczy³a dosoliæ. Zrazy cielêce zawijane z boczkiem 20 min – kuchnia z szybkowaru50 dag miêsa cielêcego bez koœci5 dag t³uszczu2 ³y¿eczki m¹ki1 spora cebula10 dag wêdzonego boczku (lub pasztetu)2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego1 ³y¿eczka siekanego koperkusól i papryka ostra mielona do smakuszczypta cukruOczyszczone z b³on miêso pokroiæ skoœnie w poprzek w³Ã³kien na 4 kawa³ki, pobiæ niezbyt mocno na p³askie plastry, oprószyæ sol¹ i papryk¹, po³o¿yæ na ka¿dym 3-4 paski boczku wêdzonego, ciasno zwin¹æ w ruloniki i spi¹æ, by siê nie rozpada³y.Obtoczyæ w m¹ce i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.W³o¿yæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê i te¿ razem podsma¿yæ.Wlaæ tyle wody, by pokry³a zrazy, w³o¿yæ koncentrat pomidorowy, posoliæ, wsypaæ szczyptê cukru.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ koperkiem. ¯eberka cielêce duszone 10 min – kuchnia z szybkowaru8 pociêtych w poprzek cielêcych ¿eberek (po 2 na osobê)4 dag t³uszczu1 ³y¿ka m¹ki1 du¿a cebulasól i pieprz do smaku¯eberka obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu, wsypaæ m¹kê, zrumieniæ, wlaæ tyle zimnej wody, by zatopi³a ¿eberka.W³o¿yæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. ¯eberka cielêce z boczkiem i serem 10 min – kuchnia z szybkowaru4 dobrze umiêœnione ¿eberka4 plastry chudego boczku wêdzonego6 dag smalcu5 dag tartego ¿Ã³³tego sera4 cieniutkie plasterki s³oniny; sok z cytrynysól i pieprz do smakuMiêso na ka¿dym ¿eberku naci¹æ wzd³u¿ a¿ do koœci, w³o¿yæ w naciêcie plaster boczku, nasypaæ tartego sera i pieprzu.Obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu, posypaæ sol¹ i pieprzem.Ka¿de ¿eberko przykryæ plasterkiem s³oniny, posypaæ reszt¹ sera, wlaæ na dno kilka ³y¿ek wody.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Baranina duszona po gruziñsku 25 min – kuchnia z szybkowaru60 dag baraniny z koœci¹40 dag kartofli (5-6 œrednich sztuk)3 œrednic pomidory20 str¹ków fasoli szparagowej2 wiêksze lub 3 œrednie ogórki lub bak³a¿any1 spora cebula1 ³y¿ka siekanej natki pietruszkisól i pieprz do smakuMiêso oddzieliæ od koœci, pokroiæ w poprzek w³Ã³kien na kawa³ki (po 2-4 na osobê), oczyœciæ warzywa.kartofle i cebulê pokroiæ w talarki, str¹ki fasoli poprzekrawaæ na pó³, pozbawione pestek ogórki pokroiæ w grub¹ kostkê, a pomidory na cz¹stki.Wszystko razem w³o¿yæ do szybkowaru, zalaæ 2 szklankami wody, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem wymieszaæ z natk¹ pietruszki. Baranina duszona w warzywach 50 min – kuchnia z szybkowaru50 dag oczyszczonej z koœci baraniny6 dag smalcu4 kartofle1 kalarepka1 pietruszka2 cebule2 pomidory (lub 1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego)1 ³y¿eczka m¹ki0,5 szklanki œmietany0,5 szklanki suchej fasoli uprzednio namoczonej1 p³aska ³y¿ka przyprawy "Vegeta" lub podobnejsól i pieprz do smakuRozgrzaæ w szybkowarze po³owê t³uszczu, obrumieniæ r1a nim miêso, wyj¹æ, a na to miejsce w³o¿yæ fasolê wraz z wod¹, w której siê moczy³a (powinna pokrywaæ fasolê).Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie oczyœciæ warzywa, pokroiæ w kostkê i krótko przesma¿yæ (oprócz pomidorów), na pozosta³ym t³uszczu.Po otwarciu szybkowaru w³o¿yæ do niego miêso, przysma¿one warzywa oraz pokrojone pomidory, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ ponownie szybkowar i ogrzewaæ pozosta³e 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po zakoñczeniu duszenia wlaæ wymieszan¹ z m¹k¹ œmietanê i zagotowaæ. Baranina duszona ze œliwkami 25 min – kuchnia z szybkowaru70 dag baraniny z koœci¹2 cebule20 dag suszonych œliwek2 z¹bki czosnku1 ³y¿eczka m¹ki4 dag t³uszczu0,5 ³y¿eczki mielonej papryki; sól i cynamon do smakuOddzieliæ miêso od koœci i pokroiæ w doœæ grub¹ kostkê, posoliæ i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Dodaæ oczyszczone i drobno pokrojone cebulê i czosnek, popieprzyæ, posypaæ cynamonem, dodaæ paprykê, po czym zalaæ wod¹ z moczenia œliwek i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ i dodaæ wymoczone œliwki pozbawione pestek.Ponownie zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ jeszcze 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ry¿em. Baranina duszona z kiszonymi ogórkami 25 min – kuchnia z szybkowaru50 dag baraniny bez koœci2 cebule2 kiszone ogórki (20 dag)2 z¹bki czosnku1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego4 ³y¿ki dobrego oleju (np.sojowego)1 kieliszek wytrawnego wina1 ³y¿ka siekanej natki pietruszki1 ³y¿ka m³odych listków estragonusól i pieprz do smakuMiêso pokroiæ na kawa³ki i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu, oczyszczon¹ cebulê wkroiæ do miêsa i te¿ zrumieniæ.Dodaæ obrane i pozbawione nasion ogórki pokrojone w pó³plasterki, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek, estragon i wino.Posoliæ i popieprzyæ, zalaæ wod¹, zamkn¹æ szybkowar, ogrzewaæ 25 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ natk¹ pietruszki [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.