Index
rok 2027 24 26
rozdzial 04 (24)
24 (34)
24 (248)
10 (24)
24 (89)
24 (69)
24 (278)
24 (92)
Books Dav
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alheo.htw.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Otworzyæ szybkowar ostro¿nie, bez sch³adzania.Wsypaæ czêœæ startego sera oraz skwarki i wymieszaæ.Po wy³o¿eniu na pó³misek posypaæ pozosta³ym serem i polaæ stopionym mas³em. Ragout z baraniny 25 min – kuchnia z szybkowaru50 dag baraniny bez koœci z mostka lub ³opatki2 z¹bki czosnku1 p³aska ³y¿ka przyprawy w³oskiej2 marchwie1 pietruszka1 kawa³ek selera2 cebule5 sporych kartofli10 dag wêdzonego boczku lub podgardla1 szklanka wody4 ³y¿eczki p³ynnej przyprawy do zupsól do smakuMiêso pokroiæ w drobn¹ kostkê.Oczyœciæ warzywa, korzeniowe zetrzeæ na tarce do jarzyn, kartofle pokroiæ na plasterki, cebulê cienko pokroiæ, czosnek posiekaæ.Dno szybkowaru wy³o¿yæ cieniutkimi plasterkami boczku, uk³adaæ na nim warstwami kartofle, miêso, warzywa i znów kartofle.Ka¿d¹ warstwê posypywaæ przyprawami.Wlaæ wodê i przyprawê w p³ynie do zup.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego., Wyrzuciæ w ca³oœci na okr¹g³y pó³misek, przewracaj¹c szybkowar do góry dnem. Rolada z baraniny z fasol¹ 45 min – kuchnia z szybkowaru1 kg baranich ¿eberek15 dag boczku1 ³y¿ka smalcupieprz i sól do smakuFasola.1 szklanka suchej fasoli (namoczyæ na noc)3 cebule2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego1 z¹bek czosnku1 p³aska ³y¿ka m¹ki3 dag mas³asólZ ¿eberek wyj¹æ koœci, miêso zbiæ lekko t³uczkiem, posoliæ i popieprzyæ.Pouk³adaæ na p³acie miêsa paski boczku, mocno zwin¹æ i obwi¹zaæ nici¹.Koñce zaszyæ.Obrumieniæ roladê na rozgrzanym w szybkowarze smalcu.Prze³o¿yæ roladê do perforowanej wk³adki.W³o¿yæ do szybkowaru t³uszcz, rozgrzaæ, przesma¿yæ na nim krótko oczyszczon¹ i posiekan¹ cebulê, posypaæ m¹k¹, w³o¿yæ fasolê i zalaæ wod¹, w której siê moczy³a.Dolaæ wody, tak by pokrywa³a fasolê na 1 cm.W³o¿yæ wk³adkê z rolad¹, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 45 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ ostro¿nie bez och³adzania, wyj¹æ wk³adkê z rolad¹, a fasolê wymieszaæ z koncentratem pomidorowym i roztartym z sol¹ czosnkiem.Chwilê jeszcze podgrzewaæ.Fasolê i pokrojon¹ roladê uk³adaæ obok siebie.Podawaæ z sa³atk¹ z czarnej rzodkwi lub rzodkiewek. Zrazy baranie 20 min – kuchnia z szybkowaru60 dag baraniny bez koœci z udŸca4 dag t³uszczu2 ³y¿ki œmietany1 ³y¿ko koncentratu pomidorowego1 ³y¿eczka m¹kisól i pieprz do smakukilka ga³¹zek œwie¿ej miêtyrosó³.Farsz.6 niedu¿ych cebul3 dag t³uszczu2 ³y¿ki okruchów razowego ¿ytniego chleba10 dag posiekanego boczkusól i pieprz do smakuPrzygotowaæ farsz.oczyszczone i posiekane cebule przesma¿yæ na t³uszczu, dodaj¹c chleb i boczek, posoliæ i popieprzyæ.Wymieszaæ.Miêso pokroiæ w poprzek w³Ã³kien na plastry, zbiæ dobrze t³uczkiem.Na osobnej deseczce u³o¿yæ ga³¹zki mity, posypaæ sol¹ i zbiæ t³uczkiem tak, by puœci³y sok.Ob³o¿yæ t¹ miêt¹ rozbite plastry miêsa i pozostawiæ na 40 minut.W tym czasie przygotowywaæ farsz.Po up³ywie tego czasu miêtê usun¹æ, a na ka¿dy plasterek miêsa k³aœæ farsz.Popieprzyæ, zwijaæ w wa³ki i obwi¹zywaæ nitk¹, by siê nie rozpada³y.Obtoczyæ w m¹ce i dobrze obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Zalaæ roso³em (mo¿e byæ woda i przyprawa "Jarzynka").Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ z kasz¹ gryczan¹ lub jêczmienn¹. PASZTECIKI KRUCHE Z MIÊSEMCiasto:30 dag m¹ki12 dag mas³a lub margaryny2 ¿Ã³³tka8-10 dag œmietanysól1dag wêglanu amonu (soli amoniakowej)Nadzienie:30 dag ugotowanej wieprzowiny4 dag bu³ki pszennej3 dag t³uszczu2 dag cebulisólpieprzSporz¹dziæ ciasto na 12 godzin przed pieczeniem: sól amoniakow¹ w proszku wsypaæ do garnuszka, dodaæ 4 ³y¿ki letniego mleka i rozpuœciæ j¹ zupe³nie, mieszaj¹c ³y¿eczk¹.M¹kê posiekaæ z mas³em, do ciasta dodaæ sól, ¿Ã³³tka surowe, rozpuszczony wêglan amonu i zarobiæ œmietan¹ ciasto tak gêste, aby zanadto nie Iepi³o siê do stolnicy.Ciasto przenieœæ do miseczki, nakryæ i wynieœæ do ch³odnego pomieszczenia.Najlepiej zarabiaæ je na noc.Sporz¹dziæ nadzienie: bu³kê namoczyæ w wodzie, odcisn¹æ; cebulê lekko zrumieniæ z t³uszczem.Zemleæ miêso i bu³kê, do masy dodaæ cebulê z t³uszczem, sól i pieprz do smaku, wymieszaæ j¹.Ciasto podzieliæ na pó³, wywa³kowaæ dwa pasy 3-milimetrowej gruboœci, w³o¿yæ na ka¿dy po³owê nadzienia i zawin¹æ w rulon.Na powierzchni rulonu zaznaczyæ rade³kiem granice niedu¿ych, skoœnych piero¿ków, pok³uæ równomiernie widelcem, wy³o¿yæ oba rulony na blachê do pieczenia, posmarowaæ jajem i wstawiæ do piekarnika.Piero¿ki upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (ok.30-40 min.).Ciasto po upieczeniu pokrajaæ na blasze ostrym no¿em na skoœne piero¿ki i podawaæ zaraz po wyjêciu z pieca.Podawaæ do barszczu czystego lub jako zak¹skê. PASZTECIKI LISTKOWANE Z MÓZGIEMCiasto:18 dag m¹ki15 dag mas³a1/2 jaja1 ¿Ã³³tko8 dag gêstej m³odej œmietanysólNadzienie:30 dag mózgu4 dag mas³a2 dag cebulisólpieprz1 jajoSporz¹dziæ ciasto: m¹kê posiekaæ z mas³em, dodaæ jaja, œmietanê, zarobiæ no¿em; gdy wszystkie sk³adniki po³¹cz¹ siê, wy³o¿yæ na talerz posypany m¹k¹, wynieœæ na zimno (ciasto zarobiæ na noc).W nastêpnym dniu sporz¹dziæ nadzienie: mózgi obraæ z b³on, posiekaæ w kostkê; zrumieniæ lekko cebulê z mas³em, dodaæ mózg, sól i pieprz, wymieszaæ i usma¿yæ.Do mózgu dodaæ surowe jajo i mieszaj¹c podsma¿yæ.Ciasto wywa³kowaæ na gruboœci 1/2 cm, nadaj¹c mu kszta³t okr¹g³y.Z ciasta wykrawaæ kr¹¿ki œredniej wielkoœci (6 cm œrednicy), wyci¹æ œrodek mniejsz¹ foremk¹ w co drugim kr¹¿ku (ró¿nica w obwodzie foremek najmniej 2 cm).Pe³ne kr¹¿ki smarowaæ bia³kiem, nak³adaæ no¿em obr¹czkê, zlepiaæ przyciskaj¹c, lub te¿ kr¹¿ki pe³ne i wyciête piec osobno i sk³adaæ w ca³oœæ przed w³o¿eniem nadzienia.Paszteciki uk³adaæ na blasze w pewnych odstêpach od siebie, upiec w bardzo gor¹cym piekarniku [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.