Index
Jeschke Wolfgang Ostatni dzien stworzenia (2)
wiedza i zycie3
07 (165)
Forsyth Opowiadania
Przesylka z Salonik
text0105
Harry Potter II Komnata Tajemnic
Kratochvil Stanisław Psychoterapia Kierunki metody badania (3)
Flagg Fennie Smazone zielone pomidory (3)
Michael Cremo Zakazana archeologia
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • grzeda.pev.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .P³ucka, s³oninê, podgardle, namoczon¹ bu³kê oraz w¹tróbkê zemleæ 2 razy w maszynce z sitkiem do pasztetów.Zmielon¹ masê w³o¿yæ do g³êbokiej miski i ucieraæ dok³adnie wa³kiem, wbijaj¹c kolejno jaja.Nastêpnie przyprawiæ do smaku pieprzem, mielonym imbirem, tart¹ ga³k¹ muszkato³ow¹ i sol¹ (mo¿na dodaæ szczyptê majeranku).FormŸ budyniow¹ lub pod³u¿n¹ formŸ keksow¹ wysmarowaê t³uszczem i na dnie ozdobnie u³o¿yê plasterki gotowanej s³oniny.FormŸ wype³niê mas¹ pasztetow¹ do ¾ wysokoœci.Gotowaê na parze 90 min lub piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok.60 min.Gdy brzegi pasztetu zarumieni¹ siê, wyj¹æ i och³odziæ.Z tej proporcji otrzymuje siê 1,8-2 kg pasztetu. Pasztet z drobiuGêœ lub du¿a kura40 dag w¹tróbki cielêcejw¹tróbka gêsia15 dag pieczarek lub 1 dag suszonych grzybów20 dag s³oninyselerpietruszkacebula8-10 dag czerstwej bu³ki4 jajaliœæ laurowyziele angielskiepieprzga³ka muszkato³owaimbirsólt³uszcz do wysmarowania formyOczyszczon¹ gêœ lub kurê (mo¿e byæ w gorszym gatunku) op³ukaæ, podzieliæ na czêœci (gdy jest bardzo du¿a, u¿yæ tylko po³owê), w³o¿yæ da rondla, dodaæ oczyszczon¹ i op³ukan¹ w³oszczyznê, s³oninê, podroby (oprócz w¹tróbki), namoczone uprzednio grzyby i liœæ laurowy.Wszystko zalaæ wod¹ i powoli gotowaæ.Obrane ze skórki pieczarki op³ukaæ i pokrajaæ w plastry.Pieczarki, w¹tróbki i cebulê dusiæ pod przykryciem w ma³ej iloœci wywaru ok.15 min.Bu³kê namoczyæ w och³odzonym wywarze.Gdy gêœ jest zupe³nie miêkka, przestudziæ miêso i oddzieliæ od koœci.Miêso, w¹tróbki, bu³kê i pieczarki zemleæ 2 razy w maszynce, stosuj¹c sitko do pasztetów.Do zmielonej masy dodaæ jaja, utart¹ ga³kê muszkato³ow¹, imbir i pieprz, wyrobiæ bardzo dok³adnie i wype³niæ formê wysmarowan¹ t³uszczem do 3,/4 wysokoœci.Zamkn¹æ szczelnie, gotowaæ na parze ok.60 min.lub upiec wœrednio gor¹cym piekarniku.Upieczony pasztet przestudziæ, letni wyj¹æ z formy i pozostawiæ do zupe³nego ostygniêcia.Podawaæ pokrajany w plastry gruboœci 0,5-0,75 cm, u³o¿one na pó³misku, z sosem majonezowym lub tatarskim. Pasztet z gêsich w¹tróbek50 dag w¹tróbek gêsich15 dag œwie¿ego mas³a2 ³y¿ki smalcuma³a cebula1 dag grzybów suszonychpieprzga³ka muszkato³owaimbirsólGrzyby namoczyæ na noc w ma³ej ilaœci wody, nastêpnego dnia ugotowaæ do miêkkoœci; wywar odparowaæ do pó³ szklanki.Cebulê pokrajaæ w cienkie talarki poddusiæ nie rumieni¹c, dodaæ pokrajane w plastry w¹tróbki.Dusiæ razem ok.15 min.Zemleæ 3 razy w maszynce, u¿ywaj¹c sitka do pasztetów.Do masy dodaæ mas³o, pieprz, utart¹ ga³kê muszkato³ow¹, imbir, sól i wywar z grzybów; starannie wyrobiæ na g³adk¹ masê.Uformowaæ na pó³misku w kszta³t piramidki.Z podanej iloœci sk³adników otrzymuje siê 75 dag pasztetu.Podawaæ jako przek¹skê. Pasztet z go³êbi w cieœcie francuskimCiasto podstawowe:25 dag m¹kipól jajapó³ ³y¿ki 6-procentowego octuCiasto maœlane:30 dag margaryny (mas³a)10 dag m¹kiMasa pasztetowa:6 go³êbi50 dag cielêciny30 dag w¹tróbki30 dag podgardla15 dag pieczarek7 dag margaryny6 dag czerstwej bu³kiselerpietruszkacebula1 dag grzybów suszonych3 jajaliœæ laurowypieprzziele angielskiega³ka muszkato³owaimbirsól.Ciasto wykonaæ wed³ug przepisu Vol-au-vent z mózgiem i pieczarkami.Rozwa³kowaæ na prostok¹t gruboœci 1 cm; wy³o¿yæ nim dno i brzegi tortownicy wysmarowanej t³uszczem i piec w bardzo gor¹cym piekarniku ok.15 min.na z³oty kolor (sprawdziæ temperaturê piekarnika, wk³adaj¹c kawa³ek papieru, który powinien zaraz z¿Ã³³kn¹æ).Go³êbie oczyœciæ, podzieliæ na po³Ã³wki, op³ukaæ.Cielêcinê, podgardle, oczyszczone warzywa i grzyby op³ukaæ.Wszystkie sk³adniki i przyprawy w³o¿yæ do rondla, zalaæ wod¹ i dusiæ po woli do miêkkoœci.W¹tróbkê obraæ z b³ony, op³ukaæ, pokrajaæ w plastry, zalaæ wywarem (pó³ szklanki) i dusiæ ok.10 min.Pieczarki oczyœciæ (ze starszych zdj¹æ skórkê), pokrajaæ w plasterki i dusiæ na margarynie do miêkkoœci podlewaj¹c wywarem.Gdy miêso jest miêkkie, zdj¹æ z ognia, och³odziæ; z go³êbi podzielonych na po³Ã³wki usun¹æ koœci.Bu³kê namoczyæ w wywarze.Miêso, w¹tróbkê i bu³kê zemleæ w maszynce 2 razy, za drugim razem u¿ywaj¹c sitka do pasztetów.Dodaæ do masy jaja, uduszone pieczarki, doprawiæ zmielonymi przyprawami i utart¹ ga³k¹ muszkato³ow¹; dobrze wyrobiæ.Do formy z upieczonym ciastem francuskim nak³adaæ warstwami na przemian masê pasztetow¹ i go³êbie, jako ostatni¹ warstwê po³o¿yæ starannie wyg³adzon¹ masê pasztetow¹.Wstawiæ do œrednio gor¹cego piekarnika i piec ok.60 min.Wyj¹æ ostro¿nie z formy na okr¹g³y pó³- misek.Podawaæ z sosem cytrynowym lub korniszonowym. Makaron z gêsi¹ w¹tróbk¹15 dag makaronu w³oskiego25 dag w¹tróbek gêsichma³a cebula³y¿ka t³uszczu³y¿ka tartej bu³kisólpieprz1,5 szklanki sosu beszamelowegoMakaron ugotowaæ, odcedziæ.W¹tróbki op³ukaæ.Cebulê obraæ, pokrajaæ w kostkê, zasma¿yæ na t³uszczu na jasnoz³oty kolor.W³o¿yæ w¹tróbki, wlaæ 3-4 ³y¿ki wody, dusiæ pod przykryciem 15 min.W¹tróbki drobno pokrajaæ, po³¹czyæ z makaronem i po³ow¹ sosu beszamelowego.Mas¹ nape³niæ muszelki, pokryæ reszt¹ sosu.Posypaæ tart¹ bu³k¹, zapiec.Muszelki podawaæ na okr¹g³ym pó³misku wy³o¿onym serwet¹ [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.