Index
w obronie wiary 35.phtml
tip4 (35)
35 (57)
35 (91)
35 (12)
35 (43)
abc.com.pl 9
Henryk Sienkiewicz Ogniem i mieczem
forsyth Fałszerz
Buzan Tony Pamięć na zawołanie Metody i techniki pamięci (2)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • telenovel.pev.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .do ca³kowitego rozmro¿enia.Godzinê przed przyrz¹dzeniem wyj¹æ, zostawiæ w temperaturze pokojowej.Odci¹æ koñce skrzyde³ek i szyjkê.Usun¹æ t³uszcz przy otworze brzusznym i szyi.Odciête czêœci (i podroby) wyp³ukaæ i zalaæ 3 szklankami wody zagotowaæ na ma³ym ogniu do wyparowania trzeciej czêœci p³ynu.Wywar odstawiæ.Powinno go byæ 2 szklanki.Du¿y garnek wody zagotowaæ.Kaczkê mocno przycisn¹æ d³oñmi, a¿ koœci piersiowe pêkn¹, w³o¿yæ j¹ do wrz¹cej wody, doprowadziæ do zagotowania, obróciæ, jeszcze raz zagotowaæ.Po zagotowaniu natychmiast wyj¹æ, prze³o¿yæ do cedzaka, op³ukaæ gor¹c¹ wod¹.Os¹czyæ osuszyæ z wierzchu i od wewn¹trz œciereczk¹.Wsypaæ sól i pieprz do otworu brzusznego.Sk³adniki do smarowania zamieszaæ w rondelku, postawiæ na ma³ym ogniu, mieszaæ do po³¹czenia.Kaczkê dwukrotnie posmarowaæ równomiernie p³ynem.Kaczkê powiesiæ za skrzyd³a w przewiewnym, ch³odnym miejscu, zostawiê na noc.Mo¿na j¹ te¿ w³o¿yæ do lodówki.Piekarnik rozgrzaæ do temperatury 220 °C, piec a¿ skórka nabierze z³otego koloru, wyj¹æ.Tymczasem zetrzeæ skórkê z 1/2 pomarañczy wycisn¹æ sok z dwóch owoców.Dodaæ sok i start¹ skórkê do pozosta³ych sk³adników sosu do duszenia, dok³adnie wymieszaæ, odstawiæ.Ma³¹ brytfannê postawiæ na du¿ym ogniu, mocno podgrzaæ, wlaæ 2 ³y¿ki oleju, wsypaæ cebulê, mieszaj¹c sma¿yæ a¿ stanie siê z³ota.Wlaæ alkohol, dodaæ sos do duszenia, w³o¿yæ kaczkê, wszystko doprowadziæ do wrzenia, zmniejszyæ p³omieñ, chochelk¹ wlaæ p³yn do jamy brzusznej, przykryæ, dusiæ 1 1/2 godz., utrzymuj¹c ma³y ogieñ.Ostro¿nie wyj¹æ kaczkê z brytfanny, prze³o¿yæ do miski (œrednicy 20 cm) piersi¹ do do³u.No¿ycami do drobiu rozci¹æ wzd³u¿ grzbietu, usun¹æ wszystkie koœci tak, aby jak najmniej uszkodziæ miêso.Przykryæ miskê, wstawiæ do lodówki.Sos przestudziæ i te¿ wstawiæ do lodówki.Godzinê przed podaniem zebraæ t³uszcz z sosu, wlaæ 2 ³y¿ki sosu do miski z kaczk¹.Przykryt¹ miskê z kaczk¹ wstawiæ do nagrzanego piekarnika (150 °C) na 20-30 min.Sos podgrzaæ, przecedziæ, doprowadziæ do zagotowania na œrednim ogniu, zmniejszyæ p³omieñ, trzymaæ na ma³ym ogniu.Zamieszaæ sk³adniki do zagêszczenia, wlaæ do sosu, ci¹gle mieszaj¹c podgrzewaæ a¿ stanie siê gêsty i przezroczysty.Spróbowaæ, w razie potrzeby doprawiæ do smaku, wlaæ olej sezamowy i ³y¿kê oleju sojowego, zamieszaæ.Kaczkê wyj¹æ z piekarnika, odkryæ.Miskê z ptakiem przykryæ okr¹g³ym pó³miskiem, energicznym ruchem odwróciæ tak, aby kaczka znalaz³a siê na pó³misku.Kopiec z kaczki polaæ sosem, przybraæ plasterkami pomarañczy i zielenin¹.Proporcje: dla 4 osób, z dodatkiem ry¿u KACZKA KANTOÑSKA – kuchnia chiñskam³oda kaczka1 ³y¿ka "piêciu przypraw" lub cynamon4 cebule dymki3 ma³e cebule bu³eczki na parze: (Man Tou)P³yn do smarowania:3 ³y¿ki octu (5%)2 ³y¿ki czystej wódki1 ³y¿ka mioduSos do kaczki:1 ³y¿ka oleju2 roztarte z¹bki czosnku3 ³y¿ki sosu hoisin lub powid³a œliwkowe1 ³y¿ka oleju sezamowego (dowolnie)2 ³y¿ki wywaru l lub wody1 ³y¿ka sosu sojowego (dowolnie)Mro¿on¹ kaczkê wstawiæ do lodówki do ca³kowitego rozmro¿enia na 24 - 36 godz.Skrzyde³ka i po³owê szyjki odci¹æ.T³uszcz przy jamie brzusznej i szyi usun¹æ.Du¿y, g³êboki garnek nape³niæ do po³owy wod¹, doprowadziæ do zagotowania.W³o¿yæ ptaka do gor¹cej wody, wy³¹czyæ gaz, kaczkê obróciæ, doprowadziæ jeszcze raz do zagotowania, garnek zestawiæ z ognia, zostawiæ ptaka w gor¹cej wodzie na 5 minut.Prze³o¿yæ do cedzaka, op³ukaæ t³uszcz ze skóry gor¹c¹ wod¹.Czyst¹ œciereczk¹ osuszyæ kaczkê z wierzchu i od wewn¹trz.Wnêtrze kaczki natrzeæ "piêcioma przyprawami" lub cynamonem, w³o¿yæ cebule dymki, bez szczypioru, spi¹æ wyka³aczkami lub zeszyæ.Ocet, wódkê i miód wlaæ do rondelka, mieszaj¹c trzymaæ na ma³ym ogniu a¿ sk³adniki po³¹cz¹ siê, dwukrotnie posmarowaæ kaczkê.Ptaka powiesiæ za szyjê w przewiewnym ch³odnym miejscu, zostawiæ do wyschniêcia na 10 -12 godz.Piekarnik rozgrzaæ do temperatury 220 °C.Kaczkê u³o¿yæ grzbietem do do³u na ruszcie piekarnika le¿¹cym na tacce, piec 15 min, obróciæ, piec dalsze 15 min.Zmniejszyæ temperaturê do 190 °C, piec kaczkê grzbietem do góry 30 min, obróciæ i piec dalsze 30-40 min.Kaczka winna byæ upieczona, a skórka ciemnoz³ota i chrupi¹ca.Tymczasem wlaæ olej do gor¹cego rondelka, w³o¿yæ czosnek, sma¿yæ 15 min na œrednim ogniu, dodaæ pozosta³e sk³adniki sosu do kaczki, mieszaj¹c podgrzewaæ do po³¹czenia i zagotowania.Przelaæ gor¹cy sos na dwa ma³e talerzyki.Szczypior pokrajaæ w 1 cm kawa³ki, ka¿de piórko przeci¹æ, wzd³u¿ na pó³, cebule pokroiæ wzd³u¿ w plasterki.Kaczkê wyj¹æ z piekarnika usun¹æ wyka³aczki lub nitkê.Trzymaæ kaczkê za szyjê, aby wyciek³ p³yn.Ostrym no¿em wyci¹æ 24 ma³e kawa³ki chrupi¹cej skórki.U³o¿yæ skórkê na gor¹cym pó³misku.Tak samo post¹piê z miŸsem.Na stole ustawiê pó³misek z miŸsem i skórk¹, talerzyki z sosem i cebul¹.Goœcie k³ad¹ kawa³ki skórki i miŸsa na po³Ã³wki bu³ki gotowanej na parze, smaruj¹ 1/2 - 1 ³y¿eczki sosu, obk³adaj¹c cebul¹ i szczypiorkiem sk³adaj¹ na pó³ jak kanapkê [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.