Index
Aronson Elliot, Wilson Timothy D., Akert Robin M. Psychologia społeczna (11)
Bettelheim Bruno Cudowne i pożyteczne O znaczeniach i wartoœciach baœni (11)
Dodziuk Anna Psychologia podręczna Częœć III Pokochać (11)
Kratochvil Stanisław Psychoterapia Kierunki metody badania (11)
Sienkiewicz Henryk Listy z podróży do Ameryki
Zimmer Bradley Marion Mgly Avalonu
abc.com.pl 6
lancuch (4)
Encyklopedia Prawna Rzeczpospolita
Dick Philip K My zdobywcy (3)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ramtopy.keep.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Ry¿sparzyæ wrz¹tkiem na sicie, a nastêpnie zalaæ mlekiem i na sypko gotowaæ.Czêœæ posiekanych œrodków cebuli przesma¿yæ; jaja ugotowaæ na twardo, równie¿ posiekaæ i dodaæ do ostudzonego ry¿u.Przygotowanym nadzieniem nape³niaæ cebule, w³o¿yæ do rondla, podlaæ wywarem z warzyw i dusiæ do miêkkoœci.Resztê t³uszczu zasma¿yæ z m¹k¹, dodaæ przecier pomidorowy.Sosem zalaæ potrawê i podawaæ j¹ z ziemniakami. Cebula faszerowana po kujawsku10 szt.cebul (jednakowej wielkoœci),15 dag kaszy manny,szklanka mleka,4 dag grzybów suszonych,3 ³y¿ki t³uszczu,jajo,pó³ szklanki œmietany,³y¿ka m¹ki,sól,pieprzCebulê przygotowaæ jak podano w przepisie na cebule faszerowane grzybami.Ugotowaæ na mleku kaszê mannê.Grzyby ugotowaæ, drobno posiekaæ i dodaæ do ostudzonej kaszy manny.Czêœæ posiekanych œrodków cebuli usma¿yæ na t³uszczu i wymieszaæ z ca³oœci¹.Nadzienie przyprawiæ dodaæ jajo i nape³niæ cebule.Nastêpnie w³o¿yæ je do rondla, podlaæ wywarem z grzybów i dusiæ do miêkkoœci.Przed podaniem podprawiæ sos m¹k¹ i œmietan¹.Podawaæ z ziemniakami. Fasola "Jaœ" z rydzami35 dag fasoli Jaœ",15 dag cebuli (szalotka),35 dag rydzów,10 dag t³uszczu,pó³ szklanki przecieru pomidorowego,³y¿ka m¹ki,papryka,sól,cukier,majeranek,pieprzFasolê ugotowaæ da miêkkoœci (pozostawiæ czêœæ wywaru).Cebule obraæ i usma¿yæ na t³uszczu na wolnym ogniu.Gdy bêd¹ miêkkie, zmieszaæ z fasol¹.Rydze oczyœciæ, op³ukaæ, drobno pokrajaæ i usma¿yæ na t³uszczu; dodaæ do fasoli.Przecier pomidorowy chwilê poddusiæ i zmieszaæ z ca³oœci¹.Potrawê podprawiæ m¹k¹, przyprawiæ do smaku i chwilê poddusiæ pad przykryciem.Podawaæ z ziemniakami. Fasola per³owa po amerykañsku40 dag fasoli bia³ej per³owej,2 ³y¿ki oliwy,³y¿ka mas³a,cebula,15 dag przecieru pomidorowego,15 dag marchwi,korzeñ pietruszki,kieliszek wina bia³ego,sól,cukier,pieprz,ziele angielskie,szklanka wywaru z w³oszczyznyFasolê ugotowaæ do miêkkoœci.Marchew i pietruszkê oczyœciæ i pokrajaæ w drobn¹ kostkê.Cebulê posiekaæ i dusiæ w oliwie razem z przecierem pomidorowym.Tak przygotowane jarzyny podlaæ wywarem z w³oszczyzny i dusiæ z dodatkiem mas³a.Fasolê odcedziæ, dodaæ do jarzyn i dusiæ na walnym ogniu pod przykryciem.Przed podaniem zalaæ winem i doprawiæ do smaku.Podawaæ z ziemniakami. Fasolka szparagowa po turecku75 dag fasolki szparagowej,25 dag papryki zielonej,20 dag pomidorów,cebula,2 ³y¿ki oliwy,cukier,naæ pietruszki,³y¿ka m¹ki,pieprz,ziele angielskie,kilka ³y¿ek winaFasolkê oczyœciæ z w³Ã³kien, op³ukaæ, pokrajaæ i ugotowaæ w ma³ej iloœci wody.Z papryki usun¹æ gniazda nasienne, pokrajaæ w plasterki, dodaæ obran¹, op³ukan¹ i pokrajan¹ cebulê, podsma¿yæ na oliwie, dodaæ da fasolki, poddusiæ.Gdy potrawa zmiêknie, dodaæ pokrajane w cz¹steczki pomidory, zasma¿kê z t³uszczu i m¹ki i chwilê jeszcze poddusiæ.Doprawiæ do smaku, dolaæ czerwonego wina.Podawaæ z ry¿em lub ziemniakami. Fasola z grzybami30 dag fasoli bia³ej,25 dag grzybów œwie¿ych lub 5 dag suszonych,du¿a cebula,2 ³y¿ki t³uszczu,pó³ szklanki œmietany,³y¿eczka m¹ki,cukier,sól,pieprz,przyprawa do zupFasolê ugotowaæ.Do czêœci wywaru, w którym gotowa³a siê fasola dodaæ cebulê przesma¿on¹ z pokrajanymi, uprzednio ugotowanymi grzybami (œwie¿ymi lub suszonymi).Wymieszaæ z fasol¹, podprawiæ œmietan¹ i m¹k¹; zagotowaæ, przyprawiæ do smaku.Podawaæ z ziemniakami. Fasola z zielon¹ papryk¹40 dag fasoli bia³ej,30 dag papryki zielonej,15 dag porów,2 ³y¿ki t³uszczu,pó³ szklanki œmietany,³y¿ka m¹ki,cukier,sól,z¹bek czosnku,pieprzFasolê ugotowaæ, pozostawiæ trochê wywaru, dodaæ roztarty czosnek.Paprykê oczyœciæ z nasion, pokrajaæ w paseczki z porami; udusiæ i dodaæ do fasoli.Potrawê zasma¿yæ m¹k¹, podprawiæ œmietan¹.Podawaæ z ziemniakami. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym1 kg fasoli szparagowej,cebula,2 ³y¿ki t³uszczu,pó³ szklanki przecieru pomidorowego lub 25 dag œwie¿ych pomidorów,cukier,przyprawa do zup,naæ pietruszki,sól,³y¿ka m¹ki,pieprzFasolkê szparagow¹ oczyœciæ z w³Ã³kien, drobno pokrajaæ i ugotowaæ do miêkkoœci.Drobno posiekan¹ cebulê lekko zrumieniæ, poddusiæ razem z pokrajanymi pomidorami lub przecierem, dodaæ fasolê, podlaæ wywarem i zasma¿yæ m¹k¹; doprawiæ do smaku.Podawaæ z ziemniakami i jajami sadzanymi. Groszek zielony po parysku60 dag groszku,2 ³y¿ki mas³a,³y¿ka m¹ki,pó³ szklanki œmietany lub szklanka mleka,2 ¿Ã³³tka,cukier,cytryna,koper,bu³ka paryska,sól,35 dag ry¿uUgotowaæ groszek w niewielkiej iloœci wody zaprawiæ surowym mas³em roztartym z m¹k¹, dodaæ œmietanê lub mleko i cukier oraz wycisn¹æ sok z cytryny.Potrawê zaci¹gn¹æ ¿Ã³³tkami.Z bu³ki usma¿yæ grzanki (w kszta³cie trójk¹ta).Ry¿ ugotowaæ na sypko, u³o¿yæ dooko³a pó³miska, w œrodku u³o¿yæ groszek i przybraæ grzankami.Ca³oœæ posypaæ posiekanym koprem [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.