Index
Aronson Elliot, Wilson Timothy D., Akert Robin M. Psychologia społeczna (11)
Bettelheim Bruno Cudowne i pożyteczne O znaczeniach i wartoœciach baœni (11)
Dodziuk Anna Psychologia podręczna Częœć III Pokochać (11)
Kratochvil Stanisław Psychoterapia Kierunki metody badania (11)
Polonez Fiat Poradnik Napraw
19 (91)
Cizia Zyke Goraczka (2)
czasu (2)
19 (248)
abc.com.pl 9
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • acwpower.xlx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Wymieszaæ pomidory, marchewkê, czosnek i zielon¹ pietruszkê, uk³adaæ równomiernie na ziemniakach, polaæ wod¹ lub roso³em.Wstawiæ do nagrzanego piekarnika (190oC), piec przez godzinê.Okres pieczenia mo¿na skróciæ poprzez obgotowanie lub , przysma¿enie ziemniaków.) Wlaæ oliwê i piec dalej przez 25 min.Podawaæ na gor¹co lub na zimno z zielon¹ sa³at ze œmietan¹ lub mizeri¹.Proporcje dla 2-3 osób Duszone jarzyny (Turcja)1/2 szklanki oleju jadalnego2-3 posiekane cebule2 pomidory sparzone, obrane i posiekane2 œwie¿e papryki – usun¹æ nasiona i zgrubienia, pokrajaæ w paski1/4 kg zielonej fasolki – usun¹æ ogonki i w³Ã³kna, przepo³owiê2 du¿e ziemniaki obranepokrajane w du¿¹ kostkêsól i pieprz do smakuCebulê sma¿yæ w rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia.Dodaæ jarzyny, doprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem, wymieszaæ.Dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu oko³o 30 min.Nie odkrywaæ, pod koniec zamieszaæ.Podawaæ na gor¹co lub na zimno polane jogurtem z zielon¹ sa³at¹ w sosie winegret.Proporcje dla 2-3 osób Cukinia w cieœcie (Irak)1/2 szklanki wody1/2 szklanki m¹ki1 jajo roztrzepane1/2 ³y¿eczki soli2 m³ode cukinie obrane pokrajane w plastry centymetrowej d³ugoœciolej do sma¿eniasos:1 i 1/2 szklanki jogurtu lub zsiad³ego mlekasól i roztarty czosnek do smakuWymieszaæ ze sob¹ sk³adniki sosu, odstawiæ.Z wody, m¹ki, jaja i soli wyrobiæ ciasto (gdyby by³o zbyt rzadkie doda trochê m¹ki).Rozgrzaæ olej na du¿ej patelni.Cukiniê zanurzyæ w cieœcie i sma¿yæ z obu stron na z³oty kolor.Natychmiast podawaæ na gor¹cym pó³misku polan¹ sosem, z surówk¹ z bia³ej kapusty.Proporcje dla 2-3 osób Zapiekanka z bak³a¿anów i twarogu (Turcja)8 ³y¿ki oliwy lub oleju jadalnego2 posiekane cebule1 wiêkszy bak³a¿an obrany pokrajany w dwucentymetrowe kostki2 pomidory sparzone, obrane, posiekane2 ³y¿eczki soli1 ³y¿eczka pieprzu1 ¿Ã³³tko roztrzepane1/2 szklanki mleka1/2 szklanki twarogumas³o do wysmarowanianaczynia do pieczeniaCebulê sma¿yæ w rozgrzanym oleju lub oliwiæ przez 5 min czêsto mieszaj¹c.W³o¿yæ bak³a¿an, wymieszaæ, dusiæ dalej na ma³ym ogniu przez 10 min.Dodaæ pomidory, sól i pieprz, dusiæ przez 10 min, mieszaj¹c klika razy.Jarzyny prze³o¿yæ do wysmarowanego ¿aroodpornego naczynia.Po³¹czyæ ¿Ã³³tko, mleko i twaróg, dok³adnie wymieszaæ, polaæ jarzyny.Piec w œrednio nagrzanym piekarniku (190oC) przez 46 min.Podawaæ z kwaœn¹ surówk¹ lub zielon¹ sa³at¹.Proporcje dla 2-3 osób Curry z soczewicy i jaj (Indie)1/2 szklanki soczewicy1 i1/2 ³y¿ki mas³a1 cebula pokrajana w plasterki1/2 ³y¿ki garam masala1/2 szklanki wody1/2 ³y¿eczki soli3 jaja na twardoSoczewicê przebraæ, wyp³ukaæ, zalaæ wod¹ na noc.W³o¿yæ cebulê i garam masala na rozgrzane mas³o, sma¿yæ na ma³ym ogniu przez 10 min., czêsto mieszaj¹c.Dodaæ os¹czon¹ soczewicê, zalaæ wod¹, gotowaæ pod przykryciem na ma³ym ogniu przez 45 min.; a¿ bêdzie miêkka.Doprawiæ sol¹.Dodaæ jaja pokrajane w talarki, lekko wymieszaæ, wszystko dusiæ przez 5 min.Podawaæ z ry¿em ugotowanym na sypko i RAIT¥ lub SAMBAL.Mo¿na dodaæ z¹bek roztartego czosnku i sma¿yæ razem z cebul¹.Proporcje dla 2-3 osób Kapusta sodko-kwaœna (Indie)1 marchew obrana1 du¿y pomidor sparzony, obrany³y¿ki mas³a lub sklarowanego maa ghee1 ³y¿eczkê octu (6 proc.)2 ³y¿ki cukru1/2 ³y¿eczki soli1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej1/4 œœredniej g³Ã³wki bia³ej kapustyMarchew zetrzeæ na tarce, pomidory pokrajaæ w plasterki.Na patelni rozgrzaæ ³y¿ki mas³a, sma¿yê marchew i pomidory przez 5 min., czŸsto mieszaj¹c.Przetrzeê usma¿one jarzyny przez sito, w³o¿yê do rondla, doprawiŸ sol¹, pieprzem, octem i cukrem.M¹kŸ ziemniaczan¹ rozprowadziê w1/2 szklance wody, wlaê do rondla.Podgrzewaê do zagotowania, mieszaj¹c.Kapustê umyæ; pokrajaæ w szerokie paski (2 cm).Sma¿yæ na mocno rozgrzanym maœle (2 ³y¿ki) na œrednim ogniu przez 5 min., czêsto mieszaj¹c.Kapustê polaæ sosem i dusiæ przez 5 min.Podawaæ do miêsa lub z ry¿em ugotowanym na sypko. Zielony groszek z bia³ym serem (Indie)25 dkg pe³not³ustego sera6 ³y¿ek mas³a lub sklarowanego mas³a ghae2 cebule pokrajane w cienkie plasterki2/3 szklanki wody1 i1/2 szklanki zielonego groszku (œwie¿ego lub mro¿onego)1/2 ³y¿eczki papryki1/2 ³y¿eczki imbiru1/2 ³y¿eczki garam masalaPokrajaæ ser w du¿¹ kostkê.Na g³êbokiej patelni rozgrzaæ mas³o, sma¿yæ cebulê na z³oty kolor, stale mieszaj¹c, odstawiæ.Groszek gotowaæ pod przykryciem przez 3-4 min., odcedziæ.W³o¿yæ groszek, ser, paprykê i imbir na patelniê, ostro¿nie mieszaj¹c sma¿yæ przez 3 min.Wsypaæ garam masala, delikatnie zamieszaæ, sma¿yæ dalej przez 2 min.Podawaæ do miês, lub jako oddzielne danie z ry¿em.Proporcje dla 3-4 osób jako dodatek do miêsProporcje dla 2-3 osób jako oddzielne danie Kotleciki z ¿Ã³³tego grochu (Indie)1 szklanka ¿Ã³³tego grochu1 roztarty z¹bek czosnku4 ³y¿ki posiekanej zielonej pietruszki1/2 ³y¿ki imbiru1/2 ³y¿eczki soli1 listek laurowy zmielony1 ³y¿eczki cumin lub 1/3 ³y¿eczki kminku1 jajo roztrzepanesklarowane mas³o gheeGroch przebraæ; wyp³ukaæ, zalaæ wod¹ na noc.Odcedziæ.Wlaæ tyle wody, aby przykrywa³a groch, gotowaæ do miêkkoœci na ma³ym ogniu oko³o 2 godz.W razie potrzeby dolewaæ wodê.Os¹czyæ, zemleæ w maszynce.Do grochu puree dodaæ czosnek, zielon¹ pietruszkê, imbir, sól, listek laurowy; cumin lub kminek i jajo.Wszystko dok³adnie wymieszaæ.Formowaæ ma³e kotleciki, sma¿yæ na mocno rozgrzanym sklarowanym maœle.Zrumieniæ z obu stron.Podawaæ z sa³atk¹ z ogórka - RAITA i chlebkiem indyjskim lub ze œwie¿ym bia³ym pieczywem.Proporcje dla 3-4 osób Kapusta pekiñska na ostro (Chiny)1/4 kg kapusty pekiñskiej lub w³oskiej1/4 ³y¿eczki soli1 ³y¿eczka oleju jadalnego1/2 ³y¿ki posiekanego korzenia imbiru lub 1/2 imbiru ³y¿eczki imbiru w proszku1/2 ³y¿eczki przyprawy chili1 ³y¿ka pokrajanej czerwonej papryki1/2 ³y¿ki oleju jadalnego¾ ³y¿ki sosu sojowego lub 1 ³y¿eczka przyprawy maggi i 2 ³y¿eczki wodyszczypta glutasoli2 ³y¿ki roso³u lub wodyKapustê wyp³ukaæ, pokrajaæ na 6 cm kawa³ki, w³o¿yæ do miski, posypaæ sol¹, zalaæ szklank¹ wody, wymieszaê, odstawiê na 2 godz.Przesma¿yê imbir i chili na rozgrzanym oleju, mieszaê.Dodaê kapustŸ, sma¿yê na du¿ym ogniu przez 2 i 1/2 min., stale-mieszaj¹c.Prze³o¿yê na gor¹cy pó³misek.Wlaê olej na patelniŸ (1!2 ³y¿ki), w³o¿yê paprykŸ, sma¿yê na œrednim ogniu przez 15 sek., mieszaj¹c.Wlaæ sos sojowy lub maggi z wod¹ -ocet z wod¹, rosó³, dodaæ cukier, gotowaæ przez 15 min.Sosem tym polaæ kapustê.Podawaæ z ry¿em sma¿onym lub jako jarzynê do miêsa.Jarzyny sma¿one po chiñsku musz¹ byæ chrupkie, niemal pó³surowe, nie strac¹ wówczas swoich wartoœci od¿ywczych.Proporcje dla 2-3 osób Sma¿one ja¿yny po chiñsku (Chiny)1 i 1/2 szklanki zielonej fasoli pociŸtej w ukoœne paski1 marchew pokrajana w s³upki1/4 ³y¿eczki cukru1/4 ³y¿eczki soli1/2 szklanki pieczarek pokrajanych w paseczki1 œrednia cebula pokrajana w piórka1 ma³y roztarty z¹bek czosnku2 ³y¿ki oleju jadalnegoSos:1/2 szklanki wywaru z jarzyn1 ³y¿ka sosu sojowego lub 1 ³y¿eczka przyprawy maggi i 2 ³y¿eczki wody1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej2 ³y¿ki bia³ego wytrawnego winaSk³adniki sosu wymieszaæ i odstawiæ.Fasolê i marchew gotowaæ w ma³ej iloœci wody z soli i cukrem przez 5 min., odcedziæ, zalaæ zimn¹ wod¹; odstawiæ na 5 min., os¹czyæ.Mocno rozgrzaæ olej, pieczarki sma¿yæ przez 2 min [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.