Index
Aronson Elliot, Wilson Timothy D., Akert Robin M. Psychologia społeczna (11)
Bettelheim Bruno Cudowne i pożyteczne O znaczeniach i wartoœciach baœni (11)
Dodziuk Anna Psychologia podręczna Częœć III Pokochać (11)
Kratochvil Stanisław Psychoterapia Kierunki metody badania (11)
Chmielewska Joanna Babski motyw (5)
Chalker Jack L Swiaty Rombu 04 Meduza Tygrys w opalach
Nienacki Zbigniew Pan Samochodzik i Fantomas
www nie com pl 1
869113325 (4)
abc.com.pl 7
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • typer24.pev.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Olej rozgrzaæ na gor¹cej patelni, dodaæ czosnek, mieszaj¹c sma¿yæ na œrednim ogniu 20 sek.Dodaæ cukiniê, mieszaj¹c sma¿yæ 2 min, wsypaæ cukier, starannie wymieszaæ nie zdejmuj¹c z ognia.Prze³o¿yæ na talerz, podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 2-3 osób SMA¯ONA KAPUSTA Z POMIDORAMI – kuchnia chiñskama³a g³Ã³wka bia³ej, w³oskiej albo pekiñskiej kapusty (oko³o 1/2 kg)4 œrednie pomidory (oko³o 35 dag)3 ³y¿ki oleju1 roztarty z¹bek czosnku1 ³y¿eczka soliszczypta pieprzu1 ³y¿eczka cukruKapustê w³osk¹ przepo³owiæ z góry do do³u, usun¹æ g³¹b.Pokrajaæ w paski o szerokoœci 2 cm.Pekiñsk¹ pokrajaæ w 3 cm paski.Pomidory pokrajaæ z góry do do³u na 6 cz¹stek.Patelniê mocno podgrzaæ na du¿ym ogniu, wlaæ olej, rozgrzaæ, dodaæ do oleju czosnek, sma¿yæ do lekkiego zrumienienia, czêsto mieszaj¹c.Wsypaæ kapustê, mieszaj¹c sma¿yæ 3 min.Dodaæ pomidory, sól, cukier i pieprz, mieszaj¹c sma¿yæ 2 minuty.Przykryæ patelniê, wy³¹czyæ gaz, pozostawiæ na minutê.Prze³o¿yæ na talerz.Podawaæ natychmiast na przystawkê.Proporcje: dla 4 osób SMA¯ONE POMIDORY W SOSIE JAJOWYM – kuchnia chiñska1/2 kg twardych, dojrza³ych pomidorów2 jaja3 ³y¿ki oleju1/2 ³y¿eczki soli1 roztarty z¹bek czosnku1 drobno posiekana cebula dymka2 ³y¿eczki wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódkiszczypta pieprzu2 ³y¿eczki cukru1 rozkruszona ma³a kostka roso³owa1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 ³y¿kami wody1 ³y¿eczka oleju sezamowego (dowolnie)Pomidory sparzyæ, obraæ ze skórki.Ka¿dy przeci¹æ w poprzek na pó³, lekko œcisn¹æ w rêku ka¿d¹ po³Ã³wkê, ³y¿eczk¹ wybraæ nasiona, usun¹æ sok, nastêpnie pokrajaæ na 3 czêœci.Jaja roztrzepaæ z ³y¿k¹ oleju i szczypt¹ soli.Olej wlaæ na gor¹c¹ patelniê, rozgrzaæ, dodaæ czosnek i cebulê, mieszaj¹c sma¿yæ 10 sek na du¿ym ogniu.Wlaæ alkohol przy brzegu patelni, dodaæ pomidory, mieszaj¹c sma¿yæ do wyparowania soku z pomidorów, oko³o minuty.Przyprawiæ sol¹, pieprzem, cukrem i kostk¹ roso³ow¹, dok³adnie wymieszaæ.Wlaæ m¹kê rozprowadzon¹ wod¹, mieszaj¹c sma¿yæ do zagotowania.Wlaæ jaja przy brzegu patelni, mieszaj¹c sma¿yæ a¿ siê zetn¹.Pokropiæ olejem sezamowym.Podawaæ natychmiast jako jarzynkê.Proporcje: dla 4 osób WIEJSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE – kuchnia chiñska3 œrednie chiñskie suszone czarne grzybki lub 3 du¿e obgotowane pieczarki1/2 kg ziemniaków1 ga³¹zka zielonej pietruszkiszczypta zmielonej kolendry1 cebula dymka5 dag kie³basy krakowskiej parzonej1/2 ³y¿eczki soliszczypta pieprzu1 ³y¿eczka oleju sezamowego lub sojowego4 ³y¿ki oleju do sma¿eniaSuszone grzyby chiñskie namoczyæ w ciep³ej wodzie, a¿ stan¹ siê miêkkie.Odci¹æ trzonki.Odcisn¹æ sok z kapeluszy, grubo je posiekaæ.Pieczarki posiekaæ na wiêksze kawa³ki.Obrane ziemniaki zetrzeæ na tarce o du¿ych oczkach, zlaæ 1 ³y¿kê krochmalu.Zielon¹ pietruszkê i dymkê drobno posiekaæ, wymieszaæ ze zmielon¹ kolendr¹.Kie³basê posiekaæ na ma³e kawa³ki.Kie³basê w³o¿yæ do miski z ziemniakami, dodaæ sól, pieprz, olej i grzyby, starannie wymieszaæ, lekko po³¹czyæ z cebul¹ i zielenin¹.Œredni¹ patelniê mocno podgrzaæ na du¿ym ogniu, wlaæ ³y¿kŸ oleju, rozprowadziê po dnie i bokach, rozgrzaê, zmniejszyê p³omieñ, w³o¿yê 1/4 czŸœci ciasta ziemniaczanego, rozp³aszczyê na placek o gruboœci 1/2 cm, sma¿yê do zrumienienia oko³o 3 min, obróciê, sma¿yê z drugiej strony na ciemnoz³oty kolor.Prze³o¿yê na gor¹cy pó³misek.Sma¿yæ pozosta³e 3 placki, prze³o¿yæ na pó³misek.Odstawiæ na 5 min w temperaturze pokojowej.Podawaæ na ciep³o.Proporcje: dla 4-6 osób, kiedy podajemy inne potrawy FA£SZYWE KULKI Z KREWETEK – kuchnia chiñska25 dag ziemniaków1/2 szklanki startej marchwi na tarce o œrednich oczkach1/3 szklanki startej bia³ej rzodkiewki (sopel) na tarce o œrednich oczkach1 roztrzepane jajo2 ³y¿ki wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódki1 ³y¿eczka soliszczypta pieprzu2 ³y¿ki posiekanej cebuli dymki3 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanej2 szklanki olejus³odko-kwaœny sos lub ostry keczupZiemniaki ugotowaæ w ³upinkach.Przestudziæ, obraæ skórkê, ut³uc, przetrzeæ przez sito.Wymieszaæ z marchwi¹, rzodkiewk¹, jajkiem, alkoholem, sol¹, pieprzem, cebul¹ dymk¹ i m¹k¹ ziemniaczan¹, ubiæ na jednolit¹ masê.Olej rozgrzaæ na œrednim ogniu, sprawdziæ temperaturê.Z masy formowaæ kulki wielkoœci ma³ego orzecha w³oskiego, k³aœæ po kilka sztuk w gor¹cy olej, sma¿yæ na z³oty kolor, os¹czyæ z oleju.Sma¿yæ pozosta³e.Gor¹ce kulki polaæ rozgrzanym s³odko-kwaœnym sosem.Serwowaæ jako danie g³Ã³wne lub podawaæ na gor¹co z keczupem na przek¹skê.Proporcje: dla 4 osób - jako danie g³Ã³wne, z ry¿em lub dla 8 osób na przek¹skê PIKANTNY BAK£A¯AN – kuchnia chiñska1/2 kg bak³a¿ana2 szklanki oleju1/2 ³y¿ki roztartego czosnku1 ³y¿ka startego œwie¿ego imbiru lub 2 ³y¿eczki imbiru w proszku1/2 ³y¿ki wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódki1/2 ³y¿ki posiekanej œwie¿ej ostrej papryczki lub 1/2 - 1 ³y¿eczki chilli1/2 ³y¿eczki cukru1 ³y¿ka octu2 ³y¿ki posiekanej cebuli dymki1/2 szklanki roso³u lub wywaru I1/4 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej rozprowadzonej ³y¿k¹ wody1 ³y¿eczka oleju sezamowego (dowolnie)2 ³y¿ki sosu sojowegoBak³a¿any obraæ, pokrajaæ w d³ugie paski o szerokoœci 2 cm.Olej mocno rozgrzaæ w g³êbokim rondlu, sprawdziæ temperaturê.K³aœæ po kilka pasków warzyw w gor¹cy olej, sma¿yæ minutê, wybraæ ³y¿k¹ cedzakow¹, prze³o¿yæ do cedzaka, pozostawiæ do os¹czenia.Sma¿yæ pozosta³e.Patelniê mocno podgrzaæ na du¿ym p³omieniu, wlaæ 2 ³y¿ki oleju, rozgrzaæ.Dodaæ czosnek i œwie¿y imbir (w proszku dodaæ z winem), mieszaj¹c sma¿yæ minutê.W³o¿yæ bak³a¿any, dodaæ alkohol (imbir w proszku), sos sojowy, paprykê lub chilli, cukier, ocet, cebulê dymkê i rosó³, mieszaj¹c dusiæ 2 min.Wlaæ rozprowadzon¹ m¹kê, ostro¿nie mieszaj¹c gotowaæ do zgêstnienia.Pokropiæ olejem sezamowym.Prze³o¿yæ do gor¹cej salaterki podawaæ natychmiast lub na zimno z bu³eczkami na parze.Proporcje: dla 4 osób - jako danie g³Ã³wne, z ry¿em lub bu³eczkami SMA¯ONE OGÓRKI LUB CUKINIE – kuchnia chiñskadu¿e œwie¿e ogórki lub m³ode cukinie1 ³y¿ka oleju1/2 ³y¿ki roztartego czosnku1 ³y¿eczka startego œwie¿ego imbiru lub 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku1/2 ³y¿ki drobno posiekanej ostrej papryczki lub 1/2 ³y¿eczki chilli1 ³y¿ka sosu sojowego1/4 ³y¿eczki cukru1/4 ³y¿eczki soliOgórki obraæ, przeci¹æ wzd³u¿ na pó³, usun¹æ nasiona, podzieliæ wzd³u¿ ka¿d¹ po³Ã³wkê na 2 czêœci, nastêpnie pokrajaæ w 4 cm kawa³ki.Cukini nie obieraæ, nie usuwaæ nasion, pokrajaæ tak samo jak ogórki [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.