Index
30 (49)
31 (49)
49 (8)
rewolucja przemysłowa w polsce
Nosiciel
310 frame (2)
Zlecenie Jansona
141 01 (10)
08 (121)
The Redemption of Althalus by Eddings
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lenka007.xlx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Po ubiciu zdj¹æ z ognia, a gdy masa trochê przestygnie, dodaæ m¹ki, mas³o i drobno posiekan¹ skórkê pomarañczow¹, ubijaj¹c jeszcze przez pewien czas.W koñcu wyk³adaæ masê na wysmarowane t³uszczem foremki w kszta³cie muszli (nape³niaæ je do 3/4 wysokoœci), ustawiæ na blasze i piec w niezbyt gor¹cym piekarniku.TORCIKI KREMOWESk³adniki ciasta :20 dag maki,8 dag zmielonych migda³Ã³w,12 dag cukru,15 dag mas³a,pó³ ³y¿eczki cynamonu,1 ³y¿eczka proszku do pieczenia.Sk³adniki kremu :1 1/2 szklanki mleka,10 dag cukru,1 paczka budyniu waniliowego,1 ¿Ã³³tko.Sk³adniki lukru :2 dag czekolady,pó³ ³y¿eczki kakao,2 ³y¿ki wody,3 ³y¿ki cukru pudru.Do prze³o¿enia :konfitura z wiœni lub rodzynki.Z podanych sk³adników wyrobiæ doœæ gêste ciasto, rozwa³kowaæ je cienko, wyci¹æ kieliszkiem kr¹¿ki, u³o¿yæ na blasze lekko wysmarowanej t³uszczem i piec na kolor jasno¿Ã³³ty.Po przestudzeniu ³¹czyæ po dwa kr¹¿ki, przek³adaj¹c je warstw¹ os¹czonej konfitury lub namoczonymi rodzynkami oraz kremem waniliowym.Powierzchniê torcików pokryæ lukrem czekoladowym i ewentualnie posypaæ cukrem pudrem.Przygotowanie kremu waniliowego.Ugotowaæ - zgodnie z przepisem - budyñ waniliowy, dodaæ 1 ¿Ã³³tko i mieszaæ do ostygniêcia.Przyrz¹dzanie lukru czekoladowego.Utart¹ czekoladê dobrze wymieszaæ z kakao, ciep³¹ wod¹ i cukrem pudrem.Smarowaæ nim powierzchniê torcików.CIASTECZKA ANGIELSKIE I1 szklanka m¹ki ziemniaczanej,15 dag cukru,2 ³y¿ki mas³a,2 jaja,pó³ szklanki mleka,1 paczkaproszku do pieczenia.Z podanych sk³adników wyrobiæ ciasto, cienko rozwa³kowaæ, wykrawaæ foremk¹ ciasteczka i piec w œrednio gor¹cym piekarniku.CIASTECZKA ANGIELSKIE II90 dag m¹ki,10 dag cukru,20 dag mas³a,4 ¿Ã³³tka,30 dag œmietany,2 dag soli,10-15 dag sera szwajcarskiego,Do przesianej m¹ki wlaæ œmietanê, dodaæ cukier, sól, ¿Ã³³tka oraz mas³o i zagnieœæ ciasto.Jeœli jest za twarde - dodaæ mleka.Wa³kowaæ ciasto 4 razy z 10-15-minutowymi przerwami, jak ciasto francuskie.Formowaæ ciastka dowolnego kszta³tu.Posmarowaæ jajem, posypaæ utartym serem.Piec 15-20 minut.Podawaæ do wina lub do piwa.PLACEK DELIKATNY:2 jaja,5 ³y¿ek cukru,1/4 I mleka,3 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanej,pó³ paczki cukru waniliowego,2-3 listki bia³ej ¿elatyny,marmolada,biszkopty.Utrzeæ jaja z cukrem i cukrem waniliowym, dodaæ m¹kê ziemniaczan¹ i zetrzeæ z ch³odnym mlekiem na g³adk¹ masê.Nastêpnie postawiæ na ogieñ i ubijaj¹c podgrzewaæ.Gdy bêdzie siê ju¿ prawie gotowaæ, odstawiæ, dodaæ ¿elatynê rozpuszczon¹ w wodzie i nadal ubijaæ do stê¿enia.Nastêpnie wy³o¿yæ na p³ytkê porcelanow¹ i rozsmarowaæ na gruboœæ ok.1 1/2 cm.Gdy masa przestygnie posmarowaæ marmolad¹ i ob³o¿yæ biszkoptami.MAZUREK PRALINOWY1/2 kg cukru,20 dag mas³a,25 dag migda³Ã³w,25 dag czekolady,wafle lub op³atki.Z cukru i wody sporz¹dziæ gêsty syrop, dodaæ zmielone migda³y i czekoladê i dok³adnie rozetrzeæ.Gdy masa zgêstnieje, dodaæ mas³o.Mieszaæ na ogniu dalej, a gdy masa jeszcze bardziej zgêstnieje, zestawiæ z ognia przestudziæ i prze³o¿yæ ni¹ wafle.Wynieœæ do ch³odnego miejsca.Mo¿na polaæ lukrem lub ozdobiæ skórk¹ pomarañczow¹.TORT Z CHA£W¥25 dag cha³wy,2 ¿Ã³³tka,25 dag mas³a,10 dag cukru pudru,1 paczka wafli okr¹g³ych.¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem pudrem.Cha³wê wyrobiæ na miêkko.Po³¹czyæ obie masy, dodaæ wyrobione mas³o i ca³oœæ dok³adnie wymieszaæ.Posmarowaæ mas¹ wafle, z³o¿yæ, po³o¿yæ na czystym papierze pergaminowym, przycisn¹æ deseczk¹ i wynieœæ do ch³odnego miejsca.TORT CZEKOLADOWO-MIGDA£OWY I40 dag cukru,20 dag mas³a,1 szklanka wody,1 laska wanilii,20 dag migda³Ã³w,4 tabliczki czekolady,op³atki lub wafle.Zagotowaæ cukier z wad¹ i ut³uczon¹ wanili¹.Dodaæ posiekane migda³y i utart¹ czekoladê i mieszaæ do ostygniêcia.Utrzeæ mas³o na pianê i wymieszaæ z mas¹.Wlaæ do tortownicy wy³o¿onej op³atkami lub waflami i przestudziæ.Nastêpnie oblaæ boki i wierzch polew¹ o dowolnym smaku i obsypaæ posiekanymi migda³ami.TORT CZEKOLADOWO-MIGDA£OWY II20 dag czekolady,20 dag cukru pudru,1 ³y¿ka mas³a,4 ³y¿ki wody,sok z pó³ cytryny,10 dag migda³Ã³w lub orzechów,wafle lub op³atki.Do czekolady dodaæ cukier puder oraz mas³o i rozgrzaæ na ogniu.Nastêpnie dodaæ wodê i sok z cytryny i mieszaj¹c zagotowaæ po czym zestawiæ z ognia i dosypaæ zmielone migda³y lub orzechy.Dobrze masê wymieszaæ, wylaæ do tortownicy wy³o¿onej op³atkami i przestudziæ.TORCIK "FIGUS"20 dag mas³a,1 1/2 szklanki cukru,1/2 szklanki mleka,3 szklanki zrumienionych p³atków owsianych,3 ³y¿ki kakao,wafle.Cukier podzieliæ na dwie czêœci.Z jednej czêœci ugotowaæ karmel i mieszaj¹c wrzuciæ p³atki.Drug¹ czêœæ rozpuœciæ z mas³em [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.