Index
rozdzial 10 (44)
44 695
44 1425
44 (34)
12 (44)
44 601
44 (31)
44 1 (6)
40 mat (4)
472 (4)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • emaginacja.xlx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Warzywa umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, pokrajaæ, w³o¿yæ do garnka z wrz¹c¹ wod¹, posoliæ, zagotowaæ.Do wrz¹tku w³o¿yæ pokrajane porcje kurczaka oraz listek laurowy i 1/2 ³y¿ki majeranku.Ugotowaæ do miêkkoœci, porcje kurczêcia wyj¹æ.Warzywa przetrzeæ przez sito lub zmiksowaæ z dodatkiem 1-11/2 szklanki wywaru.Do przygotowanego w ten sposób sosu dodaæ ostr¹ paprykê, sprawdziæ smak, ewentualnie przyprawiæ sol¹ i papryk¹.Do sosu w³o¿yæ porcje kurczêcia.Zagotowaæ, Wy³o¿yæ na pó³misek, posypaæ posiekan¹ pietruszk¹.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków z wody i surówek. KOTLECIKI Z DROBIU W SOSIE SELEROWYM50 dag udek z brojlera2 bia³ka2 Iy¿ki umytego, drobno pokrajanego koperku z naci¹ pietruszki30 dag selerasólpieprz2 ³y¿ki posiekanej naci pietruszki lub selera naciowegoUdka umyæ,.osuszyæ.Odkrajaæ miêso od koœci.Miêso pokrajaæ, zemleæ w maszynce do miêsa dwukrotnie.Do masy miêsnej dodaæ bia³ka i posiekany koperek z pietruszk¹.Wyrobiæ doskonale drewnian¹ ³y¿k¹ lub robotem wykorzystuj¹c przystawkê w kszta³cie litery S.Masê przyprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem, a nastêpnie formowaæ z niej (rêkami zwil¿onymi wod¹) owalne porcje.Porcje uk³adaæ kolejno na zwil¿onej wod¹ desce i formowaæ owalne kotleciki.Seler umyæ, oczyœciæ, pokrajaæ, w³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody, gotowaæ kilka minut.Do wrz¹cego wywaru w³o¿yæ kotleciki i gotowaæ pod przykryciem przez ok.20 min.Ugotowany seler ze szklank¹ wywaru zmiksowaæ lub przetrzeæ przez sito, przyprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem, wymieszaæ z posiekan¹ naci¹ pietruszki lub selera.Kotleciki wy³o¿yæ na pó³misek, polaæ sosem.Podawaæ z ziemniakami z wody (1-2 na porcjê) i z surówk¹. KLOPS Z DROBIU GOTOWANY W PAPRYCE50 dag udek z drobiu2 bia³ka20 dag cebuli2 ³y¿ki umytego, drobno posiekanego koperku z naci¹ pietruszki30 dag papryki4 z¹bki czosnku4 ³y¿ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki z estragonem i bazyli¹sólostra sproszkowana paprykapieprzUdka umyæ osuszyæ.Miêso odkrajaæ od koœci i zemleæ w maszynce do miêsa.Po³owê cebuli obraæ, op³ukaæ, utrzeæ na tarce z du¿ymi otworami posoliæ, podgrzewaæ mieszaj¹c do czasu, a¿ zacznie lekko ¿Ã³³kn¹æ.Dodaæ do masy miêsnej, dodaj¹c jednoczeœnie bia³ka i koperek z pietruszk¹.Doskonale wyrobiæ drewnian¹ ³y¿k¹ lub robotem elektrycznym z przystawk¹ w kszta³cie litery S.Przyprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem.Z przygotowanej masy uformowaæ wa³ek na desce zwil¿onej wod¹, owin¹æ gaz¹, obwi¹zaæ nitk¹ bawe³nian¹ tak jak baleron.Paprykê umyæ, ka¿dy str¹k przekrajaæ, oczyœciæ z nasion, usun¹æ szypu³ki.Oczyszczon¹ paprykê pokrajaæ w makaronik.Resztê cebuli obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w piórka, wymieszaæ z papryk¹, dodaæ pokrajany czosnek.Miêso w³o¿yæ do rondla z wrz¹c¹ wod¹, osoliæ, dodaæ paprykê z cebul¹ i nieco ostrej papryki.Gotowaæ pod przykryciem przez ok.30 min.Ugotowany klops wyj¹æ z rondla, zdj¹æ gazê.Klops pokrajaæ w poprzek na porcje.U³o¿yæ na ogrzanym pó³misku, ob³o¿yæ ugotowan¹ papryk¹ z cebul¹, posypaæ posiekan¹ zielenin¹ i lekko oprószyæ ostr¹ papryk¹.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków purée (1 - 1/2 ³y¿ki na porcjŸ) i z kalafiorem lub broku³ami gotowanymi. ROLADA Z PIERSI DROBIU50 dag piersi drobiu2 bia³ka20 dag pieczareksól czosnkowasól1 ³y¿ka oliwy lub olejuPieczarki oczyœciæ, umyæ, os¹czyæ, pokrajaæ w drobn¹ kostkê, wsypaæ do wrz¹cej wody, doprowadziæ do zawrzenia, odcedziæ, wsypaæ do rondelka, chwilê poddusiæ, przyprawiæ do smaku sol¹, ostudziæ.Miêso z drobiu zbiæ zwil¿onym t³uczkiem, a nastêpnie pobijaj¹c po³¹czyæ w jeden du¿y p³at.Poszczególne zbite p³atki powinny zachodziæ na siebie.Powierzchniê ³¹czenia p³atów posmarowaæ bia³kiem.Ostudzone pieczarki wymieszaæ z ubitym na pianê drugim bia³kiem, oprószyæ sol¹ czosnkow¹.Uzyskanym w ten sposób nadzieniem posmarowaæ p³at miêsa, zwin¹æ w œcis³y rulon.Obwi¹zaæ œcis³o nitk¹ bawe³nian¹ tak jak baleron.Uformowan¹ roladê obrumieniæ, wk³adaj¹c na rozgrzan¹ patelniê posmarowan¹ oliw¹ lub olejem.Po obrumienieniu prze³o¿yæ do rondla, podlaæ wrz¹c¹ wod¹, udusiæ pod przykryciem do miêkkoœci.Miêkk¹ roladê pokrajaæ w poprzek na porcje, u³o¿yæ na ogrzanym pó³misku, ob³o¿yæ pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcjê).Podawaæ z dodatkiem surówki z sa³aty, cykorii lub ze œwie¿ych ogórków. SZASZ£YKI Z DROBIU OPIEKANE50 dag piersi drobiu (brojlera)25 dag ma³ych cebulek8 z¹bków czosnku (równej wielkoœci)1 ³y¿ka mieszanych przypraw zio³owych1/2 ³y¿ki oliwy lub oleju, sól, pieprzMiêso z piersi umyæ, osuszyæ, natrzeæ starannie rozkruszonymi przyprawami zio³owymi, u³o¿yæ p³at na p³acie, przycisn¹æ, przykryæ, pozostawiæ w lodówce na ok.30 min.Cebulki i czosnek obraæ, op³ukaæ.Miêso z piersi pokrajaæ w foremne kostki, o boku 11/2 cm.Na szpadki lub na szpilki do drobiu nadziewaæ kolejno miêso i cebulki.Na ka¿d¹ szpadkê nadziaæ tak¿e po 2 z¹bki czosnku.Patelniê z grubym dnem lub lepiej patelniê z pow³ok¹ typu teflon posmarowaæ oliw¹ lub olejem.Rozgrzaæ, u³o¿yæ przygotowane szasz³yki, przykryæ.Ogrzewaæ na ogniu a¿ do zrumienienia siê sk³adników.W czasie ogrzewania odwracaæ, ¿eby siê zrumieni³y ze wszystkich stron.Nastêpnie podlaæ kilkoma ³y¿kami wrz¹cej wody.Udusiæ do miêkkoœci, oprószyæ pieprzem i sol¹.Szasz³yki u³o¿yæ na pó³misku na pod³o¿u z ziemniaków purée.Podawaæ ze szpinakiem, broku³ami czy kalafiorem i z surówkami. KURCZÊ OPIEKANE1 brojler (ok.80 dag)3 z¹bki czosnku1 ³y¿ka umytej, drobno posiekanej (œwie¿ej lub suszonej) sza³wii z estragonem1/2 ³y¿ki oliwy lub oleju4 ³y¿ki posiekanej naci pietruszkisólTuszkê oczyœciæ, umyæ, osuszyæ, pokrajaæ na porcje.Czosnek obraæ, op³ukaæ, posiekaæ, rozetrzeæ z sol¹, wymieszaæ z zio³ami œwie¿ymi lub suszonymi: Przygotowan¹ mieszanin¹ natrzeæ starannie porcje kurczaka.Patelniê tzw.bezt³uszczow¹ posmarowaæ oliw¹ lub olejem i rozgrzaæ.Porcje kurczaka u³o¿yæ na patelni, obrumieniæ po obu stronach, lekko skropiæ wod¹.Udusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.