Index
Pod redakcjš Charlesa E. Skinnera Psychologia wychowawcza (13)
Kurcz Ida Pamięć, uczenie się, język (13)
George Orwell Folwark zwierzęcy (13)
rok 2026 10 13
chip 5
184 08 (3)
Car3102
function set info
abc.com.pl 9
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • edytagallery.xlx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Dwa litry wody wlaæ do 4 I garnka, doprowadziæ do wrzenia na du¿ym ogniu, w³o¿yæ szparagi, gotowaæ bez przykrycia do miêkkoœci (5-7 min).Przelaæ do cedzaka, przep³ukaæ zimn¹ wod¹, os¹czyæ.Po³o¿yæ na czystej œciereczce, pozostawiæ do wystygniêcia.U³o¿yæ na owalnym pó³misku.Sk³adniki marynaty wymieszaæ, polaæ szparagi, przykryæ, wstawiæ do lodówki na przynajmniej 2 godz., nie d³u¿ej ni¿ 6 godz.Podawaæ na przek¹skê z innymi zimnymi potrawami.Proporcje: dla 9-12 osób - na przek¹skêRY¯ Z MAS£EM I SOSEM SOJOWYM – kuchnia chiñska2 szklanki gor¹cego ugotowanego ry¿u1 ³y¿ka mas³a1 ³y¿ka sosu sojowegoRy¿ wymieszaæ z mas³em i sosem sojowym.Podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 2-4 osób SMA¯ONY RY¯ Z JAJAMI – kuchnia chiñska3 szklanki wystudzonego ugotowanego ry¿u2 ³y¿ki olejusólpieprz4 jaja1 ³y¿ka oleju2 ³y¿ki sosu sojowegoposiekany szczypiorSkawalony ry¿ rozdzieliæ mokrym widelcem na pojedyncze ziarenka.Olej rozgrzaæ na patelni na du¿ym ogniu, rozprowadziæ po bokach i dnie.Wsypaæ ry¿, przyprawiæ sol¹ i pieprzem, sma¿yæ mieszaj¹c 5 min, zmniejszyæ p³omieñ.Jajka roztrzepaæ z ³y¿k¹ oleju, mieszaj¹c ry¿ wlaæ jaja, sma¿yæ 10 min na ma³ym ogniu (nie mieszaæ).Pokropiæ sosem sojowym, dodaæ szczypior, wymieszaæ, mieszaj¹c sma¿yæ 5 min.Podawaæ na gor¹co.Proporcje: dla 2-3 osób RY¯ SMA¯ONY Z MIGDA£AMI – kuchnia chiñska4 szklanki zimnego, ugotowanego ry¿u1/2 szklanki migda³Ã³w (bez ³upinek) pokrajanych w piórka1 szklanka oleju4 roztrzepane jaja10 dag.szynki pokrajanej w krótkie paseczki2 posiekane cebule dymki1 ³y¿ka sosu sojowegozielona pietruszka lub naæ kolendry1 ³y¿eczka soliSkawalony ry¿ rozdzieliæ na ziarenka mokrym widelcem.Olej rozgrzaæ na patelni na du¿ym ogniu, wsypaæ migda³y, sma¿yæ na z³oty kolor, wybraæ ³y¿k¹ cedzakow¹, odstawiæ.Olej zlaæ z patelni, zostawiaj¹c 2-3 ³y¿ki, rozgrzaæ na œrednim ogniu, wlaæ jaja, sma¿yæ na rzadk¹ jajecznicê, zmniejszyæ p³omieñ.Mieszaj¹c jajecznicê wsypaæ ry¿, szybkimi ruchami wymieszaæ, sma¿yæ na ma³ym ogniu 5 min (nie mieszaæ).Dodaæ szynkê, cebulê dymkê i sos sojowy, mieszaj¹c sma¿yæ 2 minuty.Przed podaniem posypaæ migda³ami, wymieszaæ.Podawaæ natychmiast na gor¹cym pó³misku, przybraæ zielenin¹.Proporcje: dla 2-4 osóbSMA¯ONY RY¯ Z PIECZARKAMI – kuchnia chiñska3 szklanki zimnego ugotowanego ry¿u25 dag pieczarek pokrajanych w drobn¹ kostkê lub paseczki2-3 ³y¿ki oleju1 posiekany z¹bek czosnku1/2 szklanki posiekanej cebuli1 ³y¿eczka soli1/2 szklanki zielonego groszku z puszki (dowolnie)Olej rozgrzaæ na gor¹cej patelni na du¿ym ogniu, dodaæ cebulê i czosnek, sma¿yæ mieszaj¹c na z³oty kolor oko³o 2 min.Wsypaæ pieczarki, mieszaj¹c sma¿yæ 2 min, zmniejszyæ p³omieñ, dodaæ ry¿, posoliæ, wymieszaæ, sma¿yæ na ma³ym ogniu 3 minuty, nie mieszaæ, dodaæ groszek, ostro¿nie wymieszaæ.Podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 2-3 osób CHLEB GRAHAMA Z M¥K¥ WROC£AWSK¥30 dag m¹ki pszennej wroc³awskiej2 ³y¿ki nasion kminku20 dag otr¹b pszennych3 dag dro¿d¿ysól1 ³y¿ka oleju2 ³y¿ki otr¹b pszennychM4kê przesiaæ, wymieszaæ z otrêbami.W¹skie, d³ugie blaszki posmarowaæ olejem, posypaæ otrêbami (2 ³y¿ki).Nasiona kminku przebraæ, op³ukaæ na sitku.Dro¿d¿e rozkruszyæ, dodawaæ po ³y¿ce letniej wody (3 ³y¿ki) rozcieraj¹c, dodaæ 2 ³y¿ki m¹ki z otrêbami, wymieszaê, pozostawiê w cieple do wyroœniŸcia.Gdy rozczyn podwoi objŸtoœê, dodaê resztŸ m¹ki z otrŸbami, kminek i ok.1/2 ³y¿eczki soli.Zarobiê ciasto dodaj¹c stopniowo letni¹ wodŸ (1 1/2 - 2 szklanek).Wyrobiê ciasto rŸk¹.Gotowym ciastem nape³niê przygotowane foremki do po³owy wysokoœci, wyrównuj¹c powierzchniê.Pozostawiæ w cieple do wyroœniêcia.Gdy ciasto wype³ni foremki, wstawiæ do nagrzanego piekarnika.Upieczone chlebki pozostawiæ w foremkach do ostygniêcia. PASTA POMIDOROWA10 dag koncentratu pomidorowego (30%)1 ³y¿ka oleju sojowego lub s³onecznikowego albo oliwy3 ³y¿ki bardzo drobno-pokrajanej zielonej pietruszki z bazyli¹sólKoncentrat pomidorowy wymieszaæ z oliw¹ lub olejem i drobno posiekan¹ zielenin¹, przyprawiæ do smaku odrobin¹ soli.Podawaæ od razu po przyrz¹dzeniu. PASTA POMIDOROWO-WARZYWNA5 dag koncentratu pomidorowego (30%)10 dag marchwi10 dag selera2 z¹bki czosnku3 ³y¿ki posiekanej naci pietruszkisól1 ³y¿ka oleju sojowegoWarzywa umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, w³o¿yæ do niewielkiej iloœci lekko osolonej, wrz¹cej wody.Ugotowaæ pod przykryciem do miêkkoœci.Gdy nieco przestygn¹, przetrzeæ przez sito, wymieszaæ z koncentratem pomidorowym, olejem oraz posiekan¹ pietruszk¹ i roztartym czosnkiem.Przyprawiæ odrobin¹ soli. PASTA Z PAPRYKI Z POMIDORAMI20 dag str¹ków czerwonej papryki5 dag koncentratu pomidorowego1 ³y¿kaoleju sojowego lub s³onecznikowegosólPaprykê umyæ i skrajaæ szypu³ki.Ka¿dy str¹k przekrajaæ na pó³, usun¹æ nasiona.Oczyszczone str¹ki w³o¿yæ do wrz¹cej wody i utrzymywaæ w stanie wrzenia przez ok.10 min.Odcedziæ.Gdy papryka przestygnie, zdj¹æ z niej skórkê.Oczyszczone str¹ki przetrzeæ przez sito, wymieszaæ z koncentratem pomidorowym i olejem, przyprawiæ sol¹.Wykorzystywaæ bezpoœrednio po przyrz¹dzeniu. PASTA Z PAPRYKI Z CEBUL¥20 dag str¹ków czerwonej papryki15 dag cebuli1 ³y¿ka oleju sojowego lub s³onecznikowego1 z¹bek czosnkusólStr¹ki papryki umyæ i skrajaæ szypu³ki.Ka¿dy str¹k przekrajaæ na pó³, usun¹æ nasiona.Oczyszczone str¹ki w³o¿yæ do wrz¹cej wody i ugotowaæ pod przykryciem do miêkkoœci.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w cz¹stki, w³o¿yæ do gotuj¹cej papryki.Miêkkie warzywa odcedziæ.Str¹ki papryki obraæ ze skórki, a nastêpnie wraz z cebul¹ zmiksowaæ lub przetrzeæ przez sito.Czosnek przecisn¹æ przez specjaln¹ praskê, po³¹czyæ z przecierem, dodaj¹c olej.Wymieszaæ, przyprawiæ odrobin¹ soli. PASTA Z PAPRYKI Z SELEREM15 dag str¹ków papryki15 dag selera bulwiastego5 dag cebuli1 ³y¿ka oleju sojowego lub s³onecznikowegosólPaprykê i seler umyæ.Seler obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ, w³o¿yæ do wrz¹cej, lekko osolonej wody i gotowaæ.Cebulê obraæ, op³ukaæ, dodaæ do gotuj¹cego siê selera.Paprykê przekrajaæ na pó³, oczyœciæ z nasion, odrzuciæ szypu³kê wraz z nasad¹ [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.