Index
Pod redakcjš Charlesa E. Skinnera Psychologia wychowawcza (13)
Kurcz Ida Pamięć, uczenie się, język (13)
George Orwell Folwark zwierzęcy (13)
rok 2026 10 13
Nastanie nocy (7)
Podręcznik PHP (2)
Dodziuk Anna Psychologia podręczna CzęÂść III Pokochać (5)
forsyth Fałszerz
style (4)
Szatańskie Włosy
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • acwpower.xlx.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Jaja roztrzepaæ i wymieszaæ z sol¹, pieprzem, zielon¹ pietruszk¹ i grzybami.Po³owê mas³a stopiæ na patelni i usma¿yæ na nim omlet z przygotowanej masy.Kwaœn¹ œmietanê zagotowaæ z reszt¹ mas³a i zalaæ ni¹ gotowy omlet. Omlet huzarski – kuchnia wêgierska6 jaj30 g t³uszczu100 g wêdzonej s³oninysól200 g ziemniakówpieprz1 ma³a cebula1 ³y¿eczka mielonej paprykiS³oninê pokroiæ w drobn¹ kostkê, zrumieniæ i wyj¹æ z patelni.Ziemniaki obraæ, pokroiæ w kostkê i razem z pokrojon¹ w talarki cebul¹ usma¿yæ na z³oty kolor w t³uszczu pozosta³ym na patelni.Posoliæ, posypaæ papryk¹ i pieprzem i odstawiæ do przestygniêcia.Teraz po³¹czyæ ziemniaki z roztrzepanymi jajami, wylaæ masê na patelniê z roztopionym t³uszczem i usma¿yæ z niej obustronnie z³ocisty omlet. Omlet ch³opski wêgierski – kuchnia wêgierska500 g ziemniakówsól8 jajatrochê majeranku1 ³y¿ka m¹ki30 g t³uszczuZiemniaki obraæ, ugotowaæ w osolonej wodzie, ods¹czyæ i przetrzeæ przez sito.Wymieszaæ je dok³adnie z ¿Ã³³tkami, m¹k¹, sol¹ i majerankiem, a na koñcu z ubit¹ pian¹ z bia³ek.Na patelni rozgrzaæ t³uszcz i usma¿yæ masê omletow¹ z obu stron na z³oty kolor.Uwaga przy odwracaniu - omlet ³atwo siê rozpada! Omlet z mó¿d¿kiem – kuchnia wêgierska2 mó¿d¿ki cielêce3 jaja100 g mas³asól2 ³y¿ki m¹kipieprz1/4 I mlekaZ mó¿d¿ków usun¹æ b³onê, umyæ je, drobno pokroiæ i udusiæ w 30 g mas³a.Z 50 g mas³a i m¹ki przyrz¹dziæ jasn¹ zasma¿kê, zalaæ j¹ mlekiem, zagotowaæ i odstawiæ do przestygniêcia.Potem dodaæ ¿Ã³³tka, sól i pieprz, dobrze wymieszaæ i po³¹czyæ z pian¹ ubit¹ z bia³ek.Nastêpnie usma¿yæ na patelni dwie porcje omletu.Na jednej u³o¿yæ uduszony mó¿d¿ek i nakryæ j¹ drug¹.Podawaæ na gor¹co. Omlet szegedyñski – kuchnia wêgierska6 jajszczypta cukru1/2 fili¿anki œmietanysól60 g mas³apieprz1 ³y¿ka posiekanej cebuli50 g pomidorów1 ³y¿eczka drobno pokrojonej zielonej pietruszkiPomidory obraæ ze skórek, drobno pokroiæ, udusiæ razem z cebul¹, zielon¹ pietruszk¹, cukrem, sol¹ i pieprzem w 40 g mas³a.Jaja roztrzepaæ, posoliæ, dobrze wymieszaæ ze œmietan¹ i na reszcie mas³a usma¿yæ omlet.Omlet równomiernie ob³o¿yæ mas¹ pomidorow¹ i na gor¹co podaæ na stó³. Jaja nadziewane grzybami – kuchnia wêgierska8 jaj ugotowanych na twardo1 ³y¿eczka pasty sardelowej8 kapeluszy marynowanych grzybówtrochê drobno posiekanej zielonej pietruszki1 ³y¿ka kwaœnej œmietanyszczypta pieprzuZ ugotowanych jaj odkroiæ wê¿szy czubek, wyj¹æ ostro¿nie ¿Ã³³tka, rozdrobniæ i wymieszaæ je z past¹ sardelow¹ i œmietan¹, dodaæ pieprzu i mas¹ t¹ nape³niæ ponownie jaja.Na ka¿de nadziewane jajo nasadziæ kapelusz z marynowanego grzyba i posypaæ go posiekan¹ zielon¹ pietruszk¹. Rolada szynkowa – kuchnia wêgierska4 jaja2 ³y¿ki m¹ki3 ³y¿ki utartego parmezanu100 g drobno pokrojonej wêdzonej szynki5 ³y¿ek kwaœnej œmietanyBia³ka ubiæ na sztywn¹ pianê i wymieszaæ z 3 ¿Ã³³tkami, potem dodaæ utarty parmezan, 2 ³y¿ki kwaœnej œmietany i m¹kê.Usma¿yæ na nat³uszczonej patelni i zsun¹æ na deskê posypan¹ utartym parmezanem.Drobno pokrajan¹ szynkê wymieszaæ z 1 ¿Ã³³tkiem i 3 ³y¿kami kwaœnej œmietany i mas¹ t¹ pokryæ powierzchniê omletu.Omlet zwin¹æ w rulonik i pokroiæ na kr¹¿ki gruboœci palca.Podawaæ na gor¹co. Pomidory nadziewane, pikantne – kuchnia wêgierska8 pomidorów mo¿liwie równych40 g twarogu50 g mas³akr¹¿ki cytryny3 ¿Ã³³tkasól50 g utartego parmezanupieprzPomidory umyæ, osuszyæ, odkroiæ z nich czubek i wydr¹¿yæ, ale tak, aby mi¹¿sz pozosta³ w œrodku.Mas³o, ¿Ã³³tka, parmezan i twaróg wymieszaæ, posoliæ i posypaæ pieprzem.Mas¹ t¹ nadziewaæ pomidory, które przed podaniem nale¿y przybraæ plastrami cytryny. Przystawka z resztek miêsa – kuchnia wêgierska200 g makaronu (nitki)60 g mas³agotowane lub pieczone resztki miêsasól3 ¿Ã³³tkapieprz1 fili¿anka kwaœnej œmietanytarty serMakaron ugotowaæ w osolonej wodzie, odcedziæ.Resztki miêsa zemleæ w maszynce, wymieszaæ je z makaronem, ¿Ã³³tkami i kwaœn¹ œmietan¹, posoliæ i posypaæ pieprzem.W ¿aroodpornym naczyniu zapiec w piekarniku na z³oty kolor.Przed podaniem na stó³ posypaæ utartym serem. "Tort" pörkölt – kuchnia wêgierska300 g makaronu (nitki)sól300 g wieprzowego pörköltu30 g t³uszczuMakaron ugotowaæ w osolonej wodzie, odcedziæ i wymieszaæ z rozpuszczonym t³uszczem.Po³owa tego makaronu stanowi pierwsz¹ warstwê, jak¹ nape³niamy ¿aroodporne naczynie wysmarowane t³uszczem.Na to jako drug¹ warstwê nak³adamy wieprzowy pörkölt i przykrywamy go drug¹ po³ow¹ masy makaronowej."Tort" pieczemy w piekarniku na z³oty kolor. Kotlety za trzy grosze – kuchnia wêgierska3 jaja1 ³y¿eczka posiekanej zielonej pietruszki6 ziemniakówsólt³uszczpieprzJaja roztrzepaæ widelcem, wymieszaæ je z surowymi, utartymi ziemniakami (zrobiæ to bardzo szybko, inaczej ziemniaki sczerniej¹), zielon¹ pietruszk¹, sol¹ i pieprzem.Tak przygotowan¹ masê szybko usma¿yæ z obu stron na patelni. Jaja w koszulkach – kuchnia wêgierska4 jajaciasto naleœnikoweliœæ laurowyolejsólOsolon¹ wodê z liœciem laurowym mocno zagotowaæ, wbiæ kolejno 4 jaja, a gdy bia³ko siê zetnie wyj¹æ ³y¿k¹ cedzakow¹, ods¹czyæ, zanurzyæ w cieœcie naleœnikowym i na rozgrzanym oleju usma¿yæ z obu stron na du¿ym ogniu. Rogaliki jajeczne – kuchnia wêgierska6 rogalików (bu³ek)sól6 jajpieprz150 g mas³amleko6 ³y¿ek tartego parmezanumas³o1 pêczek zielonej pietruszkitarty serRogaliki namoczyæ w mleku, wycisn¹æ, przetrzeæ przez sito, potem wyrobiæ na jednolit¹ masê z jajami, mas³em, utartym parmezanem i drobno pokrajan¹ zielon¹ pietruszk¹, posoliæ i przyprawiæ pieprzem.Masê zsun¹æ na bia³e p³Ã³tno posmarowane mas³em i równomiernie roz³o¿yæ, zwin¹æ w rulon i jak szynkê okrêciæ sznurkiem.Gotowaæ w p³Ã³tnie w wodzie przez 2 godz.Potem usun¹æ sznurek i p³Ã³tno, ods¹czyæ, pokroiæ, u³o¿yæ na pó³misku, polaæ gor¹cym mas³em i posypaæ tartym serem. Szparagi z truflami – kuchnia wêgierska1 kg szparagów1/2 fili¿anki bia³ego winasól1 /2 fili¿anki soku z cytryny1 ³y¿eczka cukru1 ³y¿eczka posiekanej zielonej pietruszki30-40 g trufliwywar z miêsa70 g mas³aOczyszczone szparagi ugotowaæ w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, ods¹czyæ i dolne czêœci pokroiæ w kr¹¿ki gruboœci 1 cm: G³Ã³wki szparagów u³o¿yæ w wianuszek na brzegu talerza, tak aby trochê wystawa³y na zewn¹trz.Trufle pokroiæ w cienkie plasterki i udusiæ a maœle, dodaæ wywar z miêsa, wino, zielon¹ pietruszkê i sok z cytryny.Masê tê razem z kr¹¿kami szparagów w³o¿yæ na talerz w œrodek wczeœniej u³o¿onego wianuszka. Szparagi á la "Ludláb" – kuchnia wêgierska1 kg szparagów1 ³y¿ka posiekanej zielonej pietruszkisól4 ³y¿ki oleju1 ³y¿eczka cukrusok z cytryny2 jaja ugotowane na twardo 1 ³y¿eczka ostrej musztardy Szparagi oczyœciæ, ugotowaæ w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, odcedziæ i u³o¿yæ na pó³misku [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.