Index
Dodziuk Anna Psychologia podręczna CzęÂść III Pokochać (6)
16 (405)
20 (311)
Tyloch Dzieje KsiÄ…g Starego Testamentu
member order invalid
abc.com.pl 7
Kratochvil Stanisław Psychoterapia Kierunki metody badania (4)
PawnofProphecy
forsyth Fałszerz
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • urodze-zycie.htw.pl

  • [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
    .Wa³kowaæ na gruboœæ 0,5 cm, formuj¹c prostok¹t d³ugoœci 30 cm i szerokoœci 10 cm.Ugotowaæ grzyby na nadzienie, usma¿yæ cebulê, bu³kê namoczyæ w wywarze z grzybów, odcisn¹æ.Grzyby i bu³kê zemleæ w maszynce, dodaæ cebulê i bu³kê tart¹, doprawiæ sol¹ i pieprzem.Nadzienie w kszta³cie wa³eczka na³o¿yæ na przygotowane ciasto 2 cm od brzegu, zwin¹æ ciasno, lekko sp³aszczyæ, zrobiæ kratkê têp¹ stron¹ no¿a.Posmarowaæ roztrzepanym jajem, krajaæ ostrym no¿em w prostok¹ty, kwadraty lub romby.U³o¿yæ na blasze wysmarowanej t³uszczem.Nak³uæ widelcem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.Gor¹ce zdj¹æ z blachy, u³o¿yæ na pó³misku.Podawaæ do zup czystych lub jako przek¹skê. Paszteciki z serem tyl¿yckimCiasto krucho - dro¿d¿owe:20 dag m¹ki12 dag margaryny3 dag dro¿d¿y4,5 ³y¿ki mlekapó³ ³y¿eczki cukrusóljajo do smarowania ciastat³uszcz do wysmarowania formyNadzienie:10 dag utartego sera tyl¿yckiego (szwajcarskiego)M¹kê przesiaæ, dodaæ t³uszcz, posiekaæ.Dro¿d¿e rozetrzeæ z cukrem i mlekiem, dodaæ sól.Po³¹czyæ wszystkie sk³adniki, szybko i dok³adnie wyrobiæ.Rozwa³kowaæ na gruboœæ 0,5 cm, krajaæ prostok¹ty o bokach 6X8 cm.Na œrodku prostok¹tów po³o¿yæ utarty ser.Zwijaæ w rulony, k³aœæ na blasze wysmarowanej t³uszczem; gdy podrosn¹, posmarowaæ jajem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.Z podanej iloœci sk³adników otrzymuje siê ok.25 pasztecików. Kminkówki20 dag m¹ki12 dag margaryny3 dag dro¿d¿y4,5 ³y¿ki mlekapó³ ³y¿eczki cukrusóljajo do smarowania2 dag kminku.Przyrz¹dziæ ciasto krucho - dro¿d¿owe wed³ug przepisu Paszteciki z serem tyl¿yckim.Ciasto rozwa³kowaæ na gruboœæ 0,5 cm, wykrawaæ kr¹¿ki i k³aœæ na blasze wysmarowanej t³uszczem.Gdy podrosn¹, posmarowaæ jajem i posypaæ kminkiem z sol¹.Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na z³oty kolor.Z podanej iloœci sk³adników otrzymuje siê ok.45 pasztecików. Paszteciki z w¹tróbk¹Ciasto krucho - dro¿d¿owe:20 dag m¹ki12 dag margaryny3 dag dro¿d¿y4,5 ³y¿ki mlekapó³ ³y¿eczki cukrujajo do smarowaniaNadzienie:25 dag w¹tróbki cielêcej6 dag s³oninyma³a cebulasólpieprzW¹tróbkê op³ukaæ, zdj¹æ b³onê, pokrajaæ w cienkie plastry.S³oninê pokrajaæ na drobne kawa³ki, cebulê w kr¹¿ki.Wszystkie sk³adniki w³o¿yæ do rondelka, wlaæ 2-3 ³y¿ki wody, dusiæ 10-15 min., podlewaj¹c wod¹.Nastêpnie drobno posiekaæ, dodaæ sól i pieprz.Przygotowaæ ciasto krucho - dro¿d¿owe wed³ug przepisu Paszteciki z serem tyl¿yckim.Formowaæ paszteciki, nadziewaj¹c je w¹tróbk¹, jak paszteciki z kapust¹ i miêsem, oraz upiec w gor¹cym piekarniku.Z podanych sk³adników otrzymuje siê 25-30 pasztecików. Paszteciki z kapust¹ i miêsemCiasto krucho - dro¿d¿owe:20 dag m¹ki12 dag margaryny3 dag dro¿d¿y4,5 ³y¿ki mlekajajo do smarowaniaNadzienie:1 kg kapusty cukrowejma³a cebula2 ³y¿ki t³uszczu15 dag pieczonego (duszonego) miêsasólpieprzKapustê oczyœciæ, obgotowaæ w osolonej wodzie.Ods¹czyæ i odcisn¹æ, posiekaæ lub zemleæ w maszynce.Miêso pieczone lub duszone posiekaæ, po³¹czyæ z kapust¹, dodaæ sma¿on¹ cebulê, wymieszaæ, doprawiæ sol¹ i pieprzem do smaku.Przygotowaæ ciasto wed³ug przepisu Paszteciki z serem tyl¿yckim.Ciasto rozwa³kowaæ na gruboœæ 0,5 cm i krajaæ prostok¹ty o wymiarach 6X8 cm.Nadzienie u³o¿yæ w wa³eczki wzd³u¿ d³u¿szych boków; prostok¹tnych kawa³ków ciasta.Zwin¹æ, po³o¿yæ na blasze zwiniêciem do spodu.Gdy wyrosn¹, posmarowaæ roztrzepanym jajem i upiec w gor¹cym piekarniku na z³oty kolor.Z podanych sk³adników otrzymuje siê ok.30 pasztecików.Zamiast kapusty mo¿na dawaæ nadzienie z miêsa, szynki lub kie³basy. KapuœniaczkiCiasto dro¿d¿owe:25 dag m¹ki2 dag dro¿d¿y³y¿eczka cukru2 ³y¿ki margarynyszklanka mleka2 ¿Ã³³tkajajo do smarowania ciastat³uszcz do wysmarowania formym¹ka do podsypaniaNadzienie:1 kg kapusty cukrowej³y¿ka m¹kicebula1,5 ³y¿ki margaryny2 dag grzybów suszonych (2 kostki przyprawy do zup)sólpieprzDro¿d¿e rozmieszaæ z czterema ³y¿kami m¹ki, cukrem i mlekiem.Rozczyn powinien mieæ gêstoœæ œmietany.Przykryæ go i postawiæ w ciep³ym miejscu.Gdy wyroœnie, dodaæ resztê m¹ki, mleko i ¿Ã³³tka.Dok³adnie rozcieraæ i wybijaæ drewnian¹ ³y¿k¹, a¿ uka¿¹ siê pêcherzyki powietrza i ciasto bêdzie lœni¹ce.Wlaæ stopiony t³uszcz i jeszcze kilka minut wyrabiaæ.Ciasto mo¿na posoliæ.Boki miski oczyœciæ z ciasta gumow¹ ³opatk¹, z wierzchu oprószyæ ciasto m¹k¹ i postawiæ przykryte w ciep³ym miejscu.Gdy ciasto 2 razy zwiêkszy objêtoœæ, wy³o¿yæ na stolnicê oprószon¹ m¹ka, wa³kowaæ na gruboœæ 1 cm, krajaæ w pasy d³ugoœci 40 cm i szerokoœci 7-8 cm.Kapustê obraæ z wierzchnich liœci, op³ukaæ, podzieliæ na kawa³ki, zalaæ wrz¹c¹ wod¹ tak, aby by³a przykryta.Ugotowaæ na pó³miêkko, odcedziæ, odcisn¹æ (najlepiej w woreczku p³Ã³ciennym).Cebulê obraæ, pokrajaæ w kr¹¿ki, usma¿yæ na z³oty kolor na t³uszczu.Grzyby ugotowaæ w ma³ej iloœci wody lub w trzech ³y¿kach wody rozgotowaæ kostki przyprawy do zup.Kapustê i cebulê zemleæ w maszynce, dodaæ posiekane grzyby lub przyprawê do zup, posoliæ, dodaæ pieprz (mo¿na dodaæ 2 jaja ugotowane na twardo i posiekane).Nadzienie uk³adaæ z.Jednej strony wzd³u¿ d³u¿szego brzegu przygotowanego ciasta; ciasno zwin¹æ.Z wierzchu ca³y wa³ek pokratkowaæ têp¹ stron¹ no¿a.Pokrajaæ na ma³e wa³eczki d³ugoœci 6 cm, po³o¿yæ na posmarowanej t³uszczem i oprószonej m¹k¹ blasze (zwiniêciem do spodu), postawiæ w ciep³ym miejscu i przykryæ czyst¹ œciereczk¹.Gdy paszteciki wyrosn¹, posmarowaæ roztrzepanym jajem, wstawiæ do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok.20 min.Zrumienione paszteciki wyj¹æ, u³o¿yæ na okr¹g³ym pó³misku.Podawaæ gor¹ce do czystych zup lub jako gor¹c¹ przek¹skê.Zamiast kapusty mo¿na zastosowaæ do nadzienia miêso.Z porcji tej otrzymuje siê ok.30 pasztecików. Paszteciki z seremCiasto dro¿d¿owe:25 dag m¹ki2 dag dro¿d¿y2 ³y¿ki margaryny³y¿eczka cukru2 ¿Ã³³tka,szklanka mlekajajo do smarowania ciastat³uszcz do wysmarowania blachym¹ka do podsypaniaNadzienie:30 dag twarogujajo2-3 ³y¿ki œmietanysólPrzygotowaæ Ciasto wed³ug przepisu Kapuœniaczki.Twaróg utrzeæ z jajem na g³adk¹ masê (je¿eli jest twardy i ma³o t³usty, zemleæ w maszynce), posoliæ do smaku, wymieszaæ ze œmietan¹.Nadzienie powinno byæ gêste.Wyroœniête ciasto wy³o¿yæ na stolnicê oprószon¹ m¹k¹.Wa³kowaæ na gruboœæ 1,5 m.Formowaæ kr¹¿ki œrednicy 10 cm.Na obwodzie przeci¹æ je w czterech miejscach, w równych odstêpach, na d³ugoœæ 2-3 cm.Na œrodek ka¿dego kr¹¿ka na³o¿yæ ³y¿k¹ nadzienie, sp³aszczyæ je i wyrównaæ.Ka¿d¹ czêœæ ciasta przeciêt¹ w obwodzie zaginaæ do œrodka tak, aby nadzienie w œrodku by³o widoczne.Paszteciki u³o¿yæ na wysmarowanej i oprószonej m¹k¹ blasze, postawiæ w ciep³ym miejscu.Gdy wyrosn¹, posmarowaæ roztrzepanym jajem, wstawiæ do dobrze nagrzanego piekarnika na 25 - 30 min.Gdy spód i wierzch ciasta zrumieni¹ siê, wyjmowaæ i podawaæ na gor¹co.Osobno podaæ surowe mas³o.Z podanych sk³adników otrzymuje siê ok.20 pasztecików.W taki sposób mo¿na równie¿ przyrz¹dziæ paszteciki z nadzieniem z miêsa, ziemniaków, kapusty, ryby, szynki, po³Ã³wek parówek lub kawa³ków obranej kie³basy. Pierogi z miêsemPrzygotowaæ ciasto dro¿d¿owe wed³ug przepisu Kapuœniaczki.Wyroœniête ciasto wy³o¿yæ na stolnicê posypan¹ m¹k¹.Uformowaæ d³ugi wa³ek gruboœci 3 cm, pokrajaæ na kawa³ki.Ka¿dy kawa³ek rozp³aszczyæ na okr¹g³y placuszek œrednicy 8 cm.Na œrodek placuszków k³aœæ nadzienie z miêsa przygotowane wed³ug przepisu Paszteciki z miêsem.Ciasto zlepiaæ jak pierogi.Uk³adaæ na blasze posmarowanej t³uszczem i posypanej m¹k¹.Zostawiæ w ciep³ym miejscu przykryte czyst¹ œciereczk¹.Gdy wyrosn¹, smarowaæ roztrzepanym jajem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok.20 min.Z podanych sk³adników otrzymuje siê ok.20-25 pasztecików.Podawaæ na gor¹co [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Kawa była słaba i bez smaku. Nie miała treści, a jedynie formę. Design by SZABLONY.maniak.pl.